2012. április 18., szerda

DHEA - megvan a gyógymód a magas FSH-ra?

A magas FSH / alacsony AMH, korai petefészek-kimerülés DHEA-val történő kezelésével kapcsolatban a neten magyar nyelven eddig nem volt semmilyen értékelhető információ. Ezt a hiányt ezennel pótolom :)

A DHEA számomra eddig elég fehér terület volt; csak nagy vonalakban a lényeget tudtam róla: olyan természetes előhormon, amely a szervezetben női ill. férfi hormonná is képes átalakulni (= ösztrogénné / tesztoszteronná).
Jó másfél éve, amikor a magas FSH-val kapcsolatban kerestem sikersztorikat (mert akkoriban még azt hittem, hogy az én 10 körüli, (egyszer 14.5-es) FSH-m az magas...muhhahha...), olvastam először a magas FSH DHEA-val történő kezeléséről (ki gondolta volna, hogy nem is olyan sokára nekem is nagy szükségem lesz rá... :(
Egy fórumbejegyzésről van szó, amit akkor el is mentettem magamnak.
A lényeg, hogy a lány leállt a fogamzásgátlóról 2006-ban, és utána már egyszer sem jött meg neki magától. Számtalan progeszteronnal meghozott mensturáció után végül meddőségi specialistához fordult, ahol is kiderült, hogy 98.3 volt az FSH-ja. Több mesterségesen meghozott menstruáció után is a legalacsonyabb FSH-ja 57.6 volt. Az orvosa említette neki, hogy hallott egy ausztrál tanulmányról, amit magas FSH-s + inszemes nőkön végeztek. Ezek a nők DHEA-t kaptak, ami levitte az FSH-jukat olyan szintre, hogy már képesek voltak inszeminációval teherbe esni. 
A doki adni akart ennek egy esélyt az ő esetében is. 30 napja szedte már a DHEA-t, amikor megnézték az FSH-t, ami 7.2 volt...!!! Nem sokkal később élete első inszemére is sor került (abban a ciklusban 9.4 volt a 3. napi FSH és rá 9 napra volt az inszem), és pozitívat tesztelt... Most (2007) 25 hetes terhes, kislányt vár és iszonyatosan hálás az orvosának és azoknak, akik ezt a tanulmányt elkezdték Ausztráliában. Mindenkinek, akinek ilyen extrém magas FSH-ja van, azt üzeni, hogy NE ADJÁK FEL!! Beszéljenek az orvosukkal a DHEA-ról.

Ennyit tudtam tehát a dologról, és ennél jobban nem is merültem bele, mivel nem voltam érintett. 
Most azonban, a DHEA-val együtt kaptam egy több oldalas, remek összefoglalót is a klinikán. Ahogy beleolvastam, leesett az állam - ha ez mind igaz, akkor ez tényleg egy fantasztikus esély az extrém magas FSH-val küzdőknek is!! Elkezdtem utánaolvasni az amerikai fórumokon is, és több sikertörténetbe is botlottam (olyanra is, aki a DHEA segítségével 44 évesen egészséges ikreket szült, holott előtte pocsékul reagált a stimukra, korábban nemigen volt értékelhető petesejtje és számtalan olyan történetet is találtam, ahol a DHEA-val természetes úton sikerült teherbe esni úgy, hogy korábban törölni kellett az IVF-et a stimukra való gyenge reagálás, leszíváskor üres tüszők miatt...)

Milyen esetekben használják?
Asszisztált reprodukciós eljárásokban és főleg a stimulálásokra gyengén reagálók esetén, korai petefészek-kimerülés, csökkent petefészektartalékokkal rendelkezők petefészekstimulációja esetén (amit aztán lombik vagy inszem követ)

A lényeg, hogy napi 50-75 mg dehydroepiandrosterone (DHEA) adagolása minimum 4 hónapon át,  akár természetes úton történő teherbeesést is eredményezhet, ill. nagymértékben javítja az inszeminációk / lombikok kimenetelét olyan nőknél, akik csökkent petefészektartalékokkal, korai petefészekkimerüléssel lettek diagnosztizálva. 
Pozitív hatást bizonyítanak a tanulmányok a petesejt- ill. az embrióminőségben, még 40-47 éves nők körében is. Nőtt az euploid embriók száma, csökkent a vetéléseké.
Jelentős mellékhatások nem jelentkeztek. 

A DHEA-t az asszisztált reprodukciós eljárásokban 2000-ben alkalmazták először, olyanok esetében, akik nem vagy nem jól reagáltak a stimulálásokra. Az elmúlt évtizedben a DHEA rengeteg specialista érdeklődését keltette fel a Premature ovarian failure (POF), Premature ovarian aging (POA) ill. a Diniminished ovarian reserve (DOR)-ban szenvedő, babára vágyók nők kezelésére.

Történelmileg, a DHEA-t először egy német biokémikus, Butenandt különítette el, aki 1939-ben kémiai Nobel-díjat is kapott. A későbbiekben elismerték a DHEA öregedésgátló hatását (mindkét nemben), ami arra motiválta a tudósokat, hogy még alaposabban és mélyebben kezdjék tanulmányozni; főleg a szaporodásban betöltött szerepét.
Még 70 évnyi kutatás után sem értjük azonban teljes mértékben a DHEA élettani szerepét és hatását a petefészkekre.

