2009. május 30., szombat

Kérdés

A fogantatás ugyebár a két legfontosabb hormon, az ösztrogén és a progeszteron összjátékán, helyes működésén múlik. 
A progeszteron az a hormon, amely rendben tartja a méhnyálkahártyát. Őrzi a vastagságát, és gondoskodik a folyamatos vérellátásról arra az esetre, ha egy megtermékenyült petesejt be szeretne ágyazódni. Ha megtörtént a beágyazódás, a sárgatest tovább folytatja a progeszterontermelést (nagyjából a 12. hétig, amikor is a méhlepény veszi át ezt a szerepet)

A progeszteron a luteális fázis közepe felé éri el a maximumát (14 napos luteális fázissal ez az ovuláció utáni 7. nap), utána elkezd fokozatosan csökkenni.
Namost, azt tudjuk, hogy a beágyazódás az ovuláció utáni 7-10. nap között történik, addig a megtermékenyített petesejt csak vándorolgat a petevezetékben, osztódik, lebeg. Amennyiben nem történik meg a beágyazódás, a progeszteron tovább csökken, majd a sárgatest pár nap alatt el is hal és már nem termel több progeszteront. Ekkor megkezdődik a menstruáció, amely során leválik a méh vastag, vérrel és tápanyagokkal gazdagon ellátott bevonata.
A normális, 14 napos luteális fázissal ez így tökéletes is. A kérdésem az, hogy ugyan miért tartják az orvosok és a szakkönyvek a 10 napos luteális fázist is normálisnak? (mert állítólag 10-16 nap között normális) 
10 napos luteális fázisnál, ahol már az 5. nap után csökken a progeszteronszint, mégis milyen esélyei vannak a megtermékenyített petének, ami csak a 7-10. nap között kezdene beágyazódni??

2009. május 26., kedd

A profnál

Ma egy nagy nevű professzornál voltam, mert szerettem volna egy második véleményt is. Annál is inkább, mert megkaptam közben az új, jelenlegi ciklusom 2. napi eredményeit, ahol is az ösztrogénszintem mindössze 83 pmol/L volt (előző ciklus 2. napján meg 1114 pmol/L, igaz akkor a 6. napon már ovuláltam), az FSH-m pedig ezúttal  9.78 IU/L (ez nem túl jó, jobb lenne ha 6 alatt lenne - az előző ciklusaimban mindig 2-4 körüli értékeim voltak) Szerintem a Vitex dolgozik, próbálja a normális hosszúságúra nyújtani a ciklusomat - a mostani hőgörbém egyébként tényleg gyönyörű eddig, semmi cikk-cakk, nagyon szép nyugodt lefolyású.

A prof felvette az alapadatokat, életkor, foglalkozás, mióta vagyunk együtt, gyerek, az ő fogantatása-terhesség-szülés, szoptatás, ciklusok stb. Ennél a résznél mondtam, hogy 14 hónapig szoptattam a fiamat, és a szülés után 1 évig egyáltalán nem menstruáltam, utána volt 2 normális hosszúságú ciklusom, aztán elkezdődött a rövid ciklusok becsúszása, ami soha azelőtt nem fordult elő. Megmutattam neki a ciklus.hu-ról kinyomtatott ciklushossz diagramomat a 2008-as évre (potom 16 ciklusom volt abban az évben, a 2007-es évben meg 15...), aztán a 2009-es év ciklusait is, ahol már mint a sorminta: egy normál, egy rövid, egy normál, egy rövid... és rámutattam, hogy még csak május van, de én már a 8. ciklusomat taposom.

