2009. október 23., péntek

Életjel

Bevallom, hogy "kissé" megkeseredtem az utóbbi hónapokban és már írni sem volt kedvem az egészről, úgyhogy nem jelentkeztem. Pedig Ti gondoltatok rám és szurkoltok, úgyhogy igenis tartozom Nektek annyival, hogy megírom a fejleményeket.

Az első inszemnek úgy mentem neki, hogy tényleg, őszintén nagyon bíztam benne, hogy sikerülni fog. Hiszen van már egy gyerekünk, és igazából mindent rendben találtak mindkettőnkkel, miért ne sikerülne? Az, hogy a gondosak kiválasztott, feltuningot kiskatonák seregét pont ovulációkor feljuttatják egészen a petevezetőkhöz, azért elég nagy rásegítés, tuti sikerülnie kell. Statisztikákat olvastam, meg fórumokat, és bizony elég sokszor sikerül már az első inszem. Nekem sajnos nem sikerült.
Elkenődtem, főleg mivel a tüszőrepesztő elég későn ürült ki, így kerek egy napig azt hittem, most sikerült, terhes vagyok.
A hőgörbém a múltkor nem tettem fel, most pótlom:


Elég hamar összekaptam magam, azonnal akartam kezdeni a második inszemet. Igenám, de ha maradt a sorminta, azaz hogy nekem minden második ciklusom vészesen rövid, akkor nincs értelme belekezdeni ugye. Bementem hát a klinikára és kértem egy vérvételt, még azt is én mondtam meg, hogy miket vizsgáljanak. Ezt egyébként imádom itt, hogy abszolút a páciensért vannak; semmi lekezelő, kioktató hangnem - egyenértékűként kezelnek, odafigyelnek az emberre és meghallgatják a véleményét.
A lényeg, hogy a ciklus elején az ösztrogénszintnek alacsonynak kell lennie, az majd csak az ovuláció közeledtével kezd jelentősen emelkedni. A ciklus 2. vagy 3. napján kell levenni a vért. Amikor nekem 100 körüli az ösztradiol értékem, akkor rendesen, úgy a 14. nap körül ovulálok. Egyszer mértek 594-et (ciklus 2. napján) - és ahogy az várható is volt, sokkal előbb, már a 9. nap ovuláltam abban a ciklusban. Az eddigi legdurvább 2. napon mért értékem 1114 pmol/L volt, és ez 5. napi ovulációt jelentett, egy mindössze 14 nap hosszú ciklusban...
Na de visszakanyarodva, megmérték és 111 lett az érték. Szuper, tök boldog voltam, mehet a 2. inszem! Egyébként ez volt a legígéretesebb hőgörbém, szerintem itt lehet, hogy lett volna belőle valami.

A ciklus vége felé, ahogy emelkedett egyre tovább és tovább a hőm, tényleg kezdtem hinni benne, hogy basszus sikerült! Hát nem. Ugyanaz volt, mint az előző ciklusban, ugyanúgy pozitívat teszteltem, itt még 1 nappal tovább is. Picit több hcg volt a tüszőrepiben, ezúttal ugyanis nem 5000-re Pregnylt kaptam, hanem Ovidrelt, ami vagy 6500-as, ez magyarázza a még lassabb kimerülést.

Sebaj, újult erővel kezdtem a harmadik inszembe!
Egyszer csak sikerülnie kell... Az első inszemnél még folyamatosan bújtam a netet, tüneteket, történeteket keresve, ki mit érzett, kinek hányadik sikerült, kit mivel stimuláltak, kinek hány és mekkora tüszője volt, ki mikor kapta a tüszőrepit és mikor volt az inszem, feküdt-e utána stb. Mindent megtettem, amit tudtam, mindegyik inszemnél. Mégsem sikerült. A harmadik SEM.

Teljesen magam alatt voltam: hogy lehet, hogy egy teljesen természetes úton összejött, majd gondtalan terhességből, természetes úton világra jött makkegészséges gyerekkel, 2 év próbálkozás, cikluskövetés, stimulálás után még 3 inszemmel sem tudok teherbe esni?? Egyszerűen nonszensz! Elegem volt, abba akartam hagyni.
Fel sem hívtam a klinikát, annyira csalódott voltam. Legalább 1 ciklust ki akartam hagyni, elegem lett az állandó macerából, utazgatásokból, időpontkérésekből, beszélgetésekből, ultrahangokból, inszemekből, injekciókból, számolgatásból.

