2011. május 18., szerda

Okulásul

A következő történetet azért írom le, hogy azok, akik meddőséggel küzdenek, orvosról orvosra járnak, lombikon gondolkodnak, vagy akár már el is kezdték a programot, tanulhassanak belőle.

Egy hozzám közel álló, 37 éves lányról van szó. Párjával együtt vagy 6 éve szeretnének már babát; minden álmuk, minden vágyuk ez. Jelenleg épp a 4. sikertelen lombik után próbálja felszedni magát a padlóról. Nem ásta bele magát a témába, de hát miért is tette volna, hiszen épp ezért vannak az orvosok, a nagy tudású, elismert professzorok, akikhez évek óta járt - ők pedig nyilván tudják, mit miért csinálnak, a kisujjukban van az egész szakma. 
Igen, persze, az évek során volt pár vérvétele is, és annyit mondtak neki, hogy "minden eredménye rendben van". Ő pedig megnyugodott, annak ellenére, hogy fogalma sem volt róla, pontosan miket is vizsgáltak és mit tartanak ők jó eredménynek. Régóta próbáltam rábeszélni egy IR vizsgálatra, majd egy D vitaminszint ellenőrzésre is, de valahogy úgy lehetett vele, hogy mégiscsak a szakma elismert, híres orvosaihoz jár; nyilván ők tudják jobban, miket kell vizsgálni... Igaz ugyan, hogy mindig minden konzultáció gyorsan zajlott, személytelenül és futószalagszerűen (és az sem volt túl pozitív, hogy amikor néhanapján felhívta valamiért az orvosát, akkor az simán kétféle keresztnéven is szólította a rövidke beszélgetés során - hát igen, nehéz is lehet több lombikprogram után megjegyezni a saját páciensünk nevét és arcát), de ő azért bízott. 
Most, a negyedik lombik sikertelensége után végül megcsináltatta magánban a D vitaminszint és IR vizsgálatokat, amiket ÉN kértem tőle, nem az orvosa. Ilyen kivizsgálásokat ugyanis a meddőségi intézetben még a 4. lombik előtt sem tartottak szükségesnek.

Nos, nemrég küldte át az eredményét, amit feltennék ide okulásul... 


Mint látható, a D vitamin szintje nemhogy nem a legjobb, hanem valami brutál módon kevés, vészesen alacsony, még a meglehetősen engedékeny magyar határértékeket nézve is. Ajánlott olvasmány Szendi oldala.
A vércukorértékei is elég gyatrák; ennyi idősen azért elég magas egy 5.28-as éhgyomri és egy 7.75-ös 120 perces érték. Az éhgyomri és a terhelt inzulinszintjéről meg aztán ne is beszéljünk: 14.66-os kezdőérték, ami 120 percnél 143.40?? Jó ég... Nem kell ehhez orvosnak lenni; aki egy kicsit is konyít a témához, az is rögtön látja, hogy ez bizony egy nagyon durván szar eredmény.

ÉVEK teltek el azóta, hogy először átlépte a meddőségi intézet kapuját. 
4, azaz NÉGY lombikot csináltattak vele végig, erős stimukkal rombolva a szervezetét, terhelve a petefészkeit - az anyagi és lelki megpróbáltatásokról már nem is beszélve, és mindezt A SEMMIÉRT. Ilyen eredményekkel ugyanis gyakorlatilag kizárt a siker. 

Szándékosan nem írtam meg az intézet nevét, mivel ilyen esetek sajnos bárhol történhetnek - és történnek is, méghozzá meglehetősen szép számban. Nem csak Magyarországon, hanem szerte a világon. Ami végtelenül szomorú és erősen elgondolkodtató.

2011. május 1., vasárnap

Vitaminok

Baba kérésére leírom, mostanában épp miket szedek. Kipakoltam őket az asztalra, hogy lefotózhassam, mert a vitaminos-szekrényünkben még legalább még egyszer ennyi cucc van...



