2011. február 18., péntek

Az új vérvétel eredménye

Jééé, az antitestértékeim egyértelműen csökkentek a 4 hónappal ezelőtti vérvételhez képest :o)) 7 hónapja vagyok egyébként paleon :o) (izé... kisebb kilengésekkel azért, de mostantól igyekszem szigorúbban venni!!)

A TSH értékem viszont enyhén emelkedik :oI


Tudom persze, hogy a TSH értéke elég ingadozó évszaktól, napszaktól és sok egyéb körülménytől függően is, de jobban örülnék, ha megint 2 alá kerülne...

A háziorvosom egyébként most kapott tőlem egy képzeletbeli pirospontot. Legutóbbi kis "véleménykülönbségünk" után múlt héten már úgy mentem vissza a leletemért, hogy vittem szépen magammal a kinyomtatott anyagomat, olyan forrásból, amit nemigen lehet megkérdőjelezni. Kinyomtatta a leletemet, beszélgettünk egy kicsit, majd csak úgy elétettem a doksikat ártatlan arccal, hogy ezt találtam...

Elkezdte olvasni:
A legtöbb endokrinológus és hagyományos orvos nem fogja a - magas antitestekkel diagnosztizált - Hashimoto-t kezelni, amíg a pajzsmirigy-funkció értékek (mint pl. a TSH) határértéken belül vannak.

Hát igen - nézett fel bocsánatkérő arccal -, ő is pont ugyanezt mondta múltkor, hogy higgyem el, hogy ezen nincs mit kezelni...
Igen - válaszoltam -, és akkor itt folytatódik a cikk. Újra olvasni kezdte. Felhúzta a szemöldökét, kiült a D betű az arcára, és csak hümmögött...

Azonban néhány endokrinológus, holisztikus orvosok (akik tehát nem csupán az adott betegséget, hanem az embert magát gyógyítják) stb. úgy gondolják, hogy a tünetekkel együtt járó Hashimoto betegség már elegendő indok a kis pajzsmirigyhormonnal történő kezeléshez.

Normál TSH értékekkel rendelkező Hashimotos betegek kezelésének indokoltságát egy tanulmány is alátámasztja, ami az amerikai Thyroid szaklap 2001. márciusi számában jelent meg. Ebben a tanulmányban német kutatók azt tapasztalták, hogy olyan Hashimotos autoimmun pajzsmirigybetegek esetében, akiknél a TSH még nem emelkedett az értékhatár fölé (="euthyroid" értékek), a levothyroxin-os kezelés csökkentheti az autoimmun betegség rosszabbodásának mértékét.

Egy 21, euthyroid Hashimoto's Thyroiditis-es (TSH határérétken belül, ám magas antitestszám) páciensből álló tanulmányban a páciensek fele levothyroxine-nel lett kezelve egy éven át, a csoport másik fele meg nem. 1 év levothyroxine-os terápia után az antitestértékek és a lymphociták (a gyulladás bizonyítéka) jelentősen lecsökkentek abban a csoportban, akik kezelést kaptak. A másik, nem kezelt csoportnál viszont az antitestek értéke nőtt, vagy változatlan maradt.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a normál TSH értékkel rendelkező Hashimotos páciensek megelőző kezelése csökkentette az autoimmun thyroiditis különböző jelzőit, és valószínűsíthető, hogy az ilyen kezelés még a Hashimoto előrehaladását is megállíthatja, sőt talán még a pajzsmirigy alulműködés (hypothyroidism) kialakulását is megelőzheti.


Ja, és kijelölőfilccel kisárgáztam azt a részt, ahol arról ír, hogy a Hashimoto, az emelkedett antitestek milyen tüneteket okozhatnak: többek közt termékenységi problémákat ugye.
A háziorvosom eddig ugye nem ezen a véleményen volt, nem is hallott ilyesféle kutatásokról és arról sem, hogy a Hashimoto megakadályozhatja a beágyazódást, ill. későbbi vetélést okozhat; és annak ellenére, hogy én csak egy mitsemtudó kis laikus vagyok, elolvasta az elétett dokumentumot; sőt, annyira érdekesnek találta, hogy végül megkérdezte, megtarthatná-e... És javasolta, hogy majd az endodokihoz is vigyem el ugyanezt, nagyon kedves nő, és őt is biztosan érdekelni fogja... Ezt a hozzáállást őszintén becsülöm, de tényleg. És múlt héten már azt mondta, hogy ő is kezdi azt hinni, hogy a gluténmentes táplálkozással jó úton járok, ezek szerint valahol tényleg itt lehetett a gond.

