2009. március 31., kedd

VOLT ovuláció!

Ma hívtam a dokit a tegnapi vérvétel eredménye miatt, és a progeszteronszintem (10.9, ha jól emlékszem, mindössze 3 DPO-nál)  igazolta, hogy megtörtént az ovuláció. Úgyhogy most újra reménykedem, hátha... hiszen pontosan az ovulációkor voltunk együtt.

A dokival abban maradtunk, hogy a következő ciklus kezdetekor megpróbálok bejelentkezni HSG-re, aztán az azt követő ciklusban újra Puregon, de ezúttal csak 30 IU naponta, és már a 7-8. napon menjek UH-ra.

A bal petefészkemben nagyon érzem a cisztát, minden lépésnél. Elég zavaró, néha pedig kifejezetten fáj. Remélem, hamarosan elkezd összemenni.. 
Mindössze a ciklus 12. napján vagyok, és máris 4 nappal az ovuláció után. Lehet ebből még valami?? :o(

2009. március 30., hétfő

Mélypont

Először is nagyon szépen köszönöm Nektek a szurkolást, tényleg nagyon jólesik! Az elmúlt hetekben vendégeink voltak, nem tudtam írni, most pótlom az elmaradást, van mit..

Az előző bejegyzésban ott tartottam, hogy tiszta boldog vagyok, van két szép domináns tüszőm és pozitív lett az LH teszt is, úgyhogy mindent bele. Így is történt, tökéletes volt az időzítés is, tényleg mindent megtettünk a babáért. Nagyon-nagyon szerettem volna, ha sikerül, pláne mert eléggé tartottam a napi hormoninjekcióktól, amit a doktornő a következő ciklusra előírt.
Március 23-án kellett volna mennem vérvételre, hogy megnézzék a HCG-szintet meg a progeszteront, de oda már el sem jutottam, mert már március 20-án megjött. 26 napra, ami egyébként nem is olyan rossz (főleg, hogy egyáltalán magától megjött, mert amikor először próbáltam a closty-t, norcolut nélkül meg sem jött ugye) 
Csak hát épp terhesség nem lett belőle. De őszintén szólva mélyen belül már bele sem éltem magam... Annyi, de annyi sikertelen cikluson vagyok túl és már kezd elegem lenni saját magamból, ahogy a ciklus vége felé már máson sem jár az agyam, csak mániákusan hőmérőzök és figyelek minden jelet, szedem a vitamint, közben nézem mások hőgörbéjét, statisztikákat és vadul keresem a kapaszkodókat, ami reményt adhat, hogy talán MOST tényleg sikerült végre. Elképesztő, hogy amikor már sokkal valószínűbb a sikertelenség, mint az ellenkezője, még akkor is képes vagyok reménykedni és valami apró indokot keresni, ami miatt talán most tényleg sikerült.

Itt van egyébként a hőgörbém:


Tehát ezúttal sem sikerült, és esetemben ezzel a clomid-nak - ami nők millióinak segít teherbeesni - is lőttek, többet nem kaphatok. De nagyon nem is volt időm keseregni, mert a ciklus 3. napján már mennem kellett az injekciózás betanítására. Puregont írt fel a doki, napi 50 IU-t, a 10. napig. Kiváltottam a fiolákat a tűkkel, de nem vágtam, hogy hogy fogom tudni én ezt beadni magamnak, mivel egy fiolában 300 IU van, ami nekem 6 napi adag, a fiolán meg semmi beosztás nem volt, na meg fecskendő sem volt a dobozban.
A betanításra időpontot sem kellett kérni, egyszerűen csak bementünk egy vasárnapi napon, délelőtt. Gyönyörű váró, kényelmes fotelek és én voltam az egyedüli páciens. Rögtön szólítottak is, és egy halálkedves nővér bekísért egy külön szobába és elkezdte az előadást. Először is hozott nekem egy vadiúj Puregon Pen készletet, és így már egyből világossá is vált, hogy kell beadni, ez a "toll" kell hozzá, valami olyasmi, mint a cukorbetegeknél. 
Volt nála kis párna is, engem pecsétpárnára emlékeztetett, de ez rózsaszín, bőrhatású anyagból volt, ezen mutatta be, hogyan kell összefognom a bőrt, és beleszúrni az injekciót. A Puregon Pen készlethez járt szép toll- és tűtartó tok, meg színes tájékoztató füzet is, sőt, a gyengébbek kedvéért DVD-n is egy hülyebiztos tájékoztató. Még egy sárga kis kukát is kaptam, külön a tűknek (használt/új).

A tollat nagyon könnyű használni, szuper találmány. Be kell tölteni a fiolát és a végén eltekerni a kívánt mennyiségre (esetemben ugye 50 IU), a másik végére rátekerni a tűt és már mehet is a hasba (merthogy a köldök alatti részre, az alhasba kell injekciózni) 
Jó hosszú a tű (de legalább extra vékony), és tövig be kell szúrni, stabilan ott tartani, aztán a toll végét benyomni ütközésig.


A ciklus 3. napján kezdtem, a 10. napig minden reggel 9-kor a férjem szúrta a hasamba a kimért adagot. Namost, a Puregon nem más, mint FSH hormon, amit a tüszőérés serkentésére adnak. Alkalmazásának célja egész pontosan az, hogy a petefészket lehetőleg egynél több petesejt termelésére serkentse - főleg inszemhez vagy lombikprogramhoz. Azoknak adják, akik nem reagáltak a Clomidos/Closty-s kezelésre, merthogy ez egy teljesen másfajta megoldás.

Tudjátok, mit nem értek? Egyszerűen nem látom, hogy ez az egész hová vezet. Nekem ugyanis clomid és puregon nélkül is VOLTAK ovulációim, még a 17 napos ciklusban is. Ezt igazolják a mintaszerű hőgörbéim, az LH tesztek és vérvizsgálat is. Tehát nem arról van szó, hogy nincs peteérésem, és ezt kellene mesterségesen beindítani.
A Clomidra pedig igenis reagáltam, két szép tüszőm lett tőle és volt ovulációm. Semmi ciszta. A 26 napos ciklushossz is normális volt. Tehát a clomid igenis működött - amire való, azt nálam is hozta! Akkor meg minek kell Puregon-ra áttérni?

Mindegy, az orvos tudja, gondoltam, úgyhogy szorgalmasan ment az injekciózás. Ma, a 11. napon pedig UH. Igazság szerint baromira vártam már, hogy mit fog találni.. Ugyanis elméletileg úgy van, hogy a ciklus 3. napján kell kezdeni és legalább 7 napon át adagolni. A 10-12. nap között uh, ami alapján a doki eldönti, kell-e még további kezelés, vagy már elég nagyok a tüszők. Az utolsó dózis FSH inj. után 1-2 nappal tüszőrepesztő injekció, aztán jöhet a szex, vagy inszem, vagy lombik, akármi. 
Namost, nekem ehhez képest még bőven az FSH hormoninjekciókúra alatt felment szépen az ébredési hőm... Először azt hittem, csak véletlen, aztán másnap is magasan volt, és ma, a 11. napon is, úgyhogy ma a fertilityfriend be is rajzolta szépen, hogy a 8. napon volt ovulációm, bőven az FSH hormonkezelés alatt!!! Úgy tűnik, egy picit tehát mintha túlstimulált volna...


Úgyhogy nagyon vártam a mai találkozást a dokival, na meg az uh-t. Megérkeztem, elétettem a hőgörbéimet, az előző ciklust és ezt, és csak nézte, hogy hát ez elég érdekes, meg is nézi rögtön uh-val. 
Az uh pedig sajnos ugyanezt támasztotta alá, az ébredési hőmérséklet bizony mindent elmond (emlékszem, egyszer valami netdoki írta, hogy ez egy teljesen elavult, értéktelen módszer, hát csókoltatom...)
Az egyik petefészkemben ovuláció utáni állapotokat látott, a másikban pedig egy 4 cm-es cisztát (ami megmagyarázza, hogy a petefészkeimet érzem, fájogatnak) Megdícsért, hogy mérem a hőmet, mert ez tényleg nagyon jó dolog és igen hasznos. Elküldött rögtön vérvételre (progeszteron, ösztrogén), hogy lássuk, tényleg volt-e ovuláció, holnap kell majd telefonálnom neki, addigra meg is lesz az eredmény és akkor átbeszéljük a további teendőket. 
Azt mondta, az is lehet, hogy új vérvételre küld, mert egy 3 nappal ezelőtti ovulációnál még nem biztos, hogy van annyi progeszteron, amiből tutira meg lehetne mondani, tényleg volt-e ovuláció. (mondjuk azt nem értem, hogy akkor miért kellett neki már mindenképp ma az eredmény, miért nem várhatott volna még 3-4 napot és akkor megejteni 1 db vérvételt, hiszen ennek a ciklusnak már úgyis lőttek, nincs semmi sürgős teendő. Na mindegy, gondolom ő is kíváncsi, hogy mi történhetett)

Azt mondta, a ciszta miatt ne aggódjak, az a Puregon-tól van (kösssz), és biztos benne, hogy majd kisebb lesz, aztán elmúlik. Szerinte nem fog újra előfordulni, úgyhogy a következő ciklust is folytathatjuk Puregon-nal...
Erre mondtam, hogy a következő ciklust kihagynám inkább és ezalatt megcsináltatnám végre a petevezetőátjárhatóságit. Aztán pedig ha ott minden rendben és folytatom a Puregon kúrát, akkor szeretnék inszemet. Nem örülök neki, hogy hormonoznom kell magam, totál felborul mindenem.. persze a babáért mindent, de ha már tényleg ilyen komoly kezelésekre van szükség, akkor egyszerűen szeretném maximalizálni az esélyeinket és egyből inszemet kérni - természetes úton már épp elégszer próbálkoztunk! Mindig jó volt az időzítés, és elméletileg mindketten rendben vagyunk és mégsem jött össze, úgyhogy "fölöslegesen" nem hormonoznám magam egy hónappal sem tovább, mint amennyi feltétlenül szükséges.

Kíváncsi vagyok, mi lesz. Kb. 10 napos luteális szakasszal számolva meg kéne jönnie már a 19. nap környékén, de mivel nőtt egy szép nagy cisztám, lehet, hogy az kitolja - tehát igazából fogalmam sincs, mikor fog megjönni, márpedig addig nem tudok bejelentkezni a petevezeték-átjárhatóságira...
Bár már eljutottam oda, hogy nem érdekel. Ha nem kapok időpontot a következő ciklusra, akkor kimarad majd még egy és majd megcsináltatom akkor. Mégis mit számít? Hány sikertelen ciklus van már mögöttem? Mit számít eggyel több vagy kevesebb? 
És ha újra kezdem majd a Puregon-t, de a doki nem csinál inszemet (most is azt mondta, hogy még várjunk az inszemmel...), akkor mivel leszek előrébb? Hiszen peteérésem van, eddig is volt, nem ott van a probléma! A petevezető-vizsgálatra pedig minden doki azt mondta eddig, hogy szerintük nálam azzal nincs gond, nem ott van a probléma. Nyilvánvalóan csak azért mondják ezt, mert van egy teljesen természetes úton fogant kisfiunk - ettől függetlenül hallottam már nem egy olyan esetről, ahol az első gyerek után záródott el a petevezeték.