A diagramokat nézve azonnal mondta, hogy az a baj, hogy szerinte nincs peteérésem.
Nos igen, mondom, a hőmérőzés és vérvizsgálatok előttig én is ezt hittem, ám idén januárban elkezdődtek a kivizsgálások, és ezzel elétettem egy újabb paksamétát: gyönyörűen színesben kinyomtatva a hőgörbéimet, amikre előzőleg a számítógépen buborékokban odaszerkesztettem az adott napokra mutató vizsgálataim eredményeit. Elámult az anyag láttán, hű, hát ez igen profi. Alaposan végignézte a ciklusokat, és a különböző napok hormoneredményeit és azt mondta, hogy gyönyörűek a hőgörbéim, ezek alapján az égvilágon semmi problémát nem lát és bizony egyértelműen vannak ovulációim. 
Elővett egy papírt, és rajzolni kezdett. Lerajzolt egy női testet, a méhet, petevezetőket, petefészkeket. Azt mondta, hogy a teherbeesés 3 fő ponton hiúsulhat meg: az 1. a sperma, ami nem megfelelő minőségű, vagy nem jut be a méhbe, vagy nem a megfelelő időben jut be, a 2. a petefészkek működése, a 3. a petevezetők átjárhatósága. Nálunk az 1-es és 3-as pont pipa, tehát szerinte a peteérés minőségén kellene változtatnunk. Odaírta a K.I.S.S. betűket a papírra, hogy ne felejtsem el (Keep It Short and Simple...). Nem kell semmit túlbonyolítani, már épp eleget tudunk a vérvételekből és kivizsgálásokból, most már pihenjek :o)

Ő simán 3 hónap clomifenes kezelést javasol - a hőgörbéimet, a vizsgálataink eredményeit, előéletünket (=van már egy természetes úton fogant kisfiunk) nézve ez alatt teherbe kellene esnem - aztán ha mégsem, csak akkor javasolja az IVF-et. Rákérdeztem az inszemre is, de arra azonnal azt mondta, hogy szerinte csak idő- és pénzpocsékolás. Drága, sok mászkálást és macerát igényel, és mindössze 6-8% az esély a teherbeesésre ciklusonként (ez utóbbiról egyébként Zita West könyvében is olvastam). Az IVF-fel a korom alapján (32) viszont 39%-os az esély... Hát az sem túl sok, bár kétségtelenül több, mint az inszemnél.
Mondtam, hogy a másik doki azt mondta, hogy ő többet nem adna Clomidot, mert már megvan a 3 ciklus eredménytelen próbálkozás, igaz, hogy ezekből az első 2 kb. tíz hónappal a harmadik clomidos próbálkozás előtt volt. Ő azt mondta, hogy a leleteim alapján jól reagáltam a clomidra, és most már nyugodtan lehet újra próbálni (közben figyeljek az életmódra, mozgásra, súlyra, hőgörbézzek tovább) Kis dózist, napi 25 mg-ot a ciklus 2. napjától 5 napon át. Ha a hőgörbém nem értékelhető, akkor emeljem a dózist 50 mg-ra. Ha segítségre van szükségem a hőgörbém kiértékelésében, akkor küldjem el neki emailben, de nem hiszi, hogy gondom lenne. Szóval gyakorlatilag rámbízta. Nem rendelt vissza uh-kra, meg semmi, nyilván mert látta, hogy képben vagyok a hőmérőzést és egyáltalán a témát, a ciklusaimat illetően, na meg a korábbi leleteimen látta, hogy a clomid teljesen jól működött, volt uh-s követés, nem lettek tőle cisztáim, szép hőgörbém volt, több tüsző, pozitív LH teszt, volt ovuláció. 

Rákérdeztem a legutóbbi magas FSH értékemre, meg elmondtam aggodalmaimat, hogy mondtak már nekem kimerülő petefészket is, de azt mondta, hogy ha tartósan 10 körül vagy a fölött lenne, az nem lenne túl jó, de csak egyetlen ilyen értékem van, úgyhogy ne aggódjak, messze vagyok én még a menopauzától.
Nem tudom, de annyira megnyugtató volt, ahogy ilyen lazán, mégis határozottan kezelte a dolgokat, semmi túlbonyolítás. Azzal a tudattal jöttem el, hogy kutyabajom, elméletileg nincs akadálya a teherbeesésnek, és ez olyan jó érzés volt...
Az imént pedig erős pozitív lett az LH tesztem, a ciklus 12. napján, úgyhogy megyek is... :o))))

2009. május 15., péntek

15 nap...

