2012. április 18., szerda

DHEA - megvan a gyógymód a magas FSH-ra?

A magas FSH / alacsony AMH, korai petefészek-kimerülés DHEA-val történő kezelésével kapcsolatban a neten magyar nyelven eddig nem volt semmilyen értékelhető információ. Ezt a hiányt ezennel pótolom :)

A DHEA számomra eddig elég fehér terület volt; csak nagy vonalakban a lényeget tudtam róla: olyan természetes előhormon, amely a szervezetben női ill. férfi hormonná is képes átalakulni (= ösztrogénné / tesztoszteronná).
Jó másfél éve, amikor a magas FSH-val kapcsolatban kerestem sikersztorikat (mert akkoriban még azt hittem, hogy az én 10 körüli, (egyszer 14.5-es) FSH-m az magas...muhhahha...), olvastam először a magas FSH DHEA-val történő kezeléséről (ki gondolta volna, hogy nem is olyan sokára nekem is nagy szükségem lesz rá... :(
Egy fórumbejegyzésről van szó, amit akkor el is mentettem magamnak.
A lényeg, hogy a lány leállt a fogamzásgátlóról 2006-ban, és utána már egyszer sem jött meg neki magától. Számtalan progeszteronnal meghozott mensturáció után végül meddőségi specialistához fordult, ahol is kiderült, hogy 98.3 volt az FSH-ja. Több mesterségesen meghozott menstruáció után is a legalacsonyabb FSH-ja 57.6 volt. Az orvosa említette neki, hogy hallott egy ausztrál tanulmányról, amit magas FSH-s + inszemes nőkön végeztek. Ezek a nők DHEA-t kaptak, ami levitte az FSH-jukat olyan szintre, hogy már képesek voltak inszeminációval teherbe esni. 
A doki adni akart ennek egy esélyt az ő esetében is. 30 napja szedte már a DHEA-t, amikor megnézték az FSH-t, ami 7.2 volt...!!! Nem sokkal később élete első inszemére is sor került (abban a ciklusban 9.4 volt a 3. napi FSH és rá 9 napra volt az inszem), és pozitívat tesztelt... Most (2007) 25 hetes terhes, kislányt vár és iszonyatosan hálás az orvosának és azoknak, akik ezt a tanulmányt elkezdték Ausztráliában. Mindenkinek, akinek ilyen extrém magas FSH-ja van, azt üzeni, hogy NE ADJÁK FEL!! Beszéljenek az orvosukkal a DHEA-ról.

Ennyit tudtam tehát a dologról, és ennél jobban nem is merültem bele, mivel nem voltam érintett. 
Most azonban, a DHEA-val együtt kaptam egy több oldalas, remek összefoglalót is a klinikán. Ahogy beleolvastam, leesett az állam - ha ez mind igaz, akkor ez tényleg egy fantasztikus esély az extrém magas FSH-val küzdőknek is!! Elkezdtem utánaolvasni az amerikai fórumokon is, és több sikertörténetbe is botlottam (olyanra is, aki a DHEA segítségével 44 évesen egészséges ikreket szült, holott előtte pocsékul reagált a stimukra, korábban nemigen volt értékelhető petesejtje és számtalan olyan történetet is találtam, ahol a DHEA-val természetes úton sikerült teherbe esni úgy, hogy korábban törölni kellett az IVF-et a stimukra való gyenge reagálás, leszíváskor üres tüszők miatt...)

Milyen esetekben használják?
Asszisztált reprodukciós eljárásokban és főleg a stimulálásokra gyengén reagálók esetén, korai petefészek-kimerülés, csökkent petefészektartalékokkal rendelkezők petefészekstimulációja esetén (amit aztán lombik vagy inszem követ)

A lényeg, hogy napi 50-75 mg dehydroepiandrosterone (DHEA) adagolása minimum 4 hónapon át,  akár természetes úton történő teherbeesést is eredményezhet, ill. nagymértékben javítja az inszeminációk / lombikok kimenetelét olyan nőknél, akik csökkent petefészektartalékokkal, korai petefészekkimerüléssel lettek diagnosztizálva. 
Pozitív hatást bizonyítanak a tanulmányok a petesejt- ill. az embrióminőségben, még 40-47 éves nők körében is. Nőtt az euploid embriók száma, csökkent a vetéléseké.
Jelentős mellékhatások nem jelentkeztek. 