Lássuk, balról jobbra haladva:

  • Omega 3: (1000 mg) igazi kincs, minden nap szedek legalább egyet, már nagyon régóta. Figyelni kell, hogy csak omega 3-at tartalmazó készítményt vegyünk, mert több Omega 3-6-9-et tartalmazó terméket láttam már, és sajnos a vevők nem tudják, hogy az omega 6-ot és 9-et nemhogy fölösleges, de kifejezetten káros pluszban bevinni a szervezetbe. Erről egyébként Szendi is hosszan ír a könyvében.
  • Royal Jelly (méhpempő): a méhkirálynő tápláléka; egy proteinben, aminosavakban gazdag "fertility superfood"; D, B és E vitaminnal, valamint kálcium és vas is van benne. Annyi jótékony hatást tulajdonítanak neki, amit felsorolni is nehéz, úgyhogy most csak a ránk vontakozókat írom: növeli a libidót, segít a petesejt minőségének javításában, a ciklus rendszerezésében, az ovulációban, a luteális fázis támogatásában, a méhnyálkahártya felépülésében, vastagításában. Az igazi, méhésztől vásárolt méhpempő lenne a tuti, de olyanom egyelőre nincs. Úgyhogy 1 db-ot szedek belőle reggel, és azt is inkább csak a ciklus első felében (-amióta belemásztam a hagyományos kínai gyógyászat yin & yang táplálkozás-elméletébe; ugyanis állítólag ezzel is lehet a ciklusra hatni, és nekem a follikuláris fázist kellene megnyújtani egy pár nappal. A ciklus első felében a yin típusú (hűsítő) ételeket próbálom előnyben részesíteni (ide tartozik a royal jelly is), a luteális szakaszban pedig a yang-ot (melegítő hatású ételek). Akit bővebben érdekel, étellistát és pár egyéb tudnivalót pl. itt olvashat.
  • Omega 3 - E: ezt anyukám küldte; Dr. Norvegia omega 3 + E vitamin. Napi egyet szedek ebből is.
  • Q10: (60 mg) igazi csodaszer; erős antioxidáns, létfontosságú a sejteknek, öregedésgátló. Javítja a petesejt minőségét, növeli a sperma motilitását, minőségét. Napi 1-et szedek ebből is; otthonról kaptam.
  • Szelén: (200 mcg) ez az, amit az ebay-ről rendeltem, és felet szedek minden nap (néha 2 x felet). Célszerű E vitaminnal szedni, mert fokozzák egymás hatását. A szelén jótékony hatásairól pl. itt lehet olvasni. Pajzsmirigyproblémák esetén is alapvető fontosságú a szelén szedése. Még Zita West is írja a "Fertility & Conception" c. könyvében, hogy a szelén hiánya (a magnézium hiánnyal egyetemben) egyértelműen összefüggésben áll a női meddőséggel, és nagyobb a kockázat a vetélésre is. Ő 200 mcg-t javasol naponta.
  • Bio Zinc: cinkben, magnéziumban, mangánban, A és B6 vitaminban gazdag tabletta; az egyik legfontosabb eleme a "menümnek". Napi 1-et szedek belőle fixen reggelente, néha egyet este is (gyakran viszont inkább felváltom az estit egy másik, A vitamint nem tartalmazó zinc+magnesium+B6 készítménnyel) A B6 bevitelemet ezzel egyúttal napi min. 100 mg-ra emeltem. A magnéziumnál figyelni kell arra, hogy NE magnézium-oxid forma legyen, mert abból szinte semmit nem tud hasznosítani a szervezet. Én magnézium citrátot szedek.
  • B12 vitamin + folsav: (100 mcg + 400 mcg) azt hiszem, ennek fontosságát nem is kell kifejtenem. Napi 1-et szedek ebből is. Amint elfogy, váltani fogok a Blackmores Mega B complex tablettájára, ami a B12-n és folsavon kívül B1, B2, B5, B6 és H vitamint is tartalmaz. Nem mindenkinek jó azonban a sima folsav, vannak akiknek aktív folsav kell (folát), mert a sima folsav nem tud hasznosulni és csak kering a vérben - ez vérvétellel kideríthető (MTHFR génvizsgálat). Folsav (vagy folát), a B6 és a B12 szükségesek a magas homocisztein szint csökkentésére - a magas homocisztein szint ugyanis trombózisveszély, érrendszeri betegségek, agyvérzés, Alzheimer stb. emelkedett kockázatával jár együtt. B12-ből sem mindegy, milyen formában visszük be: a cyanocobalamin forma a leggyakoribb, ez a szintetikus változat, míg a methylcobamalin a természtes forma, ami azonnal és sokkal jobban hasznosul.