Az első eredmények
2000-ben jelentek meg az első esettanulmányok nők DHEA kezeléséről. 2 hónapon át, napi 80 mg-os dózist írtak fel 5 ismeretlen eredetű meddőséggel küzdő 41 alatti nőnek, akik FSH értékei 20 mIU/ml alatt voltak. Ezen nők mindegyike gyengén reagált korábban a magas dózisú gonadotropin stimulációra (ösztradiol csúcs 500 pg/ml alatt, érett tüszők száma 2 vagy az alatt). A kezeléssel (DHEA + stimuláció) egyikük végül ikerterhességet ért el (IUI-jal), de mind az öt esetben megtriplázódott az ösztradiol értéke és megduplázódott a peték száma.

Egy egyedi eset
Egy 43 éves nő - akinek korábban magas dózisú FSH stimulációval is csak 2 petét sikerült produkálnia -  úgy kezdett DHEA-t szedni, hogy erről nem értesítette az orvosait. 9 hónapnyi folyamatos DHEA szedés mellett 18 petét sikerült stimuláció után leszedni. Az újabb leszívásokkal együtt összesen 66 embriót fagyasztottak le neki.
Három másik nő gyenge petefészekfunkciókkal és magas FSH értékekkel szintén DHEA kezelést kapott. Közülük kettőnek lombikkal sikerült klinikai terhességet elérnie (klinikai terhességnek azt nevezzük, ami magas HCG-szinttel ÉS ultrahanggal is igazolt (látszik a petezsák vagy a szívverés). Ez arra bíztatta az orvosokat, hogy az elkövetkezendő években több nőn is kipróbálják a DHEA-t, aztán az ezekről született tanulmányokat különböző szaklapokban publikálták. Az egyik ilyen prezentációban 50 magas FSH-val rendelkező nőt kezeltek DHEA-val (25 mg napi 3x) minimum 4 hónapon át a lombik előtt. 32%-nak sikerült teherbe esnie, 46.4%-a a terhességet elért nőknek 42 éves kor alatt volt, 13.6%-a pedig fölötte.

Lombik sikeresség DHEA előtt és után
Egy nagyon érdekes tanulmányt publikált Barad és Gleicher, melyben 25 nőnek volt lombikja DHEA kezelés előtt és után is. Ezen nők legtöbbjének a donor petesejt lehetőségét javasolták az orvosok, ők azonban ehelyett inkább a DHEA kezelést választották nagyjából 16 héten át, amit aztán lombik követett. 
Pont ugyanolyan petefészek-stimuláló protokollt alkalmaztak a DHEA kezelés előtti és utáni lombikban is. A DHEA kezelés után nőtt a megtermékenyült peték, a jól osztódó embriók és a visszaültetésre alkalmas embriók száma, a leszívott peték / embriók aránya. Összefoglalva, a DHEA kezelést jól tolerálta az összes páciens, és több petét és embriót produkáltak, ahogy a petesejtek és embriók minősége is javult.

Egy 2007-es, kontrollcsoportos tanulmány
190, DOR-ral (diminished ovarian reserve) diagnosztizált, 30 év fölötti nőt vizsgáltak. Két csoportra osztották őket és mindkét csoport ugyanazt a petefészekstimulációs protokollt kapta.
89 nő alkotta az egyik csoportot, és ők napi 3 x 25 mg DHEA kezelést kaptak minimum 4 hónapon keresztül, hogy meglegyen a lehetősége a természetes teherbeesésnek. Azok, akik nem estek teherbe spontán, mentek tovább lombikra.
109 nő alkotta a kontrollcsoportot, akik meddőségi kezelést kaptak, de nem DHEA-t. A törlési ráta 14.3% volt a DHEA csoportban és 25.7% a kontrollcsoportban. A klinikai terhesség aránya 28.1% volt a DHEA csoportban és 10.9% a kontroll csoportban. A vetélési arány (klinikai terhességenként) 20% volt a DHEA csoportban és 36% a kontroll csoportban.

DHEA és a Korai Petefészek-kimerülés (premature ovarian failure - POF)
2009-ben Mamas and Mamas publikált egy tanulmányt, amely 5 korai petefészek-kimerüléses nőről szólt, akiket DHEA-val kezeltek. Az első nőnek donor petesejtet javasoltak. Ekkor már 9 hónapja nem volt menstruációja, az FSH értéke pedig 102 mIU/ml volt. DHEA lett neki felírva, hogy megkíséreljék növelni az ösztrogén mennyiségét, mert az oestradiol valerate-re nem reagált, amit a petesejt-donáció előkészítéséhez szükséges méhnyálkahártya-vastagság elérése céljából írtak fel neki. Meglepő módon, 2 hónapnyi kezelésen belül visszatért a menstruációja, és a harmadik DHEA-s hónapban természetes úton teherbe esett, majd egészséges kisfiút szült.
A másik négy nő 3-6 hónapon át kapta a DHEA-t és mindannyiuknál csökkent az FSH érték (<20 mIU/ml). Három közülük természetes úton teherbe esett, egy pedig IUTPI (az inszemináció egy új változata) és egy enyhe ovulációindukciós protokoll (clomiphene citrate + human menopausal gonadotropin) segítségével esett teherbe.
A továbbiakban még 14, korai petefészek-kimerüléssel diagnosztizált, DHEA kezelésben részesülő,  36-40 év közötti nő lett a tanulmányhoz adva. Ezen nők FSH értékei 62-től 98 mIU/ml-ig terjedtek, valamint 6-9 hónapja már nem menstruáltak. Nyolcan közülük természetes úton teherbe estek 3-7 hónapnyi terápia során. Mindössze egy vetélés történt.  A hat nő közül, akiknek nem sikerült teherbe esnie 6 hónapnyi DHEA kezelés során, öt mutatott magas FSH értékeket (>40 mIU/ml), valószínűleg kétoldali petefészek-endometriózis műtét következtében, egy pedig, akinek idült petefészek-kimerülése volt, nem reagált egyáltalán.