A DHEA-t az asszisztált reprodukciós eljárásokban 2000-ben alkalmazták először, olyanok esetében, akik nem vagy nem jól reagáltak a stimulálásokra. Az elmúlt évtizedben a DHEA rengeteg specialista érdeklődését keltette fel a Premature ovarian failure (POF), Premature ovarian aging (POA) ill. a Diniminished ovarian reserve (DOR)-ban szenvedő, babára vágyók nők kezelésére.

Történelmileg, a DHEA-t először egy német biokémikus, Butenandt különítette el, aki 1939-ben kémiai Nobel-díjat is kapott. A későbbiekben elismerték a DHEA öregedésgátló hatását (mindkét nemben), ami arra motiválta a tudósokat, hogy még alaposabban és mélyebben kezdjék tanulmányozni; főleg a szaporodásban betöltött szerepét.
Még 70 évnyi kutatás után sem értjük azonban teljes mértékben a DHEA élettani szerepét és hatását a petefészkekre.

Az első eredmények
2000-ben jelentek meg az első esettanulmányok nők DHEA kezeléséről. 2 hónapon át, napi 80 mg-os dózist írtak fel 5 ismeretlen eredetű meddőséggel küzdő 41 alatti nőnek, akik FSH értékei 20 mIU/ml alatt voltak. Ezen nők mindegyike gyengén reagált korábban a magas dózisú gonadotropin stimulációra (ösztradiol csúcs 500 pg/ml alatt, érett tüszők száma 2 vagy az alatt). A kezeléssel (DHEA + stimuláció) egyikük végül ikerterhességet ért el (IUI-jal), de mind az öt esetben megtriplázódott az ösztradiol értéke és megduplázódott a peték száma.

Egy egyedi eset
Egy 43 éves nő - akinek korábban magas dózisú FSH stimulációval is csak 2 petét sikerült produkálnia -  úgy kezdett DHEA-t szedni, hogy erről nem értesítette az orvosait. 9 hónapnyi folyamatos DHEA szedés mellett 18 petét sikerült stimuláció után leszedni. Az újabb leszívásokkal együtt összesen 66 embriót fagyasztottak le neki.
Három másik nő gyenge petefészekfunkciókkal és magas FSH értékekkel szintén DHEA kezelést kapott. Közülük kettőnek lombikkal sikerült klinikai terhességet elérnie (klinikai terhességnek azt nevezzük, ami magas HCG-szinttel ÉS ultrahanggal is igazolt (látszik a petezsák vagy a szívverés). Ez arra bíztatta az orvosokat, hogy az elkövetkezendő években több nőn is kipróbálják a DHEA-t, aztán az ezekről született tanulmányokat különböző szaklapokban publikálták. Az egyik ilyen prezentációban 50 magas FSH-val rendelkező nőt kezeltek DHEA-val (25 mg napi 3x) minimum 4 hónapon át a lombik előtt. 32%-nak sikerült teherbe esnie, 46.4%-a a terhességet elért nőknek 42 éves kor alatt volt, 13.6%-a pedig fölötte.

