2009. április 9., csütörtök

Az átjárhatósági vizsgálat

Tegnap sor került az átjárhatósági vizsglatra, egész pontosan HyCoSy-ra (Hysterosalpingo Contrast Sonography) Sokan csak Levovist-nak hívják, ami magának a kontrasztanyagnak a neve. A petevezeték(ek) elzáródása a terméketlenségi okok 30%-át adja, ezért a meddőségi kivázsgálásoknál az elsők között érdemes ezt is megnézni. 

A HyCoSy sokkal korszerűbb módszer, mint a jól ismert HSG (hysterosalpingográfia). 
Előnyei a HSG-vel szemben:

- nincs röntgensugárzás (nem tartom egészségesnek közvetlenül a petefészkeket és a méhet bombázni röntgennel, akármilyen kis dózis legyen is az)
- képalkotás céljából is sokkal előnyösebb ultrahangot használni röntgensugár helyett
- HSG-nél előfordulhatnak olyan mióma és polip elhelyezkedések, amelyek a röntgennel nem kerülnek felismerésre
-  rövidebb ideig tart, mint a HSG, 
- sokkal kevésbé fáj (HSG-nél egy fém műszert kell a méhszájra erősíteni, ami plusz fájdalom az eljárás mellett - HyCoSy-nál pedig csak egy vékony katétert vezetnek a méhbe)

Hátránya:
- drága a kontrasztanyag (Levovist), drágább az eljárás

VB annak idején leírta tapasztalatait a HSG-vel kapcsolatban (ami egyébként teljesen egybevág azzal, amiket én hallottam az ismerőseimtől)

Fentiek miatt elhatároztam, hogy mindenképp HyCoSy-t fogok kérni a dokimtól - végül erre nem is volt szükség, mert automatikusan erre írta a beutalót.
Délután 2-re volt időpontom, és kb. 20 perccel előbb érkeztünk. Azt már írtam, hogy az eljárást csak az 5 és 10. nap között végzik, mindenképpen a peteérés előtti időszakban. A vizsgálat nem igényel előkészületeket, nyugodtan lehet előtte enni-inni is. A hüvelyi uh miatt üres hólyag kell, úgyhogy előtte kötelező pisilni.
Kedvesen mosolyogva fogadtak, majd leültettek egy váróba. Jó fél óra elteltével szólítottak is és egy kellemes, elsötétített, ultramodern szobába kerültem, majd magunkra hagytak, hogy levetkőzhessek. Természetesen férjem is ott lehetett velem végig az eljárás alatt. Pár fotót csináltunk csak, azt is csak a telefonnal. A gép:

Szemben, a falon pedig egy hatalmas monitoron láthatom én is, mi történik:

Először is a doktornő felvette az adataimat, aztán alaposan kikérdezett (ciklusok hossza, rendszeressége, utolsó vérzés időpontja, vérzéses időszakok hossza, mióta próbálkozunk, előző terhességnél mi volt stb.) majd nagyon alapos (hüvelyi) ultrahangvizsgálatot végzett. A nagymonitoron mindent láthattam, nagyon profi volt (mindent megvizsgált, megmért, még Colour Doppler módban is megnézett) 
Utána előkerítette a másik dokit, aki magát a HyCoSy-t végzi. Jött is a fickó, ő is nagyon szimpi volt. Az első ultrahangos doktornő betolta a felszerelést és az anyagot egy zsútkocsi-szerűségen, közben a doki leült mellém és tájékoztatott, mi is ez, mi vár rám, mit fogok érezni, milyen mellékhatások lehetnek, van-e kérdésem, aztán kérdezett ő is párat. 
Utána egy kis lámpával kivilágították a területet és nekikezdett. Nem fogok hazudni: fájt... automatikusan megfeszültem, fogam összeszorítva. Kb. 15 másodpercig tartott csak az éles fájdalom, már azt hittem, mindjárt készen is vagyunk, de még csak utána készítette a spéci kontrasztanyagot, amit a felvezetett csövön elkezdett adagolni, mellette pedig hüvelyi uh-n követte, átjut-e, illetve van-e bármi eltérés, rendellenesség. A nagy monitoron én is végignézhettem, ahogy a kontrasztanyag szépen, akadály nélkül átmegy először az egyik, majd a másik petevezetőmön is. Sehol egy összenövés, letapadás, sehol egy mióma vagy polip, vagy bármi egyéb, ami akadályozhatná a teherbeesést.
Szerintem hallani lehetett a szívemről legördülő sziklákat :o)) Tudat alatt én is erre számítottam, de muszáj volt biztosan tudnom. (mondjuk valószínűleg akkor kaptam volna hülyét, ha most kiderül valami elzáródás vagy polip, ezzel együtt az eddigi össze-vissza kezeléseim teljes értelmetlensége)
Az egész nagyon rövid ideig tartott, talán olyan 3-5 percig. Elmondták, hogy most lesz majd némi folyás, esetleg kis vérzés, de másnapra elmúlik. Ha nem, illetve ha görcseim lennének, akkor azonnal hívjam fel a mobilján. Kaptam törlőkendőket, még tisztasági betétet is és magunkra hagytak, hogy felöltözhessek. Utána még vagy 10 percig pihentettek egy kényelmes kanapén ülve, aztán jött a doki, hogy most már hazamehetünk és ha bármi fájna, hívjam. Tudtam, hogy úgysem lesz semmi, a fájdalom az eljárás után gyakorlatilag azonnal megszűnt. A kocsihoz sétálva pár lépésnél még éreztem egy kicsit, de  aztán az is teljesen elmúlt.