DHEA hatása idősebb nők esetében
Minden cikk a DHEA kezelés pozitív hatásairól számol be az asszisztált reprodukciós eljárásokban, még a 40-47 év közötti nők esetében is, azzal, hogy jelentősen javítja az IVF kimenetelét.
A klinikai terhességi ráta 27.3 és 16.7% között változott a 40-44 éves korosztályban. Bár a különböző specialisták különböző petefészekstimulációs protokollokat alkalmaztak, a DHEA lehetőséget nyújtott, hogy enyhébb ám mégis ugyanolyan hatékony és költségkímélőbb protokollt válasszanak. A legnépszerűbb az IVF volt, bár IUI-t is alkalmaztak, ahogy az újonnan bemutatott és nagyon ígéretes IUTPI-t is.

Vetélés-csökkentő esetek
Egy nagyon érdekes tanulmány számolt be arról, hogy a DHEA-s támogatás - különösen a 35 év feletti nők esetében - jelentősen csökkentette a vetélés lehetőségét, amely a csökkent aneuploid embrió rátának tulajdonítható, mivel az aneuploidy a reproduktív öregedés egyik következménye.

DHEA és a nemek aránya
Létezik egy tanulmány, amely szerint a DHEA kezelés után született babák többsége kisfiú, ami valószínűleg az intrafollikuláris tesztoszteron vagy más androgén szintekhez kapcsolható a DHEA-t szedő nők körében, azonban ennek megerősítésére több tanulmányra van még szükség.

Mellékhatások
A mellékhatások minimálisak. Magas dózisban mellékhatás lehet az akné, a szőrnövekedés az arcon és alkalmanként a hang mélyülése. Egy másik tanulmány egy nőről számol be, aki a petesejt-termelés fejlesztésére szedte a DHEA-t, és rohama lett, így külön figyelmet kell fordítani azokra a nőkre, akik hajlamosak rohamokra.
(megj.: én a különböző fórumokon a gyorsabban zsírosodó ill. elvékonyodó hajat is olvastam tünetként, de főleg aknékról számolnak be)

Általános észrevételek
A DHEA váratlan megoldást kínált rengeteg olyan nőnek, akiket POF-fal, DOR-ral vagy POA-val diagnosztizáltak és gyengén reagáltak az ovuláció-stimulációs protokollokra. A DHEA nélkül az ovuláció-indukcióra a specialistáknak magas dózisú hormonokat kellett volna felírniuk, vagy drágább protokollokat alkalmazni, a legtöbb esetben minimális reakcióval és bizonytalan kimenetellel. A petesejt-donáció lenne ilyenkor az utolsó lehetőség, amit - főleg a 40 év alatti nők -nehezen fogadnak. Minden nőnek választási lehetőséget kell nyújtani, amivel elérhetik céljukat: hogy saját biológiai gyermekük legyen minimális erőfeszítéssel és költséggel.

forrás: Leonidas Mamas and Eudoxia Mamas: Dehydroepiandrosterone supplementation in assisted reproduction: rationale and results
Neogenesis IVF Centre, Athens, Greece


Ajánlott olvasmány még a Neogenesis IVF Centre honlapja is, ahol részletesen írnak a DHEA-ről és a POF-ről, és a fenti eseteket is részletesebben mutatja be.  Ezen az IVF klinikán 2006-ban kezdték a DHEA-t használni, a legelső esetben még csak egy nagyon magas FSH-s donorpetesejtes jelölt méhnyálkahártya-vastagítására, aztán az orvosok is meglepődtek a sikeren (ld fent).

A High FSH Clinic direkt a MI eseteinkre specializálódott (POF, POA & DOR). Korai menopauzás, korai petefészekkimerüléses 40 alatti, 40 - 130 mIU/ml FSH értékekkel rendelkező nőket kezelnek DHEA-val, hogy levigyék az FSH-t és fokozzák a termékenységet.
Amióta a publikációik, eredményeik megjelentek a szaklapokban, nagyon sok IVF központ vezette be a DHEA kezelést szerte a világon, segítséget nyújtva rengeteg magas FSH-val küzdő nőnek.