Lombik sikeresség DHEA előtt és után
Egy nagyon érdekes tanulmányt publikált Barad és Gleicher, melyben 25 nőnek volt lombikja DHEA kezelés előtt és után is. Ezen nők legtöbbjének a donor petesejt lehetőségét javasolták az orvosok, ők azonban ehelyett inkább a DHEA kezelést választották nagyjából 16 héten át, amit aztán lombik követett. 
Pont ugyanolyan petefészek-stimuláló protokollt alkalmaztak a DHEA kezelés előtti és utáni lombikban is. A DHEA kezelés után nőtt a megtermékenyült peték, a jól osztódó embriók és a visszaültetésre alkalmas embriók száma, a leszívott peték / embriók aránya. Összefoglalva, a DHEA kezelést jól tolerálta az összes páciens, és több petét és embriót produkáltak, ahogy a petesejtek és embriók minősége is javult.

Egy 2007-es, kontrollcsoportos tanulmány
190, DOR-ral (diminished ovarian reserve) diagnosztizált, 30 év fölötti nőt vizsgáltak. Két csoportra osztották őket és mindkét csoport ugyanazt a petefészekstimulációs protokollt kapta.
89 nő alkotta az egyik csoportot, és ők napi 3 x 25 mg DHEA kezelést kaptak minimum 4 hónapon keresztül, hogy meglegyen a lehetősége a természetes teherbeesésnek. Azok, akik nem estek teherbe spontán, mentek tovább lombikra.
109 nő alkotta a kontrollcsoportot, akik meddőségi kezelést kaptak, de nem DHEA-t. A törlési ráta 14.3% volt a DHEA csoportban és 25.7% a kontrollcsoportban. A klinikai terhesség aránya 28.1% volt a DHEA csoportban és 10.9% a kontroll csoportban. A vetélési arány (klinikai terhességenként) 20% volt a DHEA csoportban és 36% a kontroll csoportban.

DHEA és a Korai Petefészek-kimerülés (premature ovarian failure - POF)
2009-ben Mamas and Mamas publikált egy tanulmányt, amely 5 korai petefészek-kimerüléses nőről szólt, akiket DHEA-val kezeltek. Az első nőnek donor petesejtet javasoltak. Ekkor már 9 hónapja nem volt menstruációja, az FSH értéke pedig 102 mIU/ml volt. DHEA lett neki felírva, hogy megkíséreljék növelni az ösztrogén mennyiségét, mert az oestradiol valerate-re nem reagált, amit a petesejt-donáció előkészítéséhez szükséges méhnyálkahártya-vastagság elérése céljából írtak fel neki. Meglepő módon, 2 hónapnyi kezelésen belül visszatért a menstruációja, és a harmadik DHEA-s hónapban természetes úton teherbe esett, majd egészséges kisfiút szült.
A másik négy nő 3-6 hónapon át kapta a DHEA-t és mindannyiuknál csökkent az FSH érték (<20 mIU/ml). Három közülük természetes úton teherbe esett, egy pedig IUTPI (az inszemináció egy új változata) és egy enyhe ovulációindukciós protokoll (clomiphene citrate + human menopausal gonadotropin) segítségével esett teherbe.
A továbbiakban még 14, korai petefészek-kimerüléssel diagnosztizált, DHEA kezelésben részesülő,  36-40 év közötti nő lett a tanulmányhoz adva. Ezen nők FSH értékei 62-től 98 mIU/ml-ig terjedtek, valamint 6-9 hónapja már nem menstruáltak. Nyolcan közülük természetes úton teherbe estek 3-7 hónapnyi terápia során. Mindössze egy vetélés történt.  A hat nő közül, akiknek nem sikerült teherbe esnie 6 hónapnyi DHEA kezelés során, öt mutatott magas FSH értékeket (>40 mIU/ml), valószínűleg kétoldali petefészek-endometriózis műtét következtében, egy pedig, akinek idült petefészek-kimerülése volt, nem reagált egyáltalán.

