2009. július 20., hétfő

-

Az első inszemünk sajnos nem sikerült, bármennyire veszettül igyekeztem pozitív lenni és bevonzani a pozitív eredményt.

A legrosszabb az egészben mégis az, hogy még tegnap reggel (inszem utáni 13. napon, ciklus 27. napja) is halvány pozitív volt mindkét fajta teszt, amit próbáltam (csak a késő délutáni próba lett negatív)
A hivatalos verzió a "mikor teszteljek először, ha hcg tartalmú injekciót kaptam" kérdésre az, hogy 14 napot tanácsos várni a 10000 IU-s Pregnyl-t követően, 10 napot az 5000-res után, 7 napot a 2500-as után. Ez a dokik által meghatározott ajánlott várakozási idő, nyilván inkább pár nappal megtoldva, hogy egészen biztosra menjenek.
Az elmúlt napokban egymillió helyen utánaolvastam a hcg szurik kiürülésének, és általánosságban azért elmondható, hogy nagyjából kb. 1000 iu ürül ki naponta a szervezetből (persze van, akinél ennél gyorsabban ürül, pl. több példa is van, hogy 10000-res tüszőrepi utáni 7. napon már negatív a teszt - de van akinek lassabban ürül, és ugyanez a mennyiség akár 12 nap múlva is jelen van még a szervezetben)
Minden példában azt találtam, hogy a luteális fázis támogatására adott kis dózisú, utolsó 1500-as szuri utáni 4. naptól azért már lehet tesztelni, mert az már minden bizonnyal valós eredményt ad. Hát nálam nem azt adott, még az 5. napon sem (!), így aztán még nagyobb a pofon.
Meg is fogadtam, hogy legközelebb egy nappal sem tesztelek előbb a 14. napnál, de lehet, hogy inkább csak a 16. napon, már ha addig nem jön meg persze.

Holnap tervezem felhívni a klinikát, hogy értesítsem őket, ma új ciklusom kezdődött. A holnapot még mindenképp meg akartam várni, mert a vérzés mennyiségéből azért nagyjából látni fogom, hogy rövid lesz-e a ciklus (a sorminta alapján az jönne...), vagy történt valami csoda és az előző ciklusban szedett hormonális készítmények hatására talán normálissá változtam és rögtön kezdhetjük is a következő inszemet.

Hát, ez van, tudom, hogy sokan drukkoltak és köszönöm mindenkinek - reméljük a következő majd sikerül!

2009. július 7., kedd

Az első inszem

Tegnap, a 14. ciklusnapon, délután 4.45-kor megvolt életem első inszeminációja :o)