Egy 2010-es felmérés szerint a világ meddőségi központjainak több, mint harmada ekkor már rendszeresen alkalmazta a DHEA-t.
Az elmúlt években számtalan kutatás igazolta, hogy a DHEA
- javította az IVF terhességi rátát
- növelte a pete és embrió számot
- növelte a pete és embiró minőséget
- csökkentette a kromoszóma rendellenességes embriók számát
- csökkentette a vetélési kockázatot
- rövidítette az időt a terhességig
- növelte a természetes teherbeesés esélyét

Őszintén remélem, hogy előbb-utóbb a magyar klinikákhoz eljutnak ezek az információk és beveszik a protokolljukba ahelyett, hogy azonnal donorért küldenének :(

A DHEA mellett újabban egyre több klinika alkalmazza sikerrel a Saizen-t is, ami gyakorlatilag egy növekedési hormon és segít a petesejtek minőségének és mennyiségének növelésében. A külföldi fórumokon utánaolvasva több DHEA-s vagy DHEA + Saizen-es sikertörténetet is lehet találni, olyat is, aki 8 IVF transzfer után (!) próbálta a Saizen-t és a 10. IVF ciklus lett végül sikeres, ahol - az IVF-et megelőző 12 hétben - napi 75 mg DHEA-t is szedett és CoQ10-et is.

És akkor a slussz poén: bár a DHEA a legtöbb országban kizárólag receptre kapható, olvastam, hogy az USA-ban például recept nélkül is hozzá lehet jutni, sima étrendkiegészítőként, egészségmegőrzőként árulják gyakorlatilag... Hitetlenkedve csekkoltam le az ebay-en, és tényleg, akárki szabadon hozzájuthat DHEA-hoz (Dehydroepiandrosterone)... és hozzáteszem, hogy kb. negyedannyi áron, mint amennyit én fizettem érte itt, pedig nekem orvos írta fel... csak úgy mondom.
Akit érint, beszélje meg a meddőségi kezelőorvosával ezt a lehetőséget, szerintem mindenképp érdemes!! Engem legalábbis azonnal meggyőzött, el sem gondolkodtam rajta, hogy nemet mondjak az orvosomnak és ne kezdjem el szedni. 

53 megjegyzés:

Rita írta...

Szia,
nagyon szépen köszi, hogy megosztottad velünk ezeket az infókat:) sok nőnek reményt adtál most szerintem.
sok sikert, nagyon szorítok;) Rita

Névtelen írta...

Én is köszönöm szépen!
Tényleg egy újabb lehetőség.

Borcsa írta...

Hűha! Nagyon szép gyűjtőmunka, és az eredmények is ígéretesek! Kíváncsian várom a további fejleményeket, és persze továbbra is nagyon drukkolok nektek!!!!!

Névtelen írta...

Köszönöm én is. Idősebb nő vagyok, lévén 41 és az utolsó lombikunknál 17 leszívott tüszőből csak egyben volt érett a petesejt, egyben éretlen, a többi meg üres... Téged olvasva ijedtem csak meg igazán, ezek szerint kimerültek a petefészkeim... Most kezdjük a monitorozást, hát kíváncsi vagyok erre a nyavalyás FSH-ra.
Köszönöm az egyengetést és figyelek!

Névtelen írta...

SZia,

Melyik klinikán ajánlották Neked a DHEA-t?

Koszonom

Ezüstmackó írta...

Rita, Névtelen 1, Borcsa: aranyosak vagytok, köszönöm! :) Az elismerés ezeket a meddőségi specialistákat illeti, akik nyitottak voltak új lehetőségek megismerésére és elvégezték ezeket a tanulmányokat. Én csak leírtam magyarul, amit olvastam :)

Egynyulacska: sajnos kb. 35 fölött már egyértelműen csökken a fertilitás, 40 fölött meg még inkább :( Lehet, hogy más intézetben, más protokollal több életképes petét sikerült volna nyerni, de az alapprobléma sajnos az, hogy nem vagyunk már huszonévesek :( Őszintén remélem, hogy a DHEA nekünk is segíthet!

Névtelen 2: nem Magyarországon élünk. Az ottani meddőségi központokban a DHEA-s támogatás gyakorlatilag ismeretlen, pont ezért tettem közzé ezeket az infókat. Ez egy viszonylag új felfedezés, de szerte a világon alkalmazzák már sikerrel.

Ezüstmackó írta...

Mindenkinek, aki szeretne még olvasni a DHEA-ról, tudom ajánlani Szendi oldalát:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/dhea.php

Mavrodaphni írta...

Kedves Ezüstmackó!

Köszönöm az információkat a DHEA-ról!Egy katasztrofális hormon eredmény és két átsírt nap után találtam rá a bejegyzésedre és megrendeltem a DHEA-t. Új remény. Szeretném ajánlani az AVIVA tornát: http://avivamodszer.hu/. Azt írtad, hogy külföldön élsz. A honlapon a kiképzett oktatók vannak országonként felsorolva. Drukkolok Neked!

Meni írta...

Megvan az AMH eredmenyem, nem is tudom lehetne e ennel rosszabb. Kevesebb mint 0.16 ng/ml. Koszonon a linkeket, kinyomtatok majd par lapot, bar nagyon remelem itt felirjak a DHEAt receptre is. De elobb ossze kell laparnom magam...

Kini írta...

Szia!
33 éves vagyok, és nekem az utóbbi vérvizsgálaton 14.8 volt az FSH-m. Édesanyámnak 40 éves korában kezdődött a menopauza:(
Boldog lennék, ha ezt a tablettát Magyarországon is lehetne kapni!

Ezüstmackó írta...