Nem tudom, hogy fogok-e kapni bármiféle kezelést, de addig is megteszem amit tudok: már meg is érkezett a neten rendelt 1 doboz 200 mcg-s szelén. A szelén pajzsmirigyhez fűződő, ill. antitesteket csökkentő jótékony hatásáról először a Luxemburgban élő barátnőmtől hallottam (szintén Hashimotos), aki megkérdezte a Németországban élő (szintén Hashimotos) barátnőjét, és ő is a szelént mondta (egy híres német endo-doktornő javaslata alapján). Ekkor kezdtem egy kicsit utánaolvasni, és pár napra rá már meg is rendeltem :o) A szelént egyébként a Hashimoto-tól tök függetlenül még Z. West könyve is erősen javasolja, mondván a szelén hiánya egyértelműen kapcsolatba hozható a női meddőséggel, és a vetélések esélyének növekedésével. Nőknek a hivatalosan ajánlott napi adag 60 mcg (ennyi szokott lenni a multivitaminokban is), de Z.W. 200 mcg-t javasol.
Ja, és a szelénnek a sperma minőségének (morfológia, motilitás, mennyiség) javításában is meghatározó szerepe van, úgyhogy már a férjem is szedi :o)
Emellett vettem magamnak nyugtató St. John's teát :o)

6 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia!Nagyon tetszik a blogod.
Én 31 éves vagyok,a férjem 36.
6 éve küzdünk babáért.Évek óta nagyon rossz hormon eredményeim vannak.
FSH 23,2
LH 6,8
Prolaktin 10,44
Progeszteron 1,53 (3,nap)6,91(22 nap)
TSH 0,777
AMH 0,8
Inhibin B 22,7
ANA Elisa 20
Anti TPO 13,4
Anti-Thyreoglobulin 21,7
Citogenetika normál női karotipus 46,XX
Rengeteg orvosnál jártam,egyik sem figyelmeztetett a magas FSH szintre.Már 5-6 évvel ezelőtt is 17 volt.Sajnos ez folyamatosan fennáll.Az endokrinológus véleménye alapján a progeszeteron alacsony szintje miatt nincs peteérésem.Volt cukor én inzulin is ott sem találtak semmit.
Eljutottunk a BMC-be,ahol volt 2 stimulációs kezelésem a lombik programban.Az első stimuláció nem volt sikeres,mert leszívás után nem volt csak 1 rossz minőségű petesejt.Orvosom sem értette miért.Leleteim,korom,súlyom alapján jobban kellett volna reagálnom.Ekkor kérte az AMH-t.Ennek nagyon alacsony értéke utalhat a petefészek korai kimerülésére.Ez nekem 0,8 volt,ami szintén nagyon rossz.
Óriási hormonadagot kaptam stimulációnál.Napi 2X5 ampulla Merional közel 2 héten keresztül.Erre sem reagáltam jól.8 tüszőből egyben sem volt petesejt.Nálam csak petesejt donor jöhet szóba?Nagyon elkeseredtem a magas FSH és alacsony AMH szinten.
A férjem spermiogramja alapján lettünk lombik programra kiírva.2 3 és 4 milliós spermaképe volt.Van esélyünk rossz petesejttel és rossz hímivarsejttel lombikozni?
Annyi kérdés van bennem.
Az orvosom szerint donor kellene,mert nincs esély hogy egy újabb stimulációra jobban reagáljak.A petesejt donor ritka mint a fehér holló,és kevesebb esélyünk lenne vele,mert a férjem eredményei rosszak.Így most embrio donációt javasolt.
Még csak 32 leszek tényleg nem tudom mi legyen.Félek,ha nem lépünk,akkor már ez sem lesz,mint lehetőség.
Szedtem gynex cseppet,barátcserjét,vitaminokat(nem olyan dózisban ahogy te írtad),Jelenleg avivázom,és tervezem hogy akkupunktúrázom majd.Kipróbálom az általad írt vitamin mennyiségeket is.
A férjem aloe verát iszik,macát,E vitamint és multivitamint szed.Ezek nem javítottak a spermaképén eddig.Most tervezzük a Fer 14-et,és esetleg mindkettőnknek a méhmempőt.Olvasni foglak ezután is,remélem a legjobbakat!!!!!!!!!!Drukk nektek!:)

Micra15

Ezüstmackó írta...

Szia Micra,
Először is nagyon köszönöm, hogy írtál!
10 fölötti FSH már azt jelzi, hogy a stimukra kevésbé fog a páciens reagálni; nem véletlen, hogy külföldön több meddőségi központban 14-es FSH fölött nem is kezdenek lombikprogramba. Írod, hogy Neked már 5-6 éve is 17 volt, úgyhogy már csak ezért sem értem, miért kezdtek a BMC-ben kétszer is lombik stimuba, hiszen a végeredményt sajnos előre lehetett tudni - ugyanakkor a stimuk az eleve rossz értékeknek csak még jobban odavágnak (az FSH-d rosszabbodásában tehát sajnos nincs semmi meglepő :o(
Barátnőm 2 sikertelen lombik után is vakon bízott az orvosában; mindent rájuk bízott, mindig hűen követte az utasításokat, hiszen ők az orvosok, ők mindent tudnak. Hosszas rábeszélés után ÉN küldtem el végül magánúton egy inzulinrezisztencia vizsgálatra (az IR-nek ráadásul egyéretelmű külső jelei is voltak), ahol kiderült, hogy olyan súlyos IR-je van, hogy ezzel akár évekig lombikozhatott volna még tök fölöslegesen... 2 évet vettek el az életéből, nem beszélve a lelki és anyagi megpróbáltatásokról. Értem én, hogy a meddőségi központok nyereségorientált intézmények, de az ilyen történetek azért elkeserítenek.