Első természetes ciklusom szuperjól indult. Először is, végre megfelelő mennyiségben véreztem. 5 napig volt meg, plusz még 2 nap barnázás - nekem ugye jó esetben is kb. 3 napig szokott meglenni, az extra rövid ciklusokban meg ugye már a 2. napon alig van valami :o(
Aztán, életemben ilyen "későn" én még nem ovuláltam - a 17. napra tette a fertilityfriend, és végül maga a ciklus is 31 napos volt!! Bár a terhesség sajnos ezúttal sem sikerült, mégis örültem a normál hosszúságú ciklusnak - főleg a 14 napos luteális fázisnak. Végre!!! Eddig jó ha 10-11 nap volt.

Az meg végképp nagy boldogság volt, hogy nem ovuláltam túl korán - a ciklus első felének rövidülése ugyanis egyértelműen petefészekkimerülésre mutat... :o(((( (De hát 33 évesen? Könyörgöm, kicsit korai lenne még az a klímax... a családban sincs semmi ilyenre példa, anyunál is csak 52 éves kora körül jelent meg a menopauza.)

Láttam a fényt az alagút végén, és vártam, hogy elkezdhessem a 4. inszemet. Annak rendje és módja szerint le is esett a hőm, úgyhogy el is battyogtam szépen újra a klinikára és befizettem a következő, 4. inszem árát. Ciklus első napján kellett hívnom őket. Egy szombati napon meg is jött, végül azonban csak hétfőn szóltam nekik, és akkor is inkább személyesen mentem be, mert egyértelmű volt, hogy valami baj van.
Rendes vérzést vártam - 31 napos ciklusban azért bőven van ideje megvastagodni a méhnyálkahártyának. Ehhez képest szombaton pár órát vérezgettem (nem volt számottevő, a legtöbb nőnek szerintem csak a menstruációja vége felé, úgy a 4-5. nap körül van ekkora mennyiség). Aztán elállt. Éjjel amúgy sem szoktam vérezni, de másnap azért igen - most meg semmi. A ciklus 2. napján nem vérzek!!! Nagyon minimális, alig látható kis barnázás volt csak. Terhességi teszt közben persze totál negatív. Ciklus harmadik napján termékeny nyákot véltem felfedezni... Irány a klinika, kértem gyorsan egy vérvételt, mielőtt bármit elkezdenék szedni+szúrni.

Amikor az eredményekkel aznap délután felhívtak, azt hittem, kiesek a cipőmből.
Tehát, ne felejtsük, a ciklus 3. napjáról van szó!!

Ösztradiol: 1938 pmol/L
FSH: 8.05 IU/L
beta HCG: 0
Progeszteron: 7.6 nmol/L

A progeszteron az egekben, mondjuk olyan 1.5 alatt illett volna lennie. Az ösztradiolnál a papíromon a legfelső határérték az az ovuláció előtti csúcs, és 1500-ig van a skála... Nekem meg csaknem 2000 már a 3. ciklusnapon??? Az FSH is nagyon fontos adat, ez mutatja a petefészektartalékokat. 6 alatti érték kiváló, 8-ig még egész jó, de még 10-ig is elfogadható, utána viszont már egyre kevesebb az esély, hogy érik épkézláb pete és valaha is sikerülhet még a terhesség. Nézzük csak meg az én eredményeimet! Az FSH szint csökkenésével kezd ugyanis hirtelen nőni az ösztrogénszint - vazze, ha ez a csökkent érték, akkor mennyi lehetett az FSH-m az ösztrogénemelkedés előtt??? 15??? Van itt még értelme BÁRMINEK???

Bediktálta az IVF-es nővér az értékeket, én meg miután magamhoz tértem a sokkból, megmondtam neki, hogy akkor ezt a ciklust felejtsük is el, semmi értelme, majd talán a következőben. Erre meglepve visszakérdez: "akkor ezek szerint ezt a ciklust ki akarom hagyni, nem akarok most inszemet?"
Amilyen állapotban voltam, legszívesebben ráordítottam volna, hogy "cicám, felfogtad te egyáltalán az eredmények jelentését, amit az imént lediktáltál?? Mégis mi a francnak kéne itt még stimulálni, mondd már meg, hogy minek!"
Ehelyett összeszedtem magam, és nyugodt hangon közöltem vele, hogy idő- és pénzpocsékolásnak tartanám, ha még szúrkálnám magam, mivel ilyen értékekkel kizárt, hogy 10 napnál hosszabb legyen a ciklusom. Semmi kedvem ezt még pluszban felgyorsítani és tovább rombolni a petefészkeimet. Terhesség létrejötte ilyen ciklusban nyivlánvalóan kizárt.