DHEA hatása idősebb nők esetében
Minden cikk a DHEA kezelés pozitív hatásairól számol be az asszisztált reprodukciós eljárásokban, még a 40-47 év közötti nők esetében is, azzal, hogy jelentősen javítja az IVF kimenetelét.
A klinikai terhességi ráta 27.3 és 16.7% között változott a 40-44 éves korosztályban. Bár a különböző specialisták különböző petefészekstimulációs protokollokat alkalmaztak, a DHEA lehetőséget nyújtott, hogy enyhébb ám mégis ugyanolyan hatékony és költségkímélőbb protokollt válasszanak. A legnépszerűbb az IVF volt, bár IUI-t is alkalmaztak, ahogy az újonnan bemutatott és nagyon ígéretes IUTPI-t is.

Vetélés-csökkentő esetek
Egy nagyon érdekes tanulmány számolt be arról, hogy a DHEA-s támogatás - különösen a 35 év feletti nők esetében - jelentősen csökkentette a vetélés lehetőségét, amely a csökkent aneuploid embrió rátának tulajdonítható, mivel az aneuploidy a reproduktív öregedés egyik következménye.

DHEA és a nemek aránya
Létezik egy tanulmány, amely szerint a DHEA kezelés után született babák többsége kisfiú, ami valószínűleg az intrafollikuláris tesztoszteron vagy más androgén szintekhez kapcsolható a DHEA-t szedő nők körében, azonban ennek megerősítésére több tanulmányra van még szükség.

Mellékhatások
A mellékhatások minimálisak. Magas dózisban mellékhatás lehet az akné, a szőrnövekedés az arcon és alkalmanként a hang mélyülése. Egy másik tanulmány egy nőről számol be, aki a petesejt-termelés fejlesztésére szedte a DHEA-t, és rohama lett, így külön figyelmet kell fordítani azokra a nőkre, akik hajlamosak rohamokra.
(megj.: én a különböző fórumokon a gyorsabban zsírosodó ill. elvékonyodó hajat is olvastam tünetként, de főleg aknékról számolnak be)

Általános észrevételek
A DHEA váratlan megoldást kínált rengeteg olyan nőnek, akiket POF-fal, DOR-ral vagy POA-val diagnosztizáltak és gyengén reagáltak az ovuláció-stimulációs protokollokra. A DHEA nélkül az ovuláció-indukcióra a specialistáknak magas dózisú hormonokat kellett volna felírniuk, vagy drágább protokollokat alkalmazni, a legtöbb esetben minimális reakcióval és bizonytalan kimenetellel. A petesejt-donáció lenne ilyenkor az utolsó lehetőség, amit - főleg a 40 év alatti nők -nehezen fogadnak. Minden nőnek választási lehetőséget kell nyújtani, amivel elérhetik céljukat: hogy saját biológiai gyermekük legyen minimális erőfeszítéssel és költséggel.

forrás: Leonidas Mamas and Eudoxia Mamas: Dehydroepiandrosterone supplementation in assisted reproduction: rationale and results
Neogenesis IVF Centre, Athens, Greece


Ajánlott olvasmány még a Neogenesis IVF Centre honlapja is, ahol részletesen írnak a DHEA-ről és a POF-ről, és a fenti eseteket is részletesebben mutatja be.  Ezen az IVF klinikán 2006-ban kezdték a DHEA-t használni, a legelső esetben még csak egy nagyon magas FSH-s donorpetesejtes jelölt méhnyálkahártya-vastagítására, aztán az orvosok is meglepődtek a sikeren (ld fent).

A High FSH Clinic direkt a MI eseteinkre specializálódott (POF, POA & DOR). Korai menopauzás, korai petefészekkimerüléses 40 alatti, 40 - 130 mIU/ml FSH értékekkel rendelkező nőket kezelnek DHEA-val, hogy levigyék az FSH-t és fokozzák a termékenységet.
Amióta a publikációik, eredményeik megjelentek a szaklapokban, nagyon sok IVF központ vezette be a DHEA kezelést szerte a világon, segítséget nyújtva rengeteg magas FSH-val küzdő nőnek.