A tüszőrepitől már 2 napja úgy éreztem, hogy pattanásig feszülnek a petefészkeim. Hétfőn délután 1-re kellett mennünk az intézetbe mintát adni. A mintaadás gyorsan ment, Édesem kb. 10 perc múlva már kint is volt (adategyeztetés is volt, előtte és utána is le kellett csekkolnia, hogy megfelelő-e a név a tégelyen és minden adat)
A hasam dél után valamivel kezdett el fájdogálni, és délután 1 körül rendesen görcsölt, mintha meg akarna jönni - ez lehetett az ovuláció. Ekkor egyébként épp 36 óra telt el a tüszőrepesztó beadása óta, szóval stimmel is :o)
A köztes időben elmentünk az IKEA-ba addig csavarogni meg ebédelni, fél 4-re értünk vissza. Az embrió transzferes váró-résznél ültettek le minket, és hamarosan tele lett a váró. Nem sokkal később szólt egy asszisztens, hogy a dokink (mások is hozzá vártak) kb. egy fél órás késésben van, amiért elnézést kér. Szuper. Még jó, hogy számítva erre, a tüszőrepit 1 órával később adtam be...
Végül csak kb. 4.40 körül hívtak be, addigra már kellőképpen ideges voltam, 1 óra alatt 3x is elmentem pisilni (én, aki amúgy egész nap alig pisil) A doktornőm eléggé rohanásban volt, gyorsan elnézését kért a késésért miközben bementünk a vizsgálóba és elhadarta, hogy akkor ott vetkőzzek le alulról, majd vegyek magamra egy köpenyt, úgy hogy a megkötős rész a hátamon legyen. Elrejtett a függöny mögé, közben a férjemet kérte meg, hogy még egyszer ellenőrizze a neveinket és adatainkat az előkészített anyagon, majd erről egy papírt is alá kellett írnia. Elmondta, hogy kifejezetten jó volt a minta minősége, a múltkori 27%-os aktivitás most 60% fölötti lett, és mennyiségre is tökéletes :o)) (most 3.5 napig nem szexeltünk mintaadás előtt :o)
Felfeküdtem az ágyra, lábak szét, talpak a kis tartón. A doktornő még egy ilyen zöld, lyukas lepellel is letakart, mint amivel a műtéti területet szokták. Kacsa be (megjegyzem, hogy nem az otthon megszokott hideg, fém kacsa volt, hanem egy átlátszó, műanyag. A tágítás így sem volt kellemes, de legalább nem volt hideg), és utána már fecskendezte is be az anyagot. Fájdalomnak nem nevezném, inkább erősen kellemetlen érzésnek. Az átjárhatósági jutott eszembe róla, amikor a kontrasztanyagot fecskendezték be - az egyébként kellemetlenebb volt. Érdekes egyébként, hogy esküszöm éreztem, ahogy az anyag nemhogy a méhembe kerül, de beáramlik a petevezetőimbe is. Ismerem az érzést, az átjárhatóságinál is egyértelműen éreztem ahogy a petevezetőimben halad, és akkor a monitoron is láthattam. Most sajnos nem volt uh, meg semmi, csak a sima befecskendezés. Az egész nem tartott tovább pár másodpercnél (pedig lassan adagolta, közben kérdezgette, jól vagyok-e). Miután végzett, már mehettem is öltözni, egy percet sem feküdhettem tovább, nemhogy fél órát, ahogy az otthoni klinikákon van. Össz-vissz ha 10 percet bent voltunk, sokat mondok.
Azt mondta, most majd érezhetek némi visszafolyást, de ne ijedjek meg, semmi gond, miután befecskendezte, az anyag alig pár perc alatt eljut mindenhová, ahová kell neki. Jeleztem, hogy igen, már most érzem a visszafolyást (és bizony én örültem volna, ha inkább fekhetek). Akárhogy is van, a gravitáció mégiscsak ellenem dolgozik, úgyhogy alig vártam, hogy kiérjek a kocsiig és ott lefeküdhessek. Így mentünk haza, aztán még otthon is lefeküdtem pár órára. Drágám közben elment a mi Kincsünkért, akire egész délután barátaink vigyáztak, meg játszóházaztak vele.

Az inszem utáni 4. és 8. napon még egy-egy Pregnyl 1500 injekciót kell kapnom, ez biztosítja, hogy megfelelő vastagságú legyen a méhnyálkahártya és hogy ne jöjjön meg idő előtt. Külön progeszteronpótlást nem kaptam.
Éjjel jól aludtam, nem fájt semmim. Reggel meg úgy ébredtem, hogy egyből elvigyorodtam - hiszen tegnap inszeminációm volt!!! Már csak 2 hét és kiderül, sikerült-e...

Ma van a születésnapom. Egyetlen ajándékot kérek... :o)

2009. július 5., vasárnap

A tüszőrepesztőről

Közben megtaláltam a kérdésemre (hogy a tüszőrepi beadása után nő-e még a tüsző mielőtt megreped) a választ:
A hCG injekció az ovulációt kiváltó LH természetes ösztönző hatását utánozza, a petesejteket érésük befejezésére készteti, majd tüszőrepedést és petesejtkilökődést okoz. Akkor adják, ha a tüsző a min. 18 mm átmérőt már elérte - az inszemre pedig az ezt követő 36-40 óra után kerül sor. Tehát az injekciónak a tüszőrepesztés előtt tüszőérlelő hatása is van :o) (ja, és hogy kinek mekkora dózist adnak, azt a testtömegindex alapján döntik el - nálam elég volt az 5000-res is, 21.4-es TTI-vel)

A Puregont pedig azért kellett beadnom az Orgalutran mellett, mert ezzel teremtettünk egyensúlyt (ezt a doki is mondta, hogy az egyik ellensúlyozza a másiknak a hatását). A Puregon hatására a tüszők tovább növekednek, bennük a petesejtek tovább érnek - miközben az Orgalutrannal megakadályozzuk az ovulációt mindaddig, amíg a klinikán lehetőség nem lesz az inszemre. Nekem csak egyszer kellett adnom, a következő nap már repeszthettem is.