Összefoglalva: a petevezetők átjárhatóak, és minden más is rendben van bent, a teherbeesésnek orvosi akadálya nincs. Rendben vannak a hormonjaim, és van peteérésem is. Párom is rendben van. Alig pár ciklus még, és egész biztos lesz babánk, ezt biztosan tudom!!!
A dokim automatikusan megkapja az eredményt, szerintem már át is küldték neki. Egyelőre azonban úgy tervezem, kihagyok vagy 2 ciklust, és csak utána megyek el újra hozzá.

9 megjegyzés:

Nani írta...

Örülök, hogy az eredmény jó, mármint hogy tényleg nincsen letapadás és mióma.
Az alig pár ciklus kezdetű mondatod a lényeg és lebegjen ez állandóan előtted.
Én javaslom Neked, hogy kezdj el gyógyteákat inni. Nem is a peteérés serkentése miatt, hiszen az van, hanem inkább a beágyazódás elősegítésére. Ciklus első 14 napjában cickafark teát, a utána pedig palástfű teát. A cickafark segít abban, hogy helyreálljon a ciklusaid hossza, a palástfű pedig erősíti a méh nyálkahártyáját, mely elősegíti a beágyazódást, ha volt megtermékenyítés. Csak egy javaslat, de nekem már az nagyon sokat segített, hogy hittem valamiben, hogy ez segít!
És jusson mindig eszedbe a már említett mondatod! Pár ciklus...

Hajnalod írta...

Hűha...Köszönöm, hogy leírtad ezt a módszert is. azt meg lehet kérdezni, hoyg hol csináltattad meg és mennyibe került?

Nagyon remélem, hogy a lelki akadályok elmúltak ezel, és hamarosan kelepel nálatok is a gólya...

Úgy örülnék!!!

viola írta...

Hát HSG-m nekem is volt nem is egyszer.Az első volt amikor megnézték,hogy átjárható-e,persze nem volt az,vagyis:"a bal nem átjárható és a jobb sem tökéletes".Akkor azt mondták jó lenne köv. hónapban gyógyszerrel átmosni hátha átjárható lenne,ezt megismételték még 2x,úgy hogy összesen 4x volt,az egyiket abba kellett hagyni majdnem elájultam.Nem kivánom senkinek.Itt aztán kihagytunk 1 évet,elegem lett mindenből(egy kicsit fel is adtam)aztán meghalottuk,hogy lézerrel műtik az elzáródást,ami aztán annyira jól sikerült,hogy 6 hónap múlva terhes is lettem.
És ez volt már legálább a 6-ik orvos akinél jártam.
Épp ezért tudom tanácsolni mindenkinek,hogy NEM SZABAD FELADNI!!!

Ezüstmackó írta...

Nani: köszi a tippet még egyszer, igazad van, már utána is kérdeztem, mi ezeknek a teáknak az itteni megfelelője. 1 doboz cickafarkteám volt, úgyhogy most azt iszom :o)

Hajnalka: nem Mo-n élünk, így nem mérvadó amit mondanék :o( Átszámolva olyan 52ezer Ft volt a vizsgálat, Mo-n úgy tudom, olyan 25-40ezer között mozog (legalábbis a tb régebben nem támogatta, nem tudom, változott-e ez azóta)

Viola: köszönöm szépen a bíztatást, és a többieknek is, nem is tudjátok, mennyit jelent!! Ezt a ciklusomat sem értem, megint furcsán alakul a hőm... :o(

Nani írta...

Bővebben... mi a helyzet a hővel???

Nani írta...

Merre vagy? Régen hallottunk felőled! ????

Nani írta...

Jajj drága, jelentkezz! Merre vagy? Hová tűntél???

Hajnalod írta...

Pöttye vagyok ám én a Hajnalka... :)
Jelentkezz hírekkel! Én is midnig belesek ide!!

Pinklady (-édi-berny) írta...

Szioka Berny vagyok, es ratalaltam a blogodra!!Ha nem gond, akkor olvasnalak, es irnek is majd neked!!! Nagyon szep estet!!! Szioka
Alig tudtam ide belepni :( , de vegul sikerult! :)