2009. május 26., kedd

A profnál

Ma egy nagy nevű professzornál voltam, mert szerettem volna egy második véleményt is. Annál is inkább, mert megkaptam közben az új, jelenlegi ciklusom 2. napi eredményeit, ahol is az ösztrogénszintem mindössze 83 pmol/L volt (előző ciklus 2. napján meg 1114 pmol/L, igaz akkor a 6. napon már ovuláltam), az FSH-m pedig ezúttal  9.78 IU/L (ez nem túl jó, jobb lenne ha 6 alatt lenne - az előző ciklusaimban mindig 2-4 körüli értékeim voltak) Szerintem a Vitex dolgozik, próbálja a normális hosszúságúra nyújtani a ciklusomat - a mostani hőgörbém egyébként tényleg gyönyörű eddig, semmi cikk-cakk, nagyon szép nyugodt lefolyású.

A prof felvette az alapadatokat, életkor, foglalkozás, mióta vagyunk együtt, gyerek, az ő fogantatása-terhesség-szülés, szoptatás, ciklusok stb. Ennél a résznél mondtam, hogy 14 hónapig szoptattam a fiamat, és a szülés után 1 évig egyáltalán nem menstruáltam, utána volt 2 normális hosszúságú ciklusom, aztán elkezdődött a rövid ciklusok becsúszása, ami soha azelőtt nem fordult elő. Megmutattam neki a ciklus.hu-ról kinyomtatott ciklushossz diagramomat a 2008-as évre (potom 16 ciklusom volt abban az évben, a 2007-es évben meg 15...), aztán a 2009-es év ciklusait is, ahol már mint a sorminta: egy normál, egy rövid, egy normál, egy rövid... és rámutattam, hogy még csak május van, de én már a 8. ciklusomat taposom.

A diagramokat nézve azonnal mondta, hogy az a baj, hogy szerinte nincs peteérésem.
Nos igen, mondom, a hőmérőzés és vérvizsgálatok előttig én is ezt hittem, ám idén januárban elkezdődtek a kivizsgálások, és ezzel elétettem egy újabb paksamétát: gyönyörűen színesben kinyomtatva a hőgörbéimet, amikre előzőleg a számítógépen buborékokban odaszerkesztettem az adott napokra mutató vizsgálataim eredményeit. Elámult az anyag láttán, hű, hát ez igen profi. Alaposan végignézte a ciklusokat, és a különböző napok hormoneredményeit és azt mondta, hogy gyönyörűek a hőgörbéim, ezek alapján az égvilágon semmi problémát nem lát és bizony egyértelműen vannak ovulációim. 
Elővett egy papírt, és rajzolni kezdett. Lerajzolt egy női testet, a méhet, petevezetőket, petefészkeket. Azt mondta, hogy a teherbeesés 3 fő ponton hiúsulhat meg: az 1. a sperma, ami nem megfelelő minőségű, vagy nem jut be a méhbe, vagy nem a megfelelő időben jut be, a 2. a petefészkek működése, a 3. a petevezetők átjárhatósága. Nálunk az 1-es és 3-as pont pipa, tehát szerinte a peteérés minőségén kellene változtatnunk. Odaírta a K.I.S.S. betűket a papírra, hogy ne felejtsem el (Keep It Short and Simple...). Nem kell semmit túlbonyolítani, már épp eleget tudunk a vérvételekből és kivizsgálásokból, most már pihenjek :o)

Ő simán 3 hónap clomifenes kezelést javasol - a hőgörbéimet, a vizsgálataink eredményeit, előéletünket (=van már egy természetes úton fogant kisfiunk) nézve ez alatt teherbe kellene esnem - aztán ha mégsem, csak akkor javasolja az IVF-et. Rákérdeztem az inszemre is, de arra azonnal azt mondta, hogy szerinte csak idő- és pénzpocsékolás. Drága, sok mászkálást és macerát igényel, és mindössze 6-8% az esély a teherbeesésre ciklusonként (ez utóbbiról egyébként Zita West könyvében is olvastam). Az IVF-fel a korom alapján (32) viszont 39%-os az esély... Hát az sem túl sok, bár kétségtelenül több, mint az inszemnél.
Mondtam, hogy a másik doki azt mondta, hogy ő többet nem adna Clomidot, mert már megvan a 3 ciklus eredménytelen próbálkozás, igaz, hogy ezekből az első 2 kb. tíz hónappal a harmadik clomidos próbálkozás előtt volt. Ő azt mondta, hogy a leleteim alapján jól reagáltam a clomidra, és most már nyugodtan lehet újra próbálni (közben figyeljek az életmódra, mozgásra, súlyra, hőgörbézzek tovább) Kis dózist, napi 25 mg-ot a ciklus 2. napjától 5 napon át. Ha a hőgörbém nem értékelhető, akkor emeljem a dózist 50 mg-ra. Ha segítségre van szükségem a hőgörbém kiértékelésében, akkor küldjem el neki emailben, de nem hiszi, hogy gondom lenne. Szóval gyakorlatilag rámbízta. Nem rendelt vissza uh-kra, meg semmi, nyilván mert látta, hogy képben vagyok a hőmérőzést és egyáltalán a témát, a ciklusaimat illetően, na meg a korábbi leleteimen látta, hogy a clomid teljesen jól működött, volt uh-s követés, nem lettek tőle cisztáim, szép hőgörbém volt, több tüsző, pozitív LH teszt, volt ovuláció. 