Kini: köszönöm, hogy írtál! Lehet Mo-n DHEA-t kapni; ha benézel az NLC-n a korai petefészekkimerüléses topikba, ott írták a lányok, hogy honnan szerzik be (ahogy néztem, még a vaterán is megvásárolható, de lehet hogy inkább a Dr. Kőrösi által ajánlott forrás a megbízhatóbb...)

Evi írta...

Drága Ezüstmackó!

Nagyon hálás vagyok a blog bejegyzésednek, ugyanis a Szendi Gáborén kívül ez az egyetlen, mely magyar nyelven nagyon részletes, már-már tudományos információt ad a DHEA csodás hatásairól :-)
Megjegyzem mellesleg, hogy a Kaáliban szinte azt sem tudják, mi ez, viszont nagy előszeretettel ajánlják a petesejtdonációt.. Így jutottam el én is Hozzád. Ezért szeretném még egyszer megköszönni, hogy reményt adtál nekem és sokunknak azzal, hogy vetted a fáradságot és lefordítottad, majd megosztottad velünk ezeket az információkat.
Végül én szeretnék hozzátenni ehhez a nemes cselekedethez azáltal, hogy belinkelem, én honnan szereztem be Mo-on a terméket:
http://www.apoteka.hu/component/virtuemart/?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=2096&category_id=439&keyword=dhea
(Itthon ezt az egy forrást találtam, én ebből szedek napi 75 mg-ot, azaz 3 db tablettát).
Remélem, én is segíthettem sorstársaimnak, akik szintén sok sikert kívánok a babaprojekthez!
Nagy szeretettel: Evi <3

Evi írta...

Drága Ezüstmackó!

Nagyon hálás vagyok a blog bejegyzésedért, ugyanis a Szendi Gáborén kívül ez az egyetlen, mely magyar nyelven nagyon részletes, már-már tudományos információt ad a DHEA csodás hatásairól :-)

Megjegyzem mellesleg, hogy a Kaáliban szinte azt sem tudják, mi ez, viszont nagy előszeretettel ajánlják a petesejtdonációt.. Így jutottam el én is Hozzád.
Ezért szeretném még egyszer megköszönni, hogy reményt adtál nekem és sokunknak azzal, hogy vetted a fáradságot és lefordítottad, majd megosztottad velünk ezeket az információkat.

Végül én szeretnék hozzátenni ehhez a nemes cselekedethez azáltal, hogy belinkelem, én honnan szereztem be Mo-on a terméket:

http://www.apoteka.hu/component/virtuemart/?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=2096&category_id=439&keyword=dhea

(Itthon ezt az egy forrást találtam, én ebből szedek napi 75 mg-ot, azaz 3 db tablettát).

Remélem, én is segíthettem sorstársaimnak, akiknek szintén sok sikert kívánok a babaprojekthez!

Nagy szeretettel: Evi

Csilu írta...

Kedves Ezüstmackó!

Köszönöm szépen a reményt, amit adtál nekem ezzel a cikkel. Nemrégiben csináltattam hormonsort, mert 1 év próbálkozás után, még mindig nem sikerült a babánk. E szerint az FSH-m 15,4 volt, az LH ennek a fele. A doki nem mondott semmit, meddőségi szakrendelésre küldött. A neten kutakodva jöttem rá, hogy ez mit jelent.
A DHEA-t csak orvosi javaslatra lehet elkezdeni, vagy csak simán étrendkiegészítőként is szedhetem? Mellékhatása van?

Egyenlőre mi még csak a kivizsgálásoknál tartunk, de szeretnénk minél hamarabb babát.

Örülök, hogy rátaláltam a blogodra :)

Csilla

Unknown írta...

Sziasztok!
Köszönöm a cikket, nagyon jókor jött! 38 éves vagyok, babát szeretnénk, az fsh-m 28,16 U/L lett...
Viszont én megtaláltam a neten sima étrendkiegészítőként, a www.apoteka.hu oldalon. Ez is ugyan az vajon amiről a tanulmányok írnak...?

Unknown írta...

Sziasztok!

Csak szeretném elmesélni, hogy nem egyész 3 hét dhea szedés után az fsh-m 4,9 lett! :)

Névtelen írta...

Sziasztok!
Keresztes Ildikó honnan szerezted be? És milyen márkanévvel forgalmazzák?

Blog Férjemnek írta...

Kedves Blogíró!

Babára várok, nagyon magas az FSH értékem, minden információ nagy segítség számomra. 41 évesen korai menopausát állapítottak meg. :(
Kérem, ha tud segíteni, legyen szíves.
Köszönettel,
Babát szeretnék jelige

Névtelen írta...

Sziasztok,hol tudnám beszerezni.Köszönöm Beatrix.

menyus írta...

Sziasztok, vaterán árulnak Puritans-os dhea-t, 50 mg-os.

Névtelen írta...

szia, köszi a sok hasznos infót!

az lenne a kérdésem, hogy mit tudsz a DHEA szedésével kapcsolatban várandósság alatt?

neten ezt találtam:

"A DHEA szedését a petefészek öregedésének csökkentésére használjuk , mivel néhány tudományos vizsgálat a hatékonyságát igazolta ilyen problémánál. Ha a terhesség létrejött, akkor nem muszáj tovább szedni, mert a méhlepény megfelelő mennyiségben tudja termelni a 10-12.héttől. http://babaterem.hu/szakertonk-valaszol/?page=2 Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász"

+
nekem a jó minőségű és max dózisú Q10, az aviva torna, a fonálbeültetéses akupunktúra, sok C vitamin, és a meditatív technikák is sokat segítenek.
(pl az AMH értékem is 0,4-ről 0,7-re feljavult).

köszi, szia Ildi

Névtelen írta...