Végül aztán kemény 12 napig húztam... Mutatom a hőgörbémet, igazán tanulságos.


Kerek 10 hónapja (!) járok az IVF klinikára, túl vagyok egymillió vérvételen, ultrahangon, konzultáción, stimuláción, hasbaszurin, fenékszurin, 3 sikertelen inszemen, és ide jutottam, hogy nemhogy terhes nem lettem, de minden még sokkal rosszabb lett, amióta "kezelik a problémámat"???
Most nem azért, de a fiam születése után kezdődtek a rövid cikusok - eleinte csak kb. 2x fordult elő egy évben, hogy 14 napra újra megjött. Amióta viszont a nyugati orvostudományt hívtam segítségül, már szabályosan minden 2. ciklusom szar!!!!

Csalódtam, méghozzá hatalmasat. Az elmúlt hónapok alatt rá kellett jönnöm, hogy a problémám egyedül egyvalakit érdekel - és az én vagyok. Az orvosoknak csak egy vagyok a sok közül, és a legtöbb esetben ők maguk is csak próbálkozgatnak. Most nem azért, de éreztem már azt, hogy az adott témában ÉN jobban képben vagyok, mint az, akinek ilyen irányú végzettsége van... és ez azért nem kicsit szomorú.
Egy olyan orvost sem találtam eddig, aki tényleg a szívén viselte volna az estemet, és komolyan, őszintén meg akarta volna keresni a probléma gyökerét. Már arra is gondoltam, hogy írok a SOTE-nak, csak van ott olyan, még lelkes orvostanhallgató, akinek egy ilyen eset kihívást jelent.

Azt már nem is mondom, hogy ráadásul most is alig vérzek... szóval vérvétel nélkül is előre sejthető, hogy ismét rövid ciklusom lesz...
És ezzel kimondtam, hogy kész, VÉGE, én itt befejeztem!!! Hagytam üzenetet a klinikán, hogy szeretném törölni a 4. inszemet, hívjanak vissza, mi a módja a pénzem visszafizetésének. Majd még akkor rögtön, a ciklus első napján elmentem a háziorvoshoz és felírattam tablettát.
Igen, fogamzásgátló tablettát.
Jelenleg ugyanis ezt az egy megoldást láttam a problémáimra, mert így legalább:
1. leállítom a petefészkeimet, pihenhetnek végre *
2. végre 28 napos ciklusaim lesznek - ha egy mód van rá, nem szeretnék ugyanis minden héten vérezni!!!
3. miután leállok a tablettával (kb. fél év múlva, ennyi irattam fel), hátha történik valami csoda és normalizálódik a helyzet, de legalábbis gőzerővel indul meg a peteérés, és akkor talán hátha...

2 napja szedem a tablettát. Eltűnnek majd végre az aknék a szám körül, az államról (petefészekproblémára mutat ugye ez is), és a hajhullásom is meg fog állni... Hurrá.

Addig is mozgok rendszeresen, normálisan táplálkozom, még valami kínai csodadokit is fel fogok keresni szerintem. Meg rendeltem az USA-ból egy csodakönyvet, ami mindenféle titkokat árul el a teherbeeséshez, pont az ilyen reménytelen eseteknek, mint én vagyok. A könyv állítja, hogy nincs olyan, hogy "meddőség", mindennek oka van, amit ha megtalálnak és megfelelő módon kezelnek, akkor igenis simán teherbe lehet esni.
Még csak a 70. oldalon tartok a 271-ből, nemigen volt időm eddig olvasni, de ha jónak ítélem, akkor mindenképp megosztom Veletek is.
Köszönöm mindenkinek, akinek volt türelme mindezt végigolvasni - és köszönöm Nektek a szurkolást is!

Későbbi frissítés: a fogamzásgátló NEM akadályozza meg a peték fogyását, pusztulását!! Még egyszer nem követnék el ekkora hibát, hogy 4 hónapra visszamentem a fogamzásgátlóra!