Egy 2010-es felmérés szerint a világ meddőségi központjainak több, mint harmada ekkor már rendszeresen alkalmazta a DHEA-t.
Az elmúlt években számtalan kutatás igazolta, hogy a DHEA
- javította az IVF terhességi rátát
- növelte a pete és embrió számot
- növelte a pete és embiró minőséget
- csökkentette a kromoszóma rendellenességes embriók számát
- csökkentette a vetélési kockázatot
- rövidítette az időt a terhességig
- növelte a természetes teherbeesés esélyét

Őszintén remélem, hogy előbb-utóbb a magyar klinikákhoz eljutnak ezek az információk és beveszik a protokolljukba ahelyett, hogy azonnal donorért küldenének :(

A DHEA mellett újabban egyre több klinika alkalmazza sikerrel a Saizen-t is, ami gyakorlatilag egy növekedési hormon és segít a petesejtek minőségének és mennyiségének növelésében. A külföldi fórumokon utánaolvasva több DHEA-s vagy DHEA + Saizen-es sikertörténetet is lehet találni, olyat is, aki 8 IVF transzfer után (!) próbálta a Saizen-t és a 10. IVF ciklus lett végül sikeres, ahol - az IVF-et megelőző 12 hétben - napi 75 mg DHEA-t is szedett és CoQ10-et is.

És akkor a slussz poén: bár a DHEA a legtöbb országban kizárólag receptre kapható, olvastam, hogy az USA-ban például recept nélkül is hozzá lehet jutni, sima étrendkiegészítőként, egészségmegőrzőként árulják gyakorlatilag... Hitetlenkedve csekkoltam le az ebay-en, és tényleg, akárki szabadon hozzájuthat DHEA-hoz (Dehydroepiandrosterone)... és hozzáteszem, hogy kb. negyedannyi áron, mint amennyit én fizettem érte itt, pedig nekem orvos írta fel... csak úgy mondom.
Akit érint, beszélje meg a meddőségi kezelőorvosával ezt a lehetőséget, szerintem mindenképp érdemes!! Engem legalábbis azonnal meggyőzött, el sem gondolkodtam rajta, hogy nemet mondjak az orvosomnak és ne kezdjem el szedni. 

2012. április 16., hétfő

Újabb vérvételi eredmények

25. ciklusnap:

Ösztradiol: 406
LH: 34.3
Progi: 2.9

26. ciklusnap:

Ösztradiol: 479
LH: 76
Progi: 4.9

A 27. ciklusnap vasárnapra esett, így aznap kivételesen nem vett vért senki. Az orvosom viszont azt üzente a szombati vérvétel után, hogy legyünk együtt hétvégén a párommal, mert az értékeim alapján ovulálni fogok. (hát nem kedves ez a mérhetetlen optimizmus még ilyen átkozottul pocsék eredményeknél is?? :)

28. ciklusnap:

Ösztradiol: 349
LH: 26
Progi: 5.5

Ösztradiol, LH erősen visszaesett, progi nő. A telefonban közölték, hogy úgy néz ki, megvolt az ovuláció. Legközelebb már csak szombaton kell mennem vérvételre. Gondolom akkor majd újra néznek FSH-t is.
Kíváncsi leszek viszont a következő 2-3 ciklusra, mert - azóta már kibővült ismereteim alapján - a DHEA-tól tényleg sokat várhatok. Bejelentkeztem akupunkturára is, jövő hét kedden megyek! :))