Az Orgalutrant rendesen a fecskendőben árulják, tűvel, mindennel, és hűtőben tartást sem igényel. A Puregon-t pedig a speciális tollal kell beadni, ebben már volt tapasztalatom múltkorról. Mindkettő a hasba ment, köldök alatti részre.

A tüszőrepi, a Pregnyl, na az már nem is olyan egyszerű. Külön ampullában van a víz, meg külön egy másikban maga a hatóanyag, nagyon finom por formájában. Komplett szett jár hozzá: a fecskendőhöz van egy hosszú tű, amivel a vizet fel lehet szívni az ampullából, hogy aztán a port tartalmazó ampullába beleengedjük, majd ezek összekeveredése után (nem kellett egyébként kevergetni, magától oldódott azonnal) a hosszú tűvel visszaszívjuk az ampulla tartalmát a fecskendőbe, majd tűt cserélünk: az injekció beadásához egy rövidebb és valamivel vékonyabb tű kell. A klinikán felkészítettek, hogy ez a szuri fájni fog, csíp és feszít, már csak a mennyiség miatt is (1 ml kerül befecskendezésre) Végül nem is volt vészes, bár biztos sokat segített az is, hogy ezt fenékbe kértem.
Nekem a 3 szuri közül az Orgalutran volt a legkellemetlenebb, biztos azért, mert a párom - miközben a tű már tövig benne volt a hasamban - elkezdte forgatni a fecskendőt, hogy a buborékokat elkerülje (pedig nem volt ám semmi gáz, külön mondták a klinikán, hogy ne kezdjünk pánikolni a buborék miatt, az kell, hogy kinyomja a folyadékot) Ez után a szuri után egyébként csípett, viszketett, feldagadt és ki is pirosodott a helye.

Na de a lényeg, hogy minden szurit az előírásnak megfelelően megkaptam. A tüszőrepi előtt 1 órával még totál negatív volt a kórházi LH teszt kazetta, olyannyira, hogy szinte csak a kontrollcsík látszott. A tegnapi tüszőrepi után viszont - ahogy arra számítani is lehetett - ma délután már erős pozitívat teszteltem.

Holnap pedig inszem, alig várom!!! :o))

2009. július 4., szombat

Egy sikertörténet

...mert szükségem van rá, hogy ilyeneket olvassak :o) Egy amerikai fórumot olvasgatva találtam rá erre a történetre:

A lánynak összesen 6 inszeminációja volt. Az első 3-nál nem kapott gyógyszert a tüszőérés támogatására, a 4. és 5. inszemnél pedig Clomidot kapott, 100 mg-ot (én 50 mg-ot szedtem most naponta, azelőtt meg 25 mg-ot, és ez utóbbitól is lettek szép domináns tüszőim, csak kicsit később mint most), a ciklusa 3-7. napjáig kellett szednie. Az első 5 inszemnek BFN (Big Fat Negative) lett a vége, nem esett teherbe.
A 6. inszem esetében ugyanúgy Clomidot kapott, ugyanúgy 100 mg-ot, és ugyanúgy a 3-7. ciklusnapig kellett szednie. A ciklus 13. napján összesen 4 tüszőt láttak (18.5 mm, 16.5 mm, 13.5 mm, 13 mm). A 14. ciklusnap estéjén tüszőrepesztő injekciót adott be magának, és 36 órával később megcsinálták az inszeminációt. Az ovuláció utáni 14. napon pozitívat tesztelt - és kiderült, hogy hármasikreket vár!!
Azt mondja, szent meggyőződése, hogy a tüszőrepesztő szuri segített, ugyanis egyesegyedül ez volt, amiben különbözött ez az inszem az előzőektől.
A gyerekek (ld. fotó) a 31. héten születtek, egészségesek :o)

Na ez milyen már? :o) Gyereket akartál? Tessék, itt van rögtön három :o))) 5 évig hiába próbálkoztál? Semmi gond, most egycsapásra bepótoltad :o))

Ma éjjel én is megkapom a tüszőrepesztőt, aztán hétfőn mindent bele! :o) Na mi nem hármasikrekre gyúrunk, meg aztán amúgy is csak egyetlen domináns tüsző látszott az uh-n.
És soha nem szabad feladni. Ha most nem is sikerül, akkor majd sikerülni fog legközelebb. Vagy azután. Vagy azután...