Rákérdeztem a legutóbbi magas FSH értékemre, meg elmondtam aggodalmaimat, hogy mondtak már nekem kimerülő petefészket is, de azt mondta, hogy ha tartósan 10 körül vagy a fölött lenne, az nem lenne túl jó, de csak egyetlen ilyen értékem van, úgyhogy ne aggódjak, messze vagyok én még a menopauzától.
Nem tudom, de annyira megnyugtató volt, ahogy ilyen lazán, mégis határozottan kezelte a dolgokat, semmi túlbonyolítás. Azzal a tudattal jöttem el, hogy kutyabajom, elméletileg nincs akadálya a teherbeesésnek, és ez olyan jó érzés volt...
Az imént pedig erős pozitív lett az LH tesztem, a ciklus 12. napján, úgyhogy megyek is... :o))))

5 megjegyzés:

Nani írta...

Lehet, hogy néha arra van szüksége az ember lányának, hogy egy szakember azt mondja, minden jó, mindent jól csinál, csak így tovább, nem lesz gond. Ezt most a prof megtette, szval mindent bele Pici Babó!!!

Suny írta...

Helló!
Magas FSH-m van és még csak 22 éves vagyok, állítólag kevés rá az esélyem, hogy gyerekem legyen, ezért szeretnék egy jó nevű professzort felkeresni, megadnád az általad felkeresett prof nevét és elérhetőségét?
Előre is köszönettel, Andi

Ezüstmackó írta...

Szia Andi!
Ez hihetetlen, ennyi idősen magas FSH... Képtelenségnek tartom, hogy ne lehetne megoldást találni a problémádra, én biztos vagyok benne, hogy lesz(nek) saját gyereke(i)d :o)
Épp nemrég néztem egyébként egy videót arról, hogy ha például nem megfelelő a petefészkek vérellátása, akkor a tüszők nem reagálnak megfelelően az FSH-ra, és ezért kell több és több (tehát szó sincs pf kimerülésről, más is állhat a magas FSH hátterében).

A tüszőknek hormonokra, oxigénre, és megfelelő tápanyagra van szükségük a fejlődéshez. Vannak természetes módszerek az FSH szint levitelére, a termékenység visszaállítására, a peték minőségének fejlesztésére:
- sok tiszta víz fogyasztása naponta
- séta; kímélő, rendszeres testmozgás
- termékenységi jóga (nekem már van is ilyen dvd-m :o)
- méregtelenítés, ami segít megszabadítani a szervezetet a felhalmozódott mérgektől (ez ugyanis mind hatással van a nőri hormonokra és a pete minőségére)
- sófogyasztás visszafogása (egyebek közt megterheli a veséket; és a kínai gyógyászat szerint a vesék a felelősek a hormonális egyensúly fenntartásáért!)
- ideális testsúly elérése
- mindenféle koffeines cucc mellőzése
- kiegyensúlyozott, egészséges étkezés, finomított szénhidrátok kerülése, sok gyümölcs-zöldség
- étrendkiegészítők

Étrendkiegészítők, amik mind segítenek a jó minőségű pete fejlődésében, ill. a ciklus harmonizálásában: royal jelly (méhpempő), Maca, E vitamin, B6 vitamin, B12 vitamin, Q10, folsav, Omega 3-6-9 stb. Plusz ovulációig ligetszépe olaj.
A barátcserje kivonat (egész cikluson át) is segíthet a magas FSH esetén, de a szedéséhez célszerű szakember tanácsát kérni.

Plusz, ahogy olvasom az esettanulmányokat, nagyon hiszek az ősi kínai gyógyászatban. Akupunktúrával 50-es FSH (!!) értékeket is tudtak normalizálni úgy, hogy az illető természetes úton teherbe tudott esni.

A profnak szívesen megadnám a számát, de nem Mo-n élünk, úgyhogy nem segítene :o(
Mo-n hormonok rendbetételére Dr. Tűű-t javasolnám a Mensmentisben.
Meg akupunktúrát, esetleg a Vargha gyógymódot is ki lehetne próbálni.

Sok sikert!

Audrey írta...

Kedves Ezüstmackó!
MI még az első gyermekünkért küzdünk, ca 2 éve most már.. melyik profnál voltál, illetve kit ajánlanál, ki volt a legalaposabb? És melyik meddőségit? Lassan eljutunk mi is oda, hogy kell egy alapos orvos, mert látszólag midnen rendben, mégsem..
Válaszodat előre is köszönöm..
Ha inkább provátban, akkor:
Audrey01.adusrey@gmail.com.

A mi sztorink itt:
http://szulokvagyunk.blogspot.hu.

Még csak msot találtam rá a blogodra, remélem időközen sikerrel jártatok..
Üdv,
Audrey

Audrey írta...

Visszavonom a kérdést, végigértem, és rájöttem, hogy nem Magyarországon élsz.. drukkolok nagyon, biztosan össze fog jönni!
Audrey