17 megjegyzés:

Kidlánka írta...

ÓÓÓÓ sajnálom az ennyire rossz tapasztalatokat.Mikor megláttam az uj bejegyzést azt hittem jó hírek lesznek.Remélem azért majd sikerülni fog :-)

Hajnalod írta...

Huhhh, nem semmi amiket itt leírtál...Hogy miken mentél keresztül...
... Kívánom, hogy helyrejöjjenek a dolgok, és fél év múlva sikerüljön...
NAGYON DRUKKOLOK NEKED!

Pöttye

zsz írta...

Hát tényleg nem semmi, ami veled történt! Én is azt hittem, hogy most már pozitív híreid lesznek! Sajnálom, hogy nem! Szorítok neked nagyon továbbra is! +++++

viola írta...

Sajnálom hogy nem sikerült:(
Ezt a gyógyszerszedést viszont jó ötletnek tartom,nekem is azt irtak fel mikor mentem,hogy nem maradok terhes,de nekem más problémám volt.
Én mindenesetre nagyon-nagyon szurkolok és kivánom hogy 7-8 hónap múlva jó hireket osszál meg velünk!!

Bridget írta...

Azt hiszem mi nem ismerjuk egymast de mindig olyan okos dolgokat rital igy itt ragadtam ;-)

Teljesen megertelek bar nalam teljesen mas a helyzet.Kivanom,hogy a kimarado 6honap alatt gyere rendbe es ujult erovel babasodj ;-)

Nalam magas az FSH azaz korai petefeszek kimerulesem van(32vgyok)es most epp lombikozom...hat majd meglatjuk.

A kinai dokit ngyon tudom ajanlani!!Talpmasszazs vgy akupunktura!Nekik talan van ginzeng gyokeruk is amit otthon kifozhetsz legjobb!!

ancsuka írta...

Azt gondoltam + élményt kell olvasnom. Nem nagyon értem a helyzeteteket, miért enm küldtek lombikra? Hiszen már a 4. inszemre készültetek és 3 után már erősen ajánlott. Fel a fejjel, remélem egyszer azt olvashatom, hogy 9 hónap múlva boldog anyuka leszel.

Hajnalod írta...

Nővérem a 6. inszemnél jár..Hollanidában él..és ha ez sem sikerülne, utána mehet csak lombikra...

érthetetlen... :(

Nani írta...

Te érzed, hogy mi jó Neked, és ha most fél év szünet jót tenne, hát hajrá! Utána meglátod újult erővel és lendülettel hamar sikerülni fog. Csak soha ne add fel!

Továbbra is nagyon szorítok!!!!

Meske írta...

Örülök, hogy hallgattál a megérzésedre! Tényleg így van, hogy fogigátló után közvetlenül, nagyon nagy a teherbe esés esélye!
Tudom, hogy drasztikus, de a makrobiotikus étkezéssel teljesen helyrerakhatóak a hormonok!
Igaz ezt csak akkor állíthatom valóban, ha pár hónap múlva nekem helyrejöttek. Meglátjuk. Ha így lesz, akkor mindenképpen ajánlom a bevezetését! És persze az Arwen-tornát is! ;)

Névtelen írta...

Szia!
Én nem fogom elmondani, mennyire sajnállak, mert azt már leírták itt jó páran! Én csak az elején tartok a dolognak, nekem is 15-17 napos ciklusaim vannak, így teljesen megértelek! De nem szabad felállni, a fogamzásgátlóval csak annyit fogsz elérni hogy rendszeres megjön, de nem fog helyrehozni. Amit ajánlok neked az a terheléses inzulin vizsgálat INR! Beállítják neked a metformin nevű tablettát, és reméljük meghozzák az eredményt akár spontán is!!!

Hajnalod írta...

Ezüstmackó..adjon hitet és erőt..Nővéremnek sikerült a 6.inszem... !!!
HOGY VAGYTOK?

Ezüstmackó írta...