  • D vitamin: (1000 IU) minimum napi 2-t szedek belőle (de fel fogom emelni az adagot). A D vitamin létfontosságát nem győzöm hangsúlyozni!  Nélkülözhetetlen szerepe van az egész szervezet működésében, a termékenységben, az egészség megőrzésében; az IR, a cukorbetegség, a rák megelőzésében!!! Kívánatos értékhatár itt
    Meggyőződésem, hogy rengeteg esetben mindössze sima D vitaminhiány áll a nem szervi eredetű "meddőség" igazi hátterében, és megfelelő kezelésével helyreáll a szervezet egyensúlya, megszüntethető az IR is és létrejöhet a várva várt terhesség. Sajnos az orvosok többsége még mindig nem tulajdonít neki különösebb fontosságot, ami végzetes hiba!!! Ennek több oka van, és nem is tudom, melyik rosszabb: a tájékozatlanság, a nemtörődömség vagy a szándékos elhallgatás (mivel a meddőségi intézetek erősen nyereségorintált intézmények; nyilván nem áll érdekükben az olcsó kis D vitamint ajánlgatni a drága lombik helyett... :o( Ettől viszont még a tény tény marad: a világ lakosságának nagy része erősen D vitaminhiányos! A D vitaminszint pedig erősen összefügg a termékenységgel is; az amerikai Yale egyetemen 67 meddő nőt vizsgáltak meg, és közülük mindössze 7%-nak (HÉT!!! százaléknak) volt megfelelő a D vitamin szintje! Ha ez nem elgondolkodtató, akkor mi?
  • Calcium + D vitamin: (600 mg + 400 IU) A kálcium felszívódásához szükség van D vitaminra (és magnéziumra). Reggelente 1-et szoktam bevenni belőle, a luteális fázisban duplázom 2 x 1-re (ugyanis segít a PMS ellen)
  • Evening Primrose Oil (ligetszépe olaj): (1000 mg) Az EPO csökkenti a koleszterinszintet, segít a PMS enyhítésében, és ami a legfontosabb: nagyban segít a termékeny nyák növelésében. Menstruációtól ovulációig kell szedni (de én csak az ovut megelőző pár napban szoktam szedni és így is csodaszép, rengeteg tojásfehérje nyákom van - jut eszembe, majd a termékeny nyákot növelő praktikákról is írok egyszer egy bejegyzést, mert az EPO-n kívül van még egy csomó...)
  • Maca: talán a legismertebb termékenységet növelő szer. A Maca az egyik, ha nem a legfontosabb termék a petesejt minőségének javítására (és ugyanígy férfiaknál növeli a spermaszámot, motilitást, minőséget), harmonizálja a ciklust, növeli a libidót, csökkenti az FSH-t, növeli a stresszel szembeni ellenálló képességet. Ebből min. napi 1-et kellene bevennem, de fogyóban van, majd rendelnem kell újat az ebay-ről.
  • C vitamin: (500 mg) fontos antioxidáns, és régebben nagy dózisban szedtem, de már jó ideje leálltam vele. Most csak max. napi 1-2-t szedek, és ezt is főleg a luteális fázisban, közvetlen ovuláció előtt semmiképp, mert a C vitamin nagy dózisban tönkreteszi, felszárítja a termékeny nyákot. Úgyis sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk, a skorbut nem fenyeget :o)
  • Cinnulin PF: fahéjkivonat. Kutatásaim során úgy 2 éve bukkantam rá. Nagyon hasznos, mivel a fahéj fokozza a sejtek inzulinérzékenységét, így segít az IR legyőzésében; a vércukorszint normalizálásában. Normális a súlyom, normálisan is étkezem, úgyhogy már csak nagyon ritkán, egy-egy alkalmankénti nagyobb kajálás előtt szoktam bevenni egyet.
  • E vitamin: (500 IU) fontos antioxidáns, hiánya termékenységcsökkenést okozhat mindkét nemnél. Alkalmanként ebből is szoktam szedni a ciklusban egyet-egyet; de úgy gondolom, hogy az omega 3-as E vitamin kombo elég nekem. Olyan E vitamint érdemes szedni, amiben nem csak alfa-tokoferol van, hanem a többi is (béta, gamma és delta is), és lehetőleg a tokotrienolok is.
  • Ezek mellett tudom ajánlani még a kis dózisú (81 mg) Aspirint, ami szintén elősegíti a fogamzást: már a teherbeesés előtt javítja a vérkeringést a méhben és a petefészkekben, ezáltal segíti a tüszők érését, illetve segít a méhnyálkahártya optimalizálásában, a beágyazódásban is. Véd szív- és érrendszeri betegségek, trombózis ellen, és vetélés elkerülésére is javasolják. Vannak azonban kivételes esetek, amikor inkább nem ajánlott a szedése, így erről érdemes kikérni egy hozzáértő orvos véleményét.