A ciklus 16. napján a babára váró nők nagy része még javában LH tesztel. Én pedig betétet veszek elő, mert megjött... Ismét egy 15 napos ciklust zártam :o((( El sem tudom mondani, mennyire el vagyok keseredve :o( Tudtam róla, hogy így lesz, mert már a ciklus 7. napján fent volt a hőm és fent is maradt, egészen máig. Én naív, eleinte még azt hittem, talán tévedés volt az a kevés menstruációs vérzés és talán mégis terhes vagyok. Persze a tesztek azonnal észhez térítettek.
Amióta mérem az ébredési hőmet a Fertilityfrienden, a ciklusaim hossza így alakult: 24 napos, 24 napos, 17 napos, 26 napos, 14 napos, 27 napos és végül ez a 15 napos. 

A mindössze 14-17 napos ciklushossz semmiképp sem normális, ez bizony már önmagában is gáz. Így pedig, hogy én még ezekben az extra rövid ciklusokban is ovulálok, kisebb fajta biológiai csoda vagyok... Ennyi idő alatt nyilvánvalóan nem tud megérni egy petesejt sem, így nem is értem, hogy lehet tüszőrepedésem és hogy kezdődhet el a luteális fázis. Ezt a ciklust (5. vagy 6. napi ovulációval) már a fertilityfriend sem tudta értékelni, nem rajzolta be a cover line-t, annyira rövid ez a peteérési fázis. Márpedig volt ovulációm, ezt a 12. napi vérvételem progeszteroneredménye (33 nmol/L) is egyértelműen igazolja.

Most komolyan össze kell szednem magam, hogy bármi pozitívat tudjak írni... De mégis van.
Először is, a progeszteronszintem még soha nem volt ilyen magas: menstruáció előtti 4. napon 33 nmol/L. Előtte tehát nyilván még magasabb volt (a progeszteron a luteális fázis közepe felé- vagy pár nappal az előtt - éri el a csúcsot,  és utána kezd fokozatosan csökkenni - ha nem jött létre terhesség) 
Persze szerintem még így is alacsony egy kicsit, de messze a legmagasabb az eddigi véreredményeimet nézve. Az okot pedig a Vitex-ben látom, amit cseppek formájában, a ciklus 4. napján kezdtem el szedni (akkor vettük meg)

Az ösztrogén és a progeszteron változása egy normál ciklusban nagyjából így néz ki:


A Vitex (Agnus Castus, azaz barátcserje) a legáltalánosabb természetes "csodaszer" azoknak, akiknek bármi gondjuk van a ciklusukkal: ha túl hosszú, lerövidíti, ha rövid, meghosszabbítja, peteérést eredményez(het) olyanoknál is, akiknek addig nem volt, enyhíti a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit. Jótékony hatása van a ciklusra: a túl magas prolaktinszintet leviszi, optimalizálja a progeszteronszintet a luteális fázisban, természetes egyensúlyt teremt. Azt mondják, adni kell neki időt és hosszabb ideig kell szedni (2-3 hónap), mire teljesen kifejti a hatását és beállítja a ciklust. 

Persze, jogos lenne a kérdés, hogy és akkor most én 15 napos ciklussal minek is örülök? Igen, ha nem lett volna vérvételem a ciklus 2. napján, akkor valószínűleg félre is tenném a Vitexet, hogy köszönöm, megpróbáltam, nem jött be, nem akarok több időt adni.
De volt vérvételem a ciklus 2. napján, ahol az ösztrogénszintem 1114 pmol/L volt. 
Az ösztrogén csak az ovuláció előtt pár nappal éri el a csúcsértéket, ekkor lehet ilyen magas szintű, a ciklus 2. napján viszont még nagyon alacsony, 300 pmol/L-nél kevesebbnek kellene lennie. Nálam az 5. napi ovuláció magyarázza a 2. napi durván magas ösztrogénszintet - azaz már ekkor lehetett tudni, hogy nagyon közel az ovuláció, így ez a ciklus eleve kudarc és nem lehet több két hetesnél. A Vitex-et pedig csak ez után (ciklus 4. napja) kezdtem el szedni, és a progeszteronban mindenképp már most látom a jótékony hatását, úgyhogy folytatom ebben a ciklusban is.

Most jó ciklusom lesz (holnap persze ismét vérvételre kell mennem...), az ugyanis egyértelműen megfigyelhető volt az elmúlt 2 évben, hogy két rövid ciklusom rögtön egymás után sosincs. 

Mit is mondhatnék? Új ciklus, új remény?