2009. január 23., péntek

Dokinál

Alig vártam a mai napot, délre volt időpontunk egy specialistához. Hozzá érkeztek meg a hormoneredményeim, ezek kiértékelése miatt mentem, valamint egy első konzultációra, ahol felvette az adatainkat, és minden infót ami fontos lehet. Vittem 2 évre visszamenőleg ciklusdiagramokat (14 és 44 nap között váltakozik lassan 2 éve), fertilityfriend-ről a hőgörbéimet (azt a másfelet, ami van eddig...), korábbi egyetlen hormoneredményem, és az inzulinvizsgálat eredményeit.

A tavaly augusztusi hormonvizsgálatom eredményeit leírta magának is, és közben mondta, hogy az FSH tényleg elég magas, úgyhogy szeretné megismételni a vizsgálatot a következő ciklus 2. napján (mivel alapvetően rövidebbek a ciklusaim) Most ugyanis a 21. napon történt a vérvizsgálat (amiből viszont kiderült, hogy volt ovulációm!!!)

Korábbi hormoneredményeim (clostys stimuláció után), a ciklus 3. napján:

TSH: 3.24 mIU/l
LH: 3.19 IU/l
FSH: 10.86 IU/l (sajnos túl magas, ami kimerülő petefészekre utal)
Prolaktin: 195.6 mIU/l
Ösztradiol: 218 pmol/l
Tesztoszteron: 1.55 nmol/l
SHGB: 37.2 nmol/l
DHEA-S: 12.28 umol/l (ez emelkedett lett, valahol 9-nél van a felső határ; de lehet cisztától is)

Az FSH (tüszőserkentő hormon) a petefészek stimulálhatóságát mutatja és minél alacsonyabb az 1-3. ciklusnapon, annál bizakodóbbak lehetünk. 6 alatti érték kiváló, 6-8-ig normális, 8-10-ig még megfelelő, 10-12 között már alacsonyabb petefészek tartalékra mutat, stimulálásra kevésbé reagál, 12 fölött még kevésbé reagál stimulására és még rosszabb petesejt és embrió minőségre lehet számítani, 17 fölötti értéknél pedig már "nincs remény".
A PCOS betegek kivizsgálásakor az FSH/LH arányt is nézik. Ez az arány normálisan kb. 1:1-hez, ha az LH értéke magasabb, a PCO diagnózisa valószínű. Nálam nem ez a helyzet.

Nade a mostani eredményeim, a ciklus 21. napján:

FSH: 4.09 IU/l (luteális fázisban 1 és 10 között elfogadható)
LH: 2.35 IU/l (luteális fázisban 0.90 - 9.33)
Prolaktin: 263 mIU/l (0-500)
Ösztradiol: 255 pmol/l (luteálisban 150 - 960)
Progesteron: 10.85 nmol/l (5 fölötti érték már jelez valamilyen ovulációt!)
Testosteron: 1.6 nmol/l (0.4 - 2.9)
SHGB: 73 nmol/l (26 - 110)
Free testosterone: 16.35 pmol/l (3 - 37)

A mostani hormoneredményeim tehát TÖKÉLETESEK!! :o))) Nagyon kíváncsi vagyok a 2. ciklusnapi ismétlésre, ha akkor is 4 körül lenne csak az FSH-m, én lennék a legboldogabb a világon :o)))
Közben rájöttem, hogy mivel nekem rövidebbek a ciklusaim és hamarabb van PÉ is, hamarabb kellett volna a luteális fázisos vérvételt is megcsinálni. A 21. napon a hőgörbémben is jelentős esés volt, ami aztán tovább esett még pár napig (persze mind még a cover line fölött) és a 25. napon meg is jött. A 20. napon - amikor még a hőm is szépen fent volt - minden bizonnyal még magasabb progeszteronszintem volt.

Kaptam tehát új beutalót vérvételre, a párom pedig spermavizsgálatra. A petevezető-átjárhatóságit csak megemlítettem, hogy olyanom sem volt még, és már azonnal írta arra is a beutalót, 2 helyre is, ha az egyiken esetleg túl későn tudnának időpontot adni... De azt mondta, hogy mivel már van egy természetes úton fogant kisfiunk, ő nem tartja valószínűnek, hogy itt lenne a gond. Mindenesetre ha a vérvételből kiderül, hogy nincs védettségem rubeola ellen, akkor meg kell kapnom az oltást, és akkor úgyis van 4-6 hét várakozási idő, ami alatt meg lehetne csinálni az átjárhatóságit.

Ma a ciklusom 12. napján vagyok, tegnap már pozitív volt az LH tesztem!!! Most mellétettem a ma délutáni tesztemet, ami szintén pozitív, még erősebb is mint a tegnapi (a tegnapi is egyértelműen az volt, csak már halványodott)


Érdekes, hogy az előző ciklusban 3 napon át (10-11-12. nap) is pozitív volt az LH tesztem, kíváncsi leszek a holnapi tesztemre is... A doki azt mondta, hogy ez normális, semmi gond nincs vele.
Azért ez vicces, mennyire tudok örülni egy pozitív LH tesztnek is... Nekem viszont több olyan ciklusom is volt, amikor egyáltalán nem volt peteérésem (14-19 napos ciklusokban nehéz is ugye), úgyhogy most nagyon örülök.
Biztos, hogy a súlyommal is összefüggésben van, hogy normalizálódtak a ciklusaim (24 naposra), mert ez azóta van, hogy sikerült lefogynom 5 kg-ot. A doki most kiszámolta a testtömegindexemet és az alapján nem vagyok túlsúlyos (ezt persze én is tudtam), de akkor is. Még mindig van 7 kg rajtam és biztos, hogy az eddigi túlsúlyom, étrendem, a mozgásszegény életmód és a kialakult inzulinrezisztencia okozta a galibákat.

Most megnézett uh-val is, és a jobb oldalon látott domináns tüszőt. Még ovuláció előtt vagyok, úgyhogy azt mondta, most 3 napig mindent bele, akár most is sikerülhet :o))

6 megjegyzés:

vorosbegy írta...

egyetértek a dokival, MINDENT BELE!!!!
örülök a jó eredményeidnek...
drukkolok nagyon :)))))))))

vorosbegy írta...

én anno a pozitív LH tesztemet lefényképeztem a telefonommal és háttérkép volt, ahányszor megláttam arra gondoltam, hogy ilyet fogok látni a ciklus végén is...kétcsíkosat :)))

Hajnalod írta...

Mindjárt küldöm a meghívót!!!

vorosbegy írta...

nagy itt a csend...remélem írni fogsz, bár tudod mit, azt se bánom, ha legközelebb egy kétcsíkos tesztet mutatsz :)))

Ezüstmackó írta...

De drága vagy!! :o) A reménykedés időszakában vagyok... három nap múlvára nem várom. Minden nap nézem a fertilityfriend-en a hőgörbémet, hasonlítgatom az előző cikluséval... Egyelőre még fent van a hőm, és nagyon-nagyon reménykedem benne, hogy fent is marad... Istenem, annyira szeretném!!

vorosbegy írta...

drukkolok folyamatosan :)))))))))
és mindig jövök, figyelek, várlak a klubbunkba :))))))