A fentieken kívül nagyon tudom még ajánlani az L-Arginine-t, ami egy aminosav, és a tanulmányok szerint növeli a petefészkek teljesítményét, válaszát a hormonokra, növeli az IVF-nél a terhesség esélyeit; férfiaknál a spermaszámot akár meg is többszörözheti.

Ezen kívül szedem az Alpha Lipoic Acid-ot is, ami egy erős antioxidáns, nagyon jó a májnak, szívnek, védi a hasnyálmirigyet, javítja a sejtek, így a petesejt minőségét is. Segíti a sejtek épségének mgóvását, a tápanyagok felszívódását. Segít a metabolikus szindrómával szemben (=tökéletes az IR-re, normalizálja a vércukorszintet, növeli a sejtek inzulinérzékenységét). Rákos megbetegedések kezelésénél is hatékony.

Nagyjából ennyi. Párom is szedi a fenti vitaminokat (meg még mást is, pl. plusz aminosavakat, meg ő szedi rendesen a C vitamint is meg az E-t), és gyakorlatilag megháromszorozta a spermaszámát... A szelén meg pár egyéb dolog viszont csak nemrég jött hozzá, úgyhogy hamarosan kérni fogok neki egy új beutalót.

Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy csak ezek a márkájú vitaminok lennének jók, sőt! Ahogy fogynak, fel fogom őket váltani a Blackmores Bio termékcsoportjára (amiből a Bio Zinc-et szedem most). Meg nem árt ilyenekre is figyelni persze, hogy ne legyen a vitaminkapszulában pl. glutén, szója (fitoösztrogén).

Fontos még:
- rendszeres (de azért nem túlzásba vitt) mozgás (az egészség megőrzéséhez, a vérkeringés javítására)
- napi min. 2-3 L tiszta víz (nem csapvíz!!!) fogyasztása (a veseműködés, nyirokkeringés fokozására)
- fehérjedús étrend
- sok zöldség-gyümölcs
- egyszerre keveset és inkább többször enni
- a szervezet lúgosságának növelése (lúgos kémhatású ételek bevitelének növelésével)
- testsúly optimalizálása
- stressz csökkentése