Nade visszakanyarodva Hozzád; a korod alapján ilyen FSH szint valóban indokolatlan. A nyugati orvostudomány szerint a magas FSH-nak egyetlen "gyógymódja" van: a petesejtdonor... A keleti orvostudomány véleménye viszont ezzel szöges ellentétben áll - és hát az a helyzet, hogy az esettanulmányok egyértelműen őket igazolják. (szerintem egyébként az AMH is egy külön stresszfaktor, és ha kevés is a petefészektartalék, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a peték is mind rossz minőségűek)
Épp most kezdtem olvasni egy könyvet; az írójának 42-es FSH értéke volt, és leírja szépen részletesen, mit reagáltak erre a meddőségi központok - és hogy mindezek ellenére hogyan esett teherbe végül természetes úton és szült egészséges kislányt. Története korántsem egyedülálló; külföldi fórumokon százával lehet olyan eseteket olvasni, ahol 30-40 fölötti (egyes esetekben 100 fölötti!) FSH-val is sikerült később teherbeesni és egészséges babát szülni. És mind azt mondják, hogy csodák márpedig léteznek, és soha nem szabad feladni, mindenkinek el fog jönni az ideje :o)

Az FSH csökkentésére és a petesejtek minőségének javítására megvannak a megfelelő természetes gyógymódok. Én a helyedben egy teljes méregtelenítő kúrával kezdenék, aztán megpróbálnám a paleo táplálkozást, és néhány plusz táplálékkiegészítőt a megfelelő dózisban. Emellett kínai gyógyászat (pl. akupunktúra, kínai gyógyfüvek), jóga, relaxációs gyakorlatok (a stressz leküzdése nagyon fontos!) A Vargha-gyógymódban is nagyon hiszek. Javaslom a hőmérőzést is, mert így legalább egyértelműen látnád, hogyan alakul pontosan a ciklusod, beindul-e az ovuláció. Fiatal még a szervezeted, hátha "észhez tér".
A férjed spermaképén is meg kellene próbálni javítani (pl. aminosavak, A, C, D, E, B complex vitaminok, szelén, cink, Q10, omega3, maca, peponen, méhpempő)
4-5 hónap múlva 3. napi hormonsor, férjednél spermavizsgálat. Egy próbát mindenképp megér szerintem, aztán ha mégsem válik be, még mindig ott van az orvosod által javasolt petesejtdonoros megoldás.

Sok sikert, szurkolok Nektek nagyon!!! Írj légyszi, ha van bármi fejlemény! :o)

u.i. csak hogy nehogy valaki félreértsen: egyáltalán NEM vagyok a lombik ellen, DE szerintem csakis akkor érdemes belevágni, ha testileg és lelkileg is a lehető legfelkészültebbek vagyunk.

Unknown írta...

Szia!
Nagy dózisú vitaminokat szedünk+ginzeng royal jelly,és én még barátcserjét és gynexet.Avivázom heti 2X.Akkupunktúrára készülök.
Én is mindíg bíztam az orvosaimban,de már én is magunkat menedzselem.Hihetetlen mennyi energia kell ehhez.Sajnos az életem során ki voltam téve némi stresszhatásnak ami elkerühetetlen volt.Most középvezetőként dolgozom,ami szintén nem sresszmentes,de ennek ellenére mindent megteszek,hogy ne pörögjek annyira.Szánok időt magamra,magunkra.Bár én úgy gondolom ez velemszületett dolog,mert most 32 vagyok,és 10 éve is rossz eredményeim voltak,csak akkor még nem tudtam,hogy az.Akkor pedig nem voltam stresszes.Olvastam,hogy ez (petesejt állomány) már születéskor eldől kinél hogy alakul.
Most ott tartunk,hogy belevágunk a donoros történetbe,de közben akár alakulhat spontán is a baba.Lesz ahogy lesz,nem baj ha "nem" az én sejtecském.Az sem,ha egyikünké se.Mi várjuk,mi neveljük fel,és a mi kis titkunk marad.Aztán hátha úgy alakul,hogy lesz "saját" is.Olvasgatlak majd és jelentkezek.Köszönöm,hogy írtