2011. március 17., csütörtök

Az endokrinológusnál

Tegnapra volt időpontom az endodokihoz. Mivel gyakorlatilag semmilyen orvost nem ismerek itt, hagytam, hogy a háziorvosom (aki ugye jól ismeri a problémámat) ahhoz írjon beutalót, akit ő gondol. 
Itthon aztán rágugliztam a doktornő nevére, és tényleg hatalmas szaktekintélynek számít, rengeteg publikációval, díjakkal, elismerésekkel; de az azért kissé lelombozott, amikor láttam, hogy a fő területe az andrológia, az idősödő férfiak tesztoszteronpótlásának témaköre meg hasonlók... Meglehetősen sokba kerül itt egy szakorvosi konzultáció (forintosítva olyan ötvenezer...), úgyhogy abban biztos voltam, hogy bármit is mond majd ez a doktornő, én nem fogok visszamenni a háziorvoshoz új beutalóért egy második szakvéleményért, aztán majd esetleg egy harmadikért, egészen addig, amíg meg nem találom az "itteni Dr. Tűű-t".  

Vittem magammal pár kinyomtatott anyagot (ld. előző bejegyzésben), illetve az egyszerűség kedvéért írtam egy 2 oldalas összefoglalót az elmúlt 4 évemről; szépen pontokba ill. táblázatokba szedve a legfontosabbakat. Nevem, korom, első menstruáció, mettől meddig voltam fogamzásgátlón, utána milyenek voltak a ciklusaim, aztán teherbeesés természetes úton, majd kisfiam születése, meddig szoptattam, ill. mikor jelentkezett a szülés utáni első menstruáció - és innentől kezdődtek a gondok. Leírtam dióhéjban, hogy volt átjárhatósági vizsgálatom, több stimulációm, rengeteg uh és hormonsor ill. egyéb kivizsgálások, 3 sikertelen inszem. 2 országban 7 orvosom volt, és egyikük sem tudta megmondani, hogy mi az oka, hogy a szülés előtti rendszeres, szabályos ciklusaim felborultak és a hosszuk 12-44 nap között váltakozott, az egy rövid - egy hosszú sormintát szigorúan betartva; ráadásul vérvétellel bizonyítottan az extra rövid ciklusokban is ovulálok ugye. A durva ciklusrövidülés miatt az orvosok korai petefészekkimerülést emlegettek, korai változókorral riogattak - a harmincas éveim elején.



Változás egyedül akkor történt, amikor kipróbáltam a paleo diétát (nagyon nagy vonalakban tehát gabona-glutén-tejmentes táplálkozást) ... és láss csodát, az addig éveken át fennálló ciklusproblémám ezzel meg is szűnt; a ciklusaim beálltak a kisfiam születése előtti 22-24 napos hosszra. Kiszámítható 10-11. napi ovulációim lettek, és jelentősen megnyúlt a luteális fázis is, a hőgörbék szebbek, barnázás semmi nincs és a PMS is megszűnt; és amióta paleon vagyok, már többször is teszteltem halvány pozitívat.
A változás teljesen egyértelmű és letagadhatatlan; a különbség ordít:




Leírtam az összefoglalóban, hogy mivel a ciklusaim a gluténmentes táplálkozás hatására normalizálódtak, és a kutatások egyértelmű kapcsolatot mutatnak a glutén és az autoimmun betegségek között, kértem autoimmun kivizsgálásokat, és lám-lám pozitívak lettek az ANA, Anti-TPO tesztjeim és a HLA DQ8 gének is... 
Táblázatba szedtem az elmúlt évek összes TSH eredményét, a legutóbbi glükóz-inzulinvizsgálatom ill. az autoimmun vizsgálatok eredményeit. Leírtam, hogy a fentiek tükrében úgy érzem, valahol itt rejtőzik a sikertelenség oka.

Roppant érdekesnek találta. Olvasás közben feltett néhány kérdést (volt-e terhességi diabéteszem (nem), PCOS-re felmerült-e valami gyanú (nem... tünet sincs, uh-kon sem találtak soha erre utaló jelet, és az FSH-m is mindig magasabb mint az LH-m), majd beszélni kezdett - én pedig hálásan hallgattam.