Egy barátnőm szintén régóta szeretne második babát (csak náluk az első baba is lombikos). Írtam neki egy összefoglalót a legfontosabb vitaminokról és mennyiségekről, és ő el is kezdte szedni őket. Kértem tőle egy D vitamin ellenőrzést is. Megcsináltatta és átküldte a leletét: természetesen ő is D vitaminhiányos! (ahogy eddig MINDEN ismerősöm, aki elvégeztette a vizsgálatot)
Bejelentkezett egy nagyon híres itteni naturopath-hoz, aki holisztikus  megközelítéssel, természetes módszerekkel és nagyon nagy sikerrátával dolgozik. A város legelőkelőbb kerületében lakik és rendel; több hónapos (!!!) várólista van hozzá, és olyanok is teherbe estek már a segítségével, akik több sikertelen lombikon voltak túl és az orvosok már lemondtak róluk. Csak a szűk ismerettségi körünkben 3 magyar lány is annak köszönhetően lett spontán terhes, hogy hozzá kezdett el járni.
Barátnőm elétette a listát, hogy miket szed most, és nagyon meg lett dícsérve érte; pont ezeket javasolná ő is, azzal a különbséggel, hogy a B6 vitaminból ő min. napi 200 mg-ot mond (én csak 50-75 mg-ot javasoltam; az RDA egyébként nők esetében még a 2 mg-ot sem éri el... a 200 mg szerintem már túl sok). Emellett hangsúlyozta a D vitamin(!), cink, magnézium, mangán, szelén, Q10 stb. fontosságát. A Bio Zinc-ből, amiből én napi 1-et szedek, ő napi 2-t javasol mindkét fél részére és emellé még plusz B vitamin komplexet.
A ciklus megnyújtására (barátnőmnek is 23 napos ciklusai vannak amióta az eszét tudja) pedig egy vitex és wild yam alapú gyógynövénykoktélt állított össze. (a vitex kipróbálásán én már túl vagyok, de nincs kizárva, hogy egyszer talán újra megpróbálom...)
Emellett kiemelte a bio táplálkozás (hús, zöldség, gyümi) fontosságát, a mikrohasználat és minden műanyag tányér, pohár, palack kerülését, mert komoly mérgeket juttatunk így a szervezetünkbe. Fontos a szűrt, tiszta víz. Szénhidrátokat minimálisan, cukrot, édességeket kerülni.



Mindez szintén alátámasztotta, hogy teljes mértékben jó úton járok az étrendváltással és a vitaminokkal; EZ a siker kulcsa. Próbáljátok ki, és írjátok meg majd az eredményt légyszi! Ne belőlem induljatok ki; nálam egy ideje sajnos elég komoly lelki gubancok vannak, és biztosra veszem, hogy esetemben már csak ez a fő gát. Ettől még Nektek SIKERÜLNI FOG - ahogy remélhetőleg nekem is majd egy pár éven belül, ha változik pár körülményem.
Hajrá, megy a drukk mindenkinek!!! :o))


Fejlemények + az első kontroll

Ott tartottam, elkezdtem szedni a pm gyógyszert (egyből 50 mcg-vel kezdve). Pont egy új ciklus kezdetén jártam ekkor, és kíváncsian vártam, hogy vajon már rögtön abban a ciklusban is észlelhető lesz-e valamilyen változás.
Hát lett.
Alig pár nap után már észleltem is az egyértelmű termékenységi jeleket, és tudtam, hogy megint túl korán fogok ovulálni. Így is lett, már a 8. napon megvolt az ovu, amit aztán egy vérszegény 10 napos luteális fázis követett.


Magyarán minden, amit eddig sikerült elérnem; minden amiért olyan keményen megdolgoztam az elmúlt csaknem 1 évben, most egycsapásra ment a kukába és visszatért a rémálom.
Csalódottság, elkeseredés, fásultság váltotta egymást bennem és megmondom őszintén, hogy 4 év után most először gondolkodtam el rajta komolyan, hogy talán tényleg ideje lenne feladnom és elfogadnom, hogy a kisfiam egykeként nő fel és akárhogy erőlködöm, soha nem lehet több gyerekem :o((
Máskor meg azt éreztem, hogy röhej lenne pont most feladni, amikor teljesen egyedül ekkora eredményeket sikerült elérnem. De egyszerűen túl sok idő telt már el. A blogra nem sok mindent írtam meg, de azért elég komolyan felszívtam magam ebből a témából, és nem 5 perc volt megszerezni ezt a tudást. Rengeteg munkám fekszik benne - és még több idő. 
Idő, amit a folyamatos kutatások, szakkönyvek, tanulmányok, cikkek, különböző fórumok stb. olvasása, az információk szűrése helyett a kisfiammal is tölthettem volna... Akit a világon mindennél jobban szeretek!! De egyszerűen megszállottja lettem a teherbeesés témakörének; szüntelenül lehetséges okokat, megoldásokat kerestem; versengtem az idővel egyrészt a korom, másrészt a testvérek közti ideális korkülönbség miatt  - és így a meg nem született gyermekemért a meglévő gyermekemtől vettem el az értékes időt... Nem teszem többé. 
Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy elhanyagoltam őt, mert erről szó sincs. De akkor is, egyre erősödő lelkiismeretfurdalást éreztem, amiért ennyi időt "pocsékoltam" a kutatásaimra ahelyett, hogy ekkor is vele lettem volna. 

Mélypontra kerültem. Egyre többször uralkodott el rajtam a "leszarom" érzés, és ez az étrendemen is tükröződött, elkezdtem ki-kilengeni a diétámból (és még jól is esett...)
Barátaim - már akik tudnak egyáltalán közülük a nyűgömről - próbáltak vígasztalni, hogy adjak időt a pm gyógyszernek, ne legyek türelmetlen, be fog az állni.
Türelem... hisztérikus kacaghatnékom támad, ha csak meghallom ezt a szót. Most néztem a Fertilityfriend-en: 38 ciklust vezettem eddig náluk. Harmincnyolcat. És ez nem esik ám egybe a próbálkozásunk kezdetével: amikor elkezdtem hőgörbézni, már kb. 1.5 éve próbálkoztunk...
Ez így egyszerűen nem mehet tovább, hogy szinte csak ez határozza meg a mindennapjaimat, a gondolataimat...

A pm gyógyszert mindenesetre szedtem tovább; úgy voltam vele, hogy most már csak megvárom a 6 hetes kontrollt, aztán legfeljebb majd szólok az endodokinak, hogy apránként felezni kellene, vagy akár leállni vele, mert nekem semmi nem ér annyit, hogy újból elcsessze a nehezen felépített ciklusaimat. Természetesen a vitaminokat is szedtem továbbra is, és a hőmérőzés is maradt. Az évek során annyira hozzászoktam már, hogy képtelen lennék leállni róla.

A következő ciklusban már 1 nappal később, a 9. napon ovuláltam, ami mégiscsak némi fejlődés, még ha nem is sok. A luteális fázisom viszont 12 nap lett, mint a pm gyogyó előtti szép időkben :o)



Ez azért némiképp javított a közérzetemen; így már jobb kedvvel mentem el a 6 hetes kontroll-vérvételre, aztán meg az eredményemért az endodokihoz.
Azt sejtettem, hogy nagy gáz nem lehet, legalábbis biztos nem fordultam át az enyhe pm alulműködésből túlműködésbe, mert annak gondolom lett volna némi tünete.

És igen, az új TSH eredményemmel az endodoki és én is maximáisan elégedettek voltunk: 1.09 !!! :o)))
Még soha nem volt ennyire tökéletes!!!! Pont úgy reagált a szervezetem a gyógyszerre, ahogy a doki várta, úgyhogy marad a napi 50 mcg.  Felírt egy újabb doboz gyógyszert (csak hogy legyen tartalékban), és beutalt a következő ellenőrző vérvételre, augusztusra. Illetve ha pozitívat tesztelek, akkor rögtön fel kell őt hívnom, és rögtön vesznek vért, hogy beállíthassuk pontosan a szintet (ezt a mondatot rezzenéstelen arccal hallgattam végig. Na persze.)

Jelenleg a 3. pm gyógyszeres ciklusomat taposom, és ezúttal már a 10. napon volt az ovulációm! Szóval úgy néz ki, vissza fog ez állni szépen... :o)) Meg aztán nézőpont kérdése: a paleo étrend előtti években nem egyszer fordult elő, hogy az 5., 6. vagy 7. napon már megvolt az ovu, a következő ciklusban meg a 24. napon se... ahhoz képest végülis mi ez az 1-2 napos kis különbség?