Szóval itt tartok, nem kicsit lelombozódva. Szívem szerint már inkább hagynám a francba az egész orvoshoz mászkálósdit. Lehet, hogy többre mennék vele... Ha tényleg elkezdenék rendszeresen, aktívan sportolni valamit, normálisan étkezni és lefogyni azt a 7 kg fölösleget.
Na mindegy, holnap hívom a dokit, hogy megtudjam a mai progeszteronszintemet.
Ja, egyébként azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a fertilityfriend által jelzett ovuláció napján egész véletlenül pont együtt voltunk a férjemmel. 
De hogy akkor volt ovulációm, az csak ma derült ki, amikor már harmadik napja fent van a hőm, így ma már a fertilityfriend is jelzett, na meg az uh is valószínűsítette.
Fel sem merült bennem, hogy egy FSH injekciókúrás ciklusban a 14. nap előtt ovulációm lehet, úgyhogy abszolút nem volt tervezett, nem is LH teszteltem. De előtte 7 napig nem voltunk együtt (főleg mert megvolt a menzeszem), mondjuk a doki szerint ez egyáltalán nem akadály, ennyi nap kihagyás még nem csökkenti a spermaszámot. Hát, nem tudom, elméletileg akár most is sikerülhetett, gyakorlatilag viszont már annyiszor, de annyiszor pofára estem... :o((

2009. március 6., péntek

Két domináns tüsző :o)

Voltam szerdán (10. ciklusnap) uh-n. A jobb oldalon talált is tüszőt, ami domináns lesz, és visszarendelt péntekre, hogy megnézze, hogy fejlődik. A pénteki (13. ciklusnap) uh-n pedig már azt mondta, hogy 2 domináns tüszőm lett végül, mindkettő a jobb petefészekben. A doki nagyon bizakodó volt, ám egyben figyelmeztetett az ikrek veszélyére (állok elébe :o))
A teendők: vasárnap reggelig tesztelek, és ha vasárnap reggel is negatív, akkor reggel be kell mennem a kórházba, ahol beadják a tüszőrepesztő injekciót.
Odaadta a receptet és javasolta, hogy még pénteken váltsam ki, mert ki tudja, vasárnap reggel találok-e nyitva gyógyszertárat (aztán ha meg nem kell mégsem, akkor sincs gond, jó lesz majd egy következő alkalommal)
Kaptam speciális LH tesztet, amivel tesztelhetek reggel is (mert az LH teszteket inkább délután-kora este javasolják) Valami spéci cucc lehet az inszemeseknek/lombikosoknak, mert a papírján nem az van, hogy ha pozitív, akkor hajrá, hanem hogy azonnal jelentkezz a kórházban.

Ezen kívül március 23-án vérvétel, progeszteron és hcg szint.
Ha nem sikerül ebben a ciklusban sem, akkor időpontkérés a kórházba (adott beutalót), hogy a 3. ciklusnap elkezdjék az injekciókúrát, betanítsák a beadását. A 10. napig adom magamnak (ill. a férjem inkább), aztán uh és meglátjuk, mi lesz.

Azt mondta, Clomiddal többet nem próbálkozunk, mivel én azelőtt már 2 ciklusban kaptam Clostyt és nem volt eredménye. (volt egyébként, csak épp terhesség nem lett belőle. Az első clostys ciklusban két tüsző is megérett, aztán nem repedt meg, így a 35. napon végül Norclutot kaptam, hogy egyáltalán megjöjjön. A második ciklusban az akkori dokim duplázta az adagot, a 10. napon már 23 mm-es tüszőm volt, terhesség viszont ebből sem lett. A hormoneredményeim rosszak lettek és híztam is egy csomót.)
Azt mondta a doki, hogy 3 hónapnál tovább fölösleges a Clomiddal próbálkozni, és az sem számít, hogy az előző 2 hónap próbálkozás 8 hónappal ezelőtt volt.
Most egyébként csak a fele adagot kaptam Clomidból, mint annak idején Clostyból az első hónapban.

Péntek késő délután még totál negatívat teszteltem, ma (szombat) délután 2-kor viszont már erős pozitív volt az LH tesztem, úgyhogy lesz spontán tüszőrepedésem!! (Az injekciót persze már pénteken kiváltottam, egy kisebb vagyonért..)
Nagyon-nagyon szeretném, annyira bízom benne, hogy MOST végre tényleg sikerülhet!