2009. július 3., péntek

Az időpontok

Most hívtak a klinikáról a ma reggeli vérvételem eredményével: még nem lódult neki az LH-m (ma egyébként 3 LH tesztet is elhasználtam, és mind totál negatív lett, úgyhogy sejtettem én is, hogy nem vagyok még az LH csúcs közelében)
Ma este 8 órakor kell beadnom az Orgalutrant (az ovulációt késleltető injekciót), majd 50 IU Puregon injekciót. Holnap pontban éjfélkor pedig a tüszőrepesztőt - és hétfő délután 4 órára vagyok beírva inszemre (Drágámnak pedig du. 1-kor kell mintát adnia a klinikán)

A tüszőrepesztő beadása után kb. 36-40 óra múlva reped meg a tüsző (és a tájékoztató szerint a tüszőrepi után 38-42 órával végzik az inszemet) Vajon a tüszőrepi beadása utáni másfél napban nő még a tüsző, mielőtt megreped?
Csak remélem, hogy minden jól lett kiszámolva és elég érett és szép lesz a tüszőm addigra... Szurkoljatok! :o))

2009. július 1., szerda

Új fejezet

Elkezdtük az inszemet. Múlt hét péntekre volt időpontom az intézetbe, és akkor már a ciklusom 4. napján voltam (normál ciklus, tudok ugye kettőig számolni és látom a vérzésből is). A délelőttöt gyakorlatilag ott töltöttük, sok beszélgetés, tudnivaló, aláírnivaló, na és az anyagiak. Előre kell fizetni, a ciklus első napján (de simán elfogadták, hogy a 4. napon vagyok és még ebben a ciklusban szeretném kezdeni). Forintosítom az összegeket, az egyszerűség kedvéért: az inszem költsége 144.000 Ft. A ciklus végén viszont az itteni TB azonnal visszatérít belőle 119.000 Ft-nyi összeget, szóval így azért már mindjárt jobban hangzik. Sajnos a gyógyszereket viszont nekem kell állnom, és azok elég drágák.

A clomidot (itt 5.700 ft... otthon meg nincs több 600-nál...) a 4-8. napig kellett szednem, ma a 9. ciklusnapon vagyok, ami egyben az első uh napja is. Nagyon-nagyon szurkoltam, hogy ne legyen 14 mm-nél nagyobb tüszőm, mert akkor kihúzom hétfőig - hétvégén ugyanis nem csinálnak inszemet, így ha vasárnap ovulálnék, az gáz.
A mai kora reggeli uh-n 1 szép domináns tüszőt találtak, a bal oldalon, és 15 mm.
A tüsző naponta kb. 2 mm-t nő, és 20 fölött gyakorlatilag bármikor repedhet (de általában 21-25 mm körül), szóval kétesélyes: vagy már vasárnap ovulálnék, vagy csak hétfőn.
Így hát felírt a doki Orgalutrant (15.000 Ft). Ez egy olyan injekció, ami gátolja az idő előtti LH növekedést, ezáltal késlelteti az ovulációt (hogymikvannak...)
Péntek kora reggel kell mennem egy sürgős vérvételre, ahol megnézik az LH és a progi szintet, és amint megvan az eredmény, azonnal hívnak, hogy rögtön be kell-e adnom a késleltetőt, vagy ráér péntek estig. Emellett 50 IU Puregont is be kell majd adnom magamnak (még jó, hogy maradt múltkorról) péntek este.
Szombaton este tüszőrepi (Pregnyl 5000 IU, 12.000 Ft), aminek időpontját (és az inszem időpontját) pénteken mondják majd meg, amikor felhívnak a véreredménnyel. De valamikor hétfőn meglesz az inszem, úgyhogy szurkoljatok légyszi!!!
Az inszem utáni 4. és 8. napon pedig szintén kapok majd szurikat (Pregnyl 1500, az árukat még nem tudom), amik a méhnyálkahártya vastagítását, a luteális fázist támogatják.

Hát ezek a hírek vannak röviden... :o)) A kapott tájékoztató szerint az inszem sikerességi rátája 6% és 25% közé tehető ciklusonként - a két legfontosabb ténylező ebben a nő kora (az évek múltával nyilván egyre csökken az esély) és a sperma minősége. Reméljük a legjobbakat!