Jó fél órán át beszélt, én szinte meg sem szólaltam. Mert nem kellett. Elmondta, hogy a TSH leleten az 5.5-ös felső határértéknek valójában 2.5-nek kellene lennie. Eléggé a határon vagyok, szóval normál esetben ezt ő még nem kezelné, ám ha a teherbeesés a probléma (mint esetemben), akkor viszont egyértelműen igen, ő adna egy kis plusz pajzsmirigyhormont, mert jobban szeretné a TSH-t 1 körül látni. Az, hogy autoimmun pajzsmirigybetegségem van, az teljesen egyértelmű és a leleteim által dokumentált tény. Az antitestek eltűnni nem fognak, mindig jelen lesznek, de nem mindegy, hogy milyen mértékben.
Elmondta, hogy a pajzsmirigy alapvető fontosságú az egész szervezet működéséhez, a termékenységhez is, és igen, az emelkedett antitestek okozhatnak fertilitásproblémát, ill. vetélést. Ezt több kutatás is alátámasztotta, illetve az ő saját tapasztalata is ez, hogy azoknál a nőknél, akiknél emelkedett antitestek miatt a normál TSH értéktől függetlenül adott egy kis pajzsmirigyhormonkezelést, csökkent a vetélések aránya. 100%-os biztonsággal természetesen nem tudja azt mondani, hogy a kezeléssel tutira terhes leszek, erre garancia nyilván nincs. Mérlegelve viszont a kockázatokat, esetleges mellékhatásokat, ezek annyira elenyészőek, hogy ő azt mondja, megéri tenni egy próbát. Nagyon kis adagról van szó, mindössze 50 mcg-ről (én egyébként picit talán sokallom, lehet, hogy elég lett volna így elsőre a napi 25 mcg is, de annyira vágta a témát a doktornő, hogy nem szóltam közbe, nyilván ő tudja jobban) Tegnap rögtön ki is váltottam a gyógyszert, és ma reggel már be is vettem az elsőt.



6 hét múlva vérvétel, majd annak az eredményével megyek hozzá ismét, és meglátjuk, hogy alakulnak az értékeim. Ja, és a szelénszedés miatt megdícsért. A férjem legutóbbi eredményére is ránézett, és bár valóban elég gyatra a morfológia, a mennyiség annyira szuperjó, hogy ezzel simán ad esélyt a természetes teherbeesésre. Ráadásul eléggé lehúzta a labort, ahol a vizsgálatot csinálták, és az IVF laborokat javasolta helyette. Szólok is majd a háziorvosnak, hogy legközelebb ott csináltatnánk.

Hát, nagyon kíváncsi leszek, hogyan alakulnak a ciklusaim majd ennek fényében. Mostanra ugye gyakorlatilag óramű pontossággal beállt, úgyhogy ha bármi változás lesz, az egyértelműen a pm gyógyszernek tudható majd be. Én titkon nyilván a ciklusaim meghosszabbodását várom tőle (legalább pár nappal), illetve esetleg egy kicsit erősebb vérzést. Sok esetet olvastam, ahol a rövid ciklust megnyújtotta, de találtam olyat is, ahol a 28 napos ciklust 21 naposra rövidítette le. Ha valaki olyan jár erre esetleg, aki tapasztalt a témában, az írja meg nekem légyszi, hogy milyen hatása volt a ciklusaira a pm gyógyszernek!

Az előző ciklusom is csodaszépen alakult egyébként, kis elmozdulásokkal, tankönyvi kinézettel, totál egyértelmű ovulációval. Ha csak 2-2 nappal lenne hosszabb a follikuláris ill. a luteális szakasz, én már a föld fölött járnék boldogságomban. Ebben a ciklusban egyébként már végig szedtem a szelént (2 x 100 mcg-t), és az alaphőmérsékletemet (a cover line eddig mindig jellemzően 36.45 - 36.5 körül mozgott) jelentősen megemelte.



Jelenleg a ciklusom 4. napján járok, ma kezdtem el szedni az Oroxine-t és kíváncsian várom a változásokat (mert tutira változni fog tőle a ciklusom, csak hát nem mindegy, milyen irányba). Jelentkezem majd, és megírom a fejleményeket!