Szia ezustmacko!
Nekem 170-nel nagyobb az fsh-m, 41 eves vagyok es gyermektelen, nagyon el vagyok keseresve... Hil kehet dheat venni?

Gabi írta...

Szia Ezüstmackó!

Nem tudod véletlenül Magyarországon hol lehet Dhea-t venni, olyat ami tiszta, jó minőségű? Illetve szedhetem barátcserjével, vagy te szedted együtt valamivel? Köszönöm a válaszod! és szorítok!

Névtelen írta...

Köszi ezt a megosztást!Sok jót hallottam róla!Most készülünk októberben a 3.lombokra!Remélem sokat segit majd!Már rendeltem is belőle!

Névtelen írta...

Szia!
Honnan sikerült megrendelned? Az orvosod milyen véleménnyel volt , illetve elmondtad neki, hogy ezt szeded? Én is most készülök lombikra és sajnos nekem is magas, de nem mondott az orvos lehetőségeket arra hogyan csökkenthető az fsh szint.
Köszönöm a válaszod!

Névtelen írta...

Én most rendeltem meg magas FSH-ra a Biocom DHEA 100 mg-os kapszuláját.

Edit írta...

A méhpempő lenyűgöző mennyiségben tartalmaz DHEA prekurzorokat, valamint DHEA hormont,,,,,,,,es termeszetes,,,,meddosegre petefeszek mukodes hormonszabalyozas stb. .mi mindketten a parommal elkezdtuk szedni,,,,41 eves vagyok,korai valtozokort,petefeszek kimerules,magas fshstb,nem adom fel hiszem segiteni fog a mehpempo,,,,

Névtelen írta...

Én szedtem egy jó ideig a méhpempőt és semmi változást nem éreztem!

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon el vagyok keseredve, POF-et állapítottak meg nálam, pedig 38 éves vagyok. Magas az FSH-m, szeretnék érdeklődni, hogy a DHEA-ról kivel tudnék beszélgetni, hol lehet beszerezni, megbízható gyógyszer-e. Úgy látom, hogy más reményem nincs! Kérlek, segíts!

Névtelen írta...

Szia!
Írj az ezustmacko777 kukac gmail pont com címre :)

Unknown írta...

Sziasztok! Meg szeretném osztani a sztorimat és ha tudtok segíteni, akkor kérdésem is van. 29 éves vagyok. Babát szeretnék. 1 éve hagytam abba a fogamzásgátlót (amit azért szedtem 20 éves korom óta, mert 1év alatt nem tudták Norcolut és Clostyval beállítani a már akkor is hektikus ciklusom) A ciklusom rendszertelen, hol menstruálok, hol 2-3 hónapig nem. Abba nem maradó barnás folyás miatt kötöttem ki a dokinál, aki ismét egy Norcolut , Closty kúrát csinált, de annak hatására sem sikerült a teherbeesés, úgyhogy jött egy UH, amin a jobb petefészkem nem tudták látótérbe hozni (hozzáteszem kórházi volt és szerintem csak 2 perccel több időt kellett volna rám szánniuk) és egy vérvétel, aminek az eredménye után napokig bőgtem, LH 48, ami még belefér, FSH 91,7 !!mIU/mL, ösztradiol meg csak 17,07 qg/mL. A dokim a héten nézte meg, annyit mondott hogy biztosan már utánanéztem, hogy ez nem jó, elment telefonálni és egy 03.31-re szóló Kaáli időponttal jött vissza (ami nagyon jóó időpont, bár ez ekkor kevésbé nyújtott vigaszt) és annyival próbált vígasztalni, hogy volt olyan páciense, akinek ilyen értékek után donor petesejttel lehetett gyereke. Hát erre mégjobban bőgtem. Amire jutottam az utánaolvasással és amit szinte egyből az arcomba adott a google, hogy valószínűleg korai petefészek-kimerülés lehet, de fogalmam sincs milyen esélyeim vannak. Mármint mindent megteszek, hogy sikerüljön a babaprojekt, azóta egy halom vitamint szedek, teákat iszom, Hormeel cseppeket eszek és méhpempőt is rendeltem. Amitől félek, hogy a Kaáliban mit fog mondani a doki. Próbáltam utánaolvasni annak is, hogy milyen anyagi vonzata van. Mármint első találkozó, gondolom elmondanak mindent. Azt olvastam a honlapjukon, hogy Oep támogatja, de mindent? Mert olvastam azt is hogy több százezreket ott hagytak már egyesek, akkor mire? Ebben tudtok némi információt adni? Mit tudok még tenni?

Névtelen írta...

Szia Ildikó!
Szeretném megkérdezni,hogy hosszú távon milyen hatással volt rád a dhea szedése?

Névtelen írta...

Szia Ezüstmackó! Írtam a megadott email-címedre, remélem, hogy jól írtam be. Vajon megkaptad-e? Megköszönöm, ha válaszolsz, szívesen beszélgetnék emberekkel akik szintén POF-től szenvednek és gyermeket szeretnének, vagy esetleg sikerült is nekik. Keresztes Ildikóra is kíváncsi lennék, hogy mi lett vele az elmúlt pár évben.

Névtelen írta...

Kedves Kinga!
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit mondtak neked a Kaáliban? Köszi, ha leírod, és remélem, hogy jó híreket kaptál, valahogyan tudnak segíteni.

Névtelen írta...

Ami nekem jó volt magas FSH-ra az a DHEA kapszula (ahogy itt is leírták). Kb. 4 hónapja szedem, de az egyedüli mellékhatása, hogy a hátam egy kicsit pattanásos lett (nem vészes). De szedek még Myo-Inozitol+Folsav port, D-vitamint, Q10-et, C-vitamint, terhesvitamint.
A több száz ezer Ft-ba a szurik kerülnek majd, szerintem arra írták.

Névtelen írta...

Sziasztok! 43 múltam, a kislányomnak testvért szeretnénk már régebben. Volt is 2 terhességem, az egyiket a 20. héten vetélésindukcióval szakították meg, súlyos magzati szívhypoplázia miatt. Életem legborzalmasabb élménye volt :( A másikat 14. héten műtéttel vették el Edwards szindróma miatt. Ez 2 éve volt, testileg-lelkileg úgy megreccsentem, h azóta semmi nem jött össze... Egészen mostanáig! Február közepén kezdtem el szedni a dhea-t, és április közepén kezemben volt a pozitív teszt!!! Az a vicc, h én szedtem már ezt tablettát régebben is, csak éppen nem ismertem ezt a hatását, akkoriban egyszerűen kondiban tartásra szedtem, mint "fiatalító" szert. Utólag esett le, h akkor is azonnal várandós lettem! Én mindig éreztem a peteérésemet, és márciusban határozottan állítom, h sorban értek bennem a peték:) Így nem volt nehéz "úgy maradni" ;) Szóval bátran ajánlom! Nagyon-nagyon boldogok vagyunk, h kaptunk még esélyt, megpróbáljuk törölni a negatív gondolatokat, ami 2 ilyen tragédia után nem könnyű. Előtte méhpempőt és barátcserét is szedtem, az nem segített, vagy csak mostanra ért be a hatásuk azoknak is, nem tudom... Én napi 25 mg-mal kezdtem, 3 hét után 2x25 mg folytattam. Mikor kiderült, abbahagytam. Mindenkinek hasonló sikereket kívánok!!! Szülessenek az egészséges magyar gyerekek:) Bocsi a hosszú posztért.

Névtelen írta...

Előző vagyok megint. A Vateráról rendeltem a dhea-t, egy doboz 3000-4000 Ft-ba kerül, amerikai termék (Puritan's Pride, megbízható márka, más termékét is ismerem). Amit régebben szedtem, az másik cég terméke volt, de ugyanolyan jó. A nőgyógyász magánrendelésen is felírja, és megrendeli neked, csak úgy tizenezerbe kerül ugyanaz. Csak egy tipp, senki sem ellensége a saját pénzének...

Névtelen írta...

Kedves Előző (2016. április 25.).
Nagyon megörültem a bejegyzésednek. Te már a második vagy, aki DHEA-val esett teherbe. Állítólag nekem is POF-om van, de már igazából próbálom nem elhinni. Én is tervezem a DHEA-t. Melyik orvosod írta volna fel neked? Ugyanis én akármelyiket kérdeztem egyik sem hallott róla vagy ellenzi. Inzulinrezisztencia mellett vajon szedhető? köszi a választ Bella

Unknown írta...

Sziasztok!
Néhány hete olvastam a DHEA-ról. Igazából Szendi Gábor úr dicsérte. Ott nem esett igazán szó a teherbe esésről (vagy számomra nem ez volt a figyelem felkeltő), de annyi jót írt amit úgy éreztem számomra szükséges. Küzdök hormon problémákkal. Másként. Írok konkrétan, úgy egyértelműbb és látom Ti is segítőkészek, őszinték vagytok.
Ildikó Ida 42 éves, 2 gyermek édesanyja vagyok, lányomat 19,5 évesen fiamat 34 évesen szültem.
Reggel fél -negyed Letrox 50 mikog -ot szedek, sok éve (a második gyermek születése után folyamatosan  kb.: 9 éve. Pajzsmirigy alulműködésre. Előtte is egyszer már kellett szednem. )
Ehhez jön az ösztrogén dominanciás androgén típus. Vagy azóta vagy azóta megállapítva.
Tesztoszteron túlsúlyra utaló férfias tünetekkel, küzdök talán már az óta, hogy menstruációm van (szőrősődés, hajhullás, férfias hasi hízás, … gyengébb ízületek is megjelentek már), de 18 évesen már erősödtek a tünetek. A talpi bütyköm isi a serdülő korom óta növekszik. Kb.. 10-11 korom óta. .
A rövid ált 25 napos menstruációs ciklus már több éve jellemző, (főleg itt amióta Kecskeméten élek s két gyermekem van..).
Valahol 2002-2003 -ban rövidülhetett le a ciklusom. Előtte a mensesem is erősebb és hosszabb volt és a ciklus hossza is meg volt a 28 nap. Akkoriban szingliként éltem. De vékony voltam, (néhány évig csinos jó alakú).
Jobb oldali alhasi (petefészek, húgyhólyag időszakos erős fájdalma a második gyermek megszületése óta visszatérően fen áll. Vannak időszakok, amikor erőssebben, elülést sem bírok akkor csinálni máskor szinte semmi. Néha persze jobb. Munka mellett a diétákat is igen nehezen tartom be.
Szóval rendeltem DHEA-t 25 mg-st ma jött meg. Hogy szedjem! Mikor? Mivel? Étkezés előtt, közben, után? Vízzel, Kicsi vagy sok folyadékkal? Annyi jót írtak, hogy fiatalít, erősít, energetizál, segíti a fogyást, hidratálja a bőrt, minden hormont helyre rak, nekem főleg progeszteron kellene,…
S mit éreztek? Ki az aki szedte később is? Mit tapasztaltatok? Meddig és hogy szeditek?

Ursula33 írta...

Kedves Ildikó Ida!
Kivizsgálták Nálad az inzulinrezisztenciát? Mert az összes tüneted megvan.
Üdvözlettel egy IR - es... 😉

Ezüstmackó írta...

Bocsi Lányok,
Ezer éve nem jártam már a blogomon, és az az emailfiókom sem él már sajnos, amire anno be volt állítva, hogy küldjön értesítést, ha valaki hozzászól. :( Ne haragudjatok :(

Pocok: ez az egész IR dolog szerintem nagyon túlértékelt, több meddőségi orvos is ezen a véleményen van, komoly nevek, és én is osztom ezt a véleményt. Amikor én az IR-rel először találkoztam kb. 9-10 évvel ezelőtt, még az volt a trend, hogy a 120 perces terhelt inzulin ne legyen a kiinduló értéknek a több, mint ötszöröse. Mostanra ezt már lecsökkentették háromszorosra. A hárompontosnál már 5-25-15 az ideális értékek. A jóéletbe, mégis hány ember rendelkezik ezen a világon ilyen értékekkel?! Állítom, hogy ha csak így random beterelgetnék a népet az utcáról a tudjukmelyikrendelőbe, kb. 98%-nál azonnal diagnoztálhatnának valamilyen fokú IR-t (vagy akár már IGT-t, vagy annál is rosszabbat). A többségnek mégsincs semmi gondja a teherbeeséssel. Akár 20-30-50 kilós túlsúllyal sem, borzalmas életvitel és táplálkozás mellett sem (ismerek személyesen is nem egy ilyet). Itt nálunk Ausztráliában abszolút nem is része a meddőségi kivizsgálásnak az IR. Terheléses vizsgálatot csak kismamáknál végeznek, és ott is csak a cukrot nézik, az inzulint nem.
Nekem szerencsém volt, mert a háziorvosom jó fej volt, és sikerült meggyőznöm, hogy nekem ez kell és kiírta nekem a vizsgálatot, de abszolút nem ez a jellemző.

A POF-ot pedig sajnos nem fogja meggyógyítani az IR diéta, vagy a metformin. :( Nem lesz az addigi 80-as FSH-ból az IR diéta hatására újra 7-es, és nem fogják a petefészkek ontani a tüszőket. Próbáltuk. Mindent próbáltunk. Nagyon nagyon sokan vagyunk, akik mindennek alaposan utánaolvastunk, és mindent próbáltunk már.

KINGA DEMETER: van a FB-on egy titkos, zártkörű csoportunk, csak babára váró POF-osoknak, ha gondolod, szívesen küldök neked meghívót! Mi történt veled azóta?

az ezustmacko777 kukac gmail pont com emailcímen el tudtok érni, azokat a leveleket megkapom (csak néha ott is el vagyok maradva a válaszadással :(

Bizakodó Erika írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Kornélia írta...

Én 42 éves vagyok. 2 sikertelen lombik után 3 honapig szedtem a Dheat , most 15 hetes bébi van a pocimban. Egészséges és úgy néz ki hogy kisfiú.

Unknown írta...

Szia Kinga! Sikerült valamit elérni azóta? Kérlek mesélj segített a DHEA?

Unknown írta...

Szia hàny mg ot szedtél a DHEA ból?

Veszti78 írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Veszti78 írta...

Érdeklődnék hogy honnan lehetne beszerezni a szükséges dhea kapszulát. Szeretném megkérdezni a termék nevét és hogy hány mg ot tartalmaz Üdvözlettel

Névtelen írta...

41 jelenleg az fhs szintem. van remény? megrendeltem négy dobozzal dhea-t biocomtól. remélem segit.

Unknown írta...

Szia.Sajnos amit belinkeltél oldalt,megnyitom, de már nem létezik.....vmi másik oldal esetleg?

Doryca írta...

Sziasztok! Én 4 napja kezdtem el a Dhea-t szedni, 75 mg-t egy nap, 9-es fsh és 0,61 AMH miatt. Bizakodom az itteni vélemények alapján is. Nekem egy hormonterapeuta javasolta. Norvegegeszseg weboldalról rendeltem.

Névtelen írta...

Sziasztok!
Nekem az lenne a kerdesem, hogy prolaktin gyogyszer mellett is szedheto e a DHEA?
Koszonom a valaszokat!

Névtelen írta...

Szia, mennyi q10-et szedtél? Köszi!

Névtelen írta...

Szia, úgy tudom, hogy igen.