Köszönöm szépen a hozzászólásokat, és hogy egyáltalán gondoltok rám :o)

Tudom, hogy a fogamzásgátló nem hoz helyre, nem is azért szedem, hanem mert szeretném egy ideig pihentetni a petefészkeimet, nem pazarolni több petét fölöslegesen. Tudom, hogy ez mesterséges 28 napos ciklus, de nem érdekel, nem szeretnék 12-17 naponta vérezni (és közben is petéket pazarolni, mert mint kiderült ugye, én az extra rövid ciklusokban is ovulálok) :o(
Inzulinrezisztencia vizsgálaton már voltam másfél évvel ezelőtt, és 3 orvosból egy sem volt hajlandó metformint írni nekem, mind csak a sima diétát javasolta.
Most már minden nap futok, igyekszem a kajára is odafigyelni, aztán csak meglesz valamikor az eredménye... meg egy kínai dokihoz is el fogok menni hamarosan. 3 hónapja szedem a fogamzásgátlót, még 1, max 2 hónapot szeretném szedni, tovább nem (emiatt is feljött rám 1-2 plusz kiló, de a leggázabb mégis az, hogy lőttek a libidómnak...) Alig várom már, hogy újra élesben menjünk :o)
Folytatni fogom a blogot is, csak most, hogy fogamzásgátlón vagyok, nemigen van értelme bármit is írni :o(

Köszönöm szépen még egyszer, hogy szurkoltok! Minden hozzászólásnak és tanácsnak nagyon örülök :o)

Pöttye: hatalmas gratula a nővérednek! :o)

nani írta...

Régen jártam itt, pedig de szeretnék sűrűn jönni, új bejegyzést olvasni. Valamiért eszembe jutott a napokban, hogy nemsokára jöhetek osztozni az örömödben...:)
Én tudom, hogy sikerülni fog! :)

Nyonyeszka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Nyonyeszka írta...

Szia!
Most akadtam rá a blogodra, és ahogy elkezdtem az elejéről olvasni, kiszúrtam, hogy a TSH-d egy januári vizsgálat során 3 felett volt. Talán érdemes lenne ezzel is foglalakozni. Határétéken belül van ugyan, de a szakirodalom szerint a babásodáshoz ez magas. 2 alatt kellene tartani. Én erre inszemkor és lombiknál is gyógyszert kaptam. Persze, lehet, hogy menet közben ez számodra is világossá vált és az is lehet, hogy már babás is vagy az utolsó bejegyzés óta. Szóval, nem okoskodok többet, csak drukkolok. :-)

Ezüstmackó írta...

Köszi szépen, Nani, tündér vagy!!

Neked is köszönöm a hozzászólást, Nyonyeszka! Maximálisan igazad van, teherbeesésnél nem elég, ha a TSH határértéken belül van, 2 fölött semmiképp nem kellene lennie. Azért nem foglalkoztam vele túl sokat, mert 3 TSH mérésből csak ez az egy lett rossz (de akkor a hormonok is el voltak csúszva) Megfigyelhető, hogy a rossz TSH eredmény közvetlenül az első clostys stimulációm után jelentkezett (amikor egyébként meg sem jött volna magától, úgy kellett Norcoluttal megindítani)
TSH vizsgálatok:

2008. április 23. - TSH: 1.7401
2008. augusztus 8. - TSH: 3.24
2008. augusztus 15. - TSH: 1.98

Tehát mindössze 1 héttel a rossz eredmény után csináltattam egy teljes vérképet és azon is teljesen jó volt a TSH (is, meg minden más is)
2009. januárban is néztek elméletileg TSH-t de sehol nem találom az eredményt a papírjaim között, majd ha legközelebb megyek a dokihoz, rákérdezek (arra határozottam emlékszem, hogy mondta, hogy a TSH-m tökéletes lett, csak hát nekik minden tökéletes, ami határértéken belüli)

A pajzsmirigyműködés defektjére az ébredési hőmérséklet is utalhat: a túl magas (cover line 36.8 fölött) pajzsmirigy túlműködésre, a túl alacsony (cover line 36.2 alatt) pedig a pajzsmirigy hormonok alultermelődésére mutat. Nekem - kb. 16 hőgörbét vezettem - mindig 36.45 - 36.6 között van a cover line, szóval teljesen mintaszerű.
Ettől függetlenül nézetek majd egy új TSH-t és megírom majd az eredményt.

Köszi még egyszer mindenkinek, aki szurkol!! Ma fog megjönni, és nem veszek be több tablettát, szóval így 4 hónap szünet után most végre új ciklus indul új reményekkel :o))

zsz írta...

Nagyon szorítok! ++++++