2012. április 13., péntek

Még mindig ugyanabban a ciklusban

Az előző bejegyzés után nem sokkal elutaztunk 5 napra vadkempingezni a barátainkkal. 
Náluk 2 gyönyörű gyerkőc van, az anyuka - 39 évesen - pedig 27 hetes terhes. Az első gyerek (6 éves) nem volt tervezett, igazából csak besikerült, a másodikat (4 éves) aztán már tervezték és rögtön a legelső ciklusban meg is fogant. Az utóbbi időben filóztak rajta, hogy legyen-e egyáltalán majd valamikor harmadik, de a természet végül eldöntötte helyettük: egyszer csak feszülni kezdett a melle, meg napközben is folyton fáradt volt, úgyhogy elkezdett utánaszámolni, hogy mikor is volt meg utoljára? Huhh, hát csinált egy tesztet, ami azonnal erős kétcsíkos lett. Besikerült, na. Értitek, 39 évesen, csak úgy besikerült.
A 12 hetes uh képet sokáig nem is akarta megnézni, mert akkor valahogy "valósággá válik" és hát olyan hirtelen és váratlanul jött és nem voltak ők még erre igazán felkészülve. Most kezdi csak elfogadni, hogy tényleg lesz egy harmadik gyerek is, és hogy 2:1 lesz az állás a fiúk javára.

Egyébként meglepően jól kezelem már ezeket a dolgokat; továbbra is ugyanúgy kedvelem őt és egyáltalán nem kezdtem kerülni emiatt és nem bánt amikor a terhesség miatt nyafog. Ez van, az az ő élete, ez meg az enyém. De azért milyen érdekes a sors... Neki 39 évesen csak így becsúszik a 3. gyerek, holott nem is akarták, közben meg itt vagyok én, 35 évesen és 5 éve minden ciklus végén belehalok a sikertelenségbe. A jelenlegi kilátásaimról nem is beszélve ugye. :(

Na de visszakanyarodva a kempingezéshez: eléggé kalandosra sikerült a túra, és valahogy sokkal jobban elfoglalt a "túlélés", mint az alapproblémám. Ott volt persze azért az agyam hátsó szegletében, hiszen kiírtani ezt nem lehet, de nem rágódtam, nem agyaltam, nem bőgtem. Egyszerűen jegeltem ezt a témát saját magam előtt is, és egész jól ment.
Arra gondolok, hogy lehet, hogy ez is közrejátszhatott abban, hogy az ösztrogénem végre elkezdett emelkedni. Mert vérvétel nélkül is biztos voltam benne, hogy emelkedik; egyértelműen éreztem a változást a méhnyaknyákon és a szexuális kedvemen is (ez utóbbi ugyanis a ciklus első felében gyakorlatilag nem létezett...).

A 15. ciklusnapon még 150 alatt volt az ösztradiol (FSH meg szerényen 86.8 ugye), ám tegnapelőtt, a 23. ciklusnapon már a következő eredmények születtek:

Ösztradiol: 247
LH: 26.9
FSH: 40 (ezt csak az emelkedő ösztrogén nyomja le, szóval nincs okom örömködésre)

Így hát másnapra ismét visszarendeltek vérvételre, ahol már csak az ösztradiolt nézték, ami 317 lett (24. ciklusnap).

Ma pedig (25. ciklusnap) ismét vérvétellel kezdtem; az eredményt pedig épp most tudtam meg: 406 az ösztrogén, tehát szépen emelkedik. A petefészkeim (főleg a jobb) rendesen szúrkál, úgyhogy biztosan történik valami, amit a mai uh egyébként egyértelműen igazolt is.

Merthogy ma uh-ra is ki voltam írva (utoljára egyébként olyan 2 éve volt uh-m asszem). Hát, változnak az idők, mert ennyire vérprofi gépet; ilyen tűéles képeket még egy monitoron sem láttam eddig.
Szóval, a szonográfus könnyen és gyorsan megtalált mindent, megmérte a méhemet és a két petefészket.  A méhemben látott egy kis fibroidot, de azt mondta, semmi komoly, nincs miért aggódni. Az endometrium gyönyörű szerkezetű és 8 mm vastag, amit szintén megdícsért. A petefészkek könnyen elérhetőek, mobilisak és mindkét petefészekben érő tüszők találhatóak (!), domináns is. A petefészkek tehát működnek, és a mai uh alapján úgy néz ki, hogy ezúttal is fogok ovulálni!!! Azért ez nem is olyan rossz ahhoz képest, hogy ugyanebben a ciklusban, 10 nappal ezelőtt - alacsony ösztradiol mellett - még 86.8 volt az FSH-m..

Holnap reggelre új vérvételre vagyok kiírva (nemtom minek ennyi, már úgy néz ki mindkét karom, mint egy drogosé..)

Tegnap délután pedig vissza kellett mennem a kórházba még egyszer, ezúttal a lapart + hiszterot megbeszélni (véééégre!!!)
A doki (sosem láttam azelőtt) tök aranyos volt, alaposan kikérdezett és meg is vizsgált. Miután kitöltöttem mindenféle adatlapot, és aláírtam hogy mindennel tisztában vagyok és mindent vállalok, legnagyobb meglepetésemre konkrét időpontot is kaptam:   június 29.    11:30
Lapar + hisztero lesz + a petevezetékek megfestése (átjárhatóság vizsgálása) :))

Az időpont sajnos még változhat (és külön hangsúlyozta az asszisztens, hogy szokott is...), mert ha behoznak mondjuk egy sürgősségi császárost, akkor az nyilván előbbre való, és engem fognak elnapolni, nem őt. Fair enough.
De mindegy is, a lényeg, hogy van végre időpontom!!!! Hirtelen olyan elérhető közelségbe került az egész... És igazából nem is baj, hogy június végén - július elején lesz csak meg, mert a DHEA-nak is hatni kell, és addig legalább el tudom kezdeni az akupunkturát, úgyis annak is kell idő! :)) Meg újra elkezdem szedni a petesejtek minőségét javító cuccokat; ezeknek is kell idő.

Ha az elkövetkezendő hónapokban javulni fognak is az értékeim, lombikba idén sajnos akkor sem tudunk kezdeni, mert nem futja rá sajnos :( De már kötöttünk privát biztosítást, úgyhogy jövő ilyenkor már lombikozhatok (ami szintén nem kevés pénzbe fog kerülni, de mégsem annyiba, mint most kerülne, privát biztosítás nélkül). Sajnos a biztosító sem hülye, 12 hónap várakozási idő van mindenféle reprodukcióval kapcsolatos dologra, így ezt kénytelen leszek kivárni :(
Addig is, legalább meglesz a lapar (hátha ott is kiderül valami orvosolható akadály...) szedem a DHEA-t, járok akupunkturára, elmegyek csontkovácshoz is (erről is írok majd bővebben), jógázom, mozgok és odafigyelek a paleora is. Ennél többet jelenleg nem tehetek.

2012. április 3., kedd

Na, alakul ez!

Mivel már kifizettem a cikluskövetést, kénytelen vagyok végigcsinálni. És kénytelen vagyok felhívni őket az eredményemért akkor amikor mondják, és sajnos kénytelen vagyok meghallgatni az egyre sokkolóbb számokat is :((( Állítom, hogy ez a stressz több lapáttal is rátesz az alap-stresszre (azaz hogy már öt éve próbálkozunk hiába..), és azt is, hogy a stressz kulcsfontosságú szerepet tölt be ebben az egész rémálomban.

A mai eredmények, komment nélkül:

Ösztradiol:  kevesebb, mint 150
Progeszteron:   2.9
LH:  34
FSH:   86.8

Megkérdeztem a nővért, hogy ez mennyire normális, hogy már szedem a DHEA-t, csökken az ösztradiol  és még mindig emelkedik a rohadt FSH, de ellentétben velem ő teljesen nyugodt volt, és próbált bíztatni, hogy adjak neki időt, még csak 6 napja szedem és ennek hónapok kellenek mire a várt hatást hozza. Addig is, hetente vérvétel, mást teendő nincs ugye :(

Nagyon szépen köszönöm Borcsa, Meske a bíztatást; tényleg nagyon sokat jelent! Ha egy kicsit összeszedtem magam, írok majd a DHEA-ról is, mert mindenképp érdemes!