2009. január 7., szerda

A hőmérőzés



A hőmet igazából nemrég kezdtem csak el mérni. Az alapokkal persze tisztában voltam (minden reggel ugyanabban az időpontban mérni, és ugyanott (pl. száj, hónalj, hüvely...), digitálissal vagy hagyományos higanyossal, ágyban fekve, és még pisilni sem lehet kimenni előtte, mert úgy már megtévesztő lehet az eredmény), mégis elkövettem egy hibát: fülhőmérőt használtam.
Gondoltam azért nincs a felsorolt eszközök között, mert a többihez képest még viszonylag új dolog. Aztán hamar rájöttem, hogy valszeg azért nincs, mert teljesen megbízhatatlan.
Én mindig a jobb fülemben mértem, és az tűnt fel, hogy mindig csak 36,1-36,2 között mozog. A ciklus második feléhez közeledvén ez azért furcsa volt. Így aztán kipróbáltam, hogy a mérés után közvetlenül ugyanott ismét megmértem és 35,9 lett, aztán harmadjára is megmértem és akkor már 36,3.
Ezek után a másik fülemben is elkezdtem mérni, ott pedig mindig 37 körül mozog. Ha valaki ezt érti, akkor szóljon...
A ciklus első felét mindenesetre sikerült elcsesznem, de amikor rájöttem, azonnal elmentem a gyógyszertárba és felszerelkeztem hőmérőkkel.

Teljesen meglepődtem, ugyanis léteznek konkrétan ovulációs hőmérők!! Ezt eddig nem is tudtam...

Vettem egy digitálisat és egy higanyosat is :o)


A digitálisban az az extra, hogy két tizedesig mér. Merthogy azért nem mindegy, hogy a hő 36,7-ről esik le 36,6-ra, vagy mondjuk 36,69-ről 36,64-re.



Adtak hozzá szájtérképet is, merthogy az is fontos, hogy mindig ugyanoda tedd a nyelved alá, enélkül is elég nagy különbségek lehetnek!




A szájtérkép:
A higanyos pedig így néz ki, jó nagy osztások vannak rajta, ez is profi.

5 megjegyzés:

Hajnalod írta...

Hát ez nekem új.... Én digitálisat használok (még Vbegytől kaptam..két tizedesig mér..de azt hittem a szájban mindenhol ugyanannyi a hő... Akkor most hol a legjobb mérni??
És a fülhőérő ennyire megbízhatatlan??? hmmm..pont venni akartam...

Ezüstmackó írta...

Szerinetm a fülhőmérő tényleg megbízhatatlan erre a célra. Bár lehet, hogy az én füleimmel van a gond, az egyik hallójáratom mintha szűkebb is lenne, lehet, hogy azért mér ott kevesebb hőt, nemtom.
A gyereknél viszont ez vált be a legjobban a lázmérésre...

Én most már csak szájban mérem, a digitálissal, mindig jól hátratéve a "heat pocket" részhez.

Hajnalod írta...

Na, akkor jövő hónaptól ott mérem... Most még befejezem azon a helyen a hónapom, ahol eddig mértem...
Én csak előzetesen tájékozódok, szerintem nyár felé indul a project - azt hiszem 3. éve mondogatom ezt magamnak... talán mostmár valóra is válik....
Ehh, múltról majd máról. A jelen van. Annak élünk.
Hajrá Ezüstmaci.

Mégmi írta...

Helló!

Bocsánat, hogy csak így idetolakodok, de tetszik ez a hőmérő! Hol vetted? A patikákban nem hallottak még róla...
Köszi!

Ezüstmackó írta...

Szia!
Bocsánat a késői válaszért. Nem Magyarországon élünk, itt simán vannak a patikákban ilyen hőmérők. De úgy tudom, Angliában, Németországban, Ausztriában is lehet kapni.
Nagyon hasznos egyébként, csak ajánlani tudom!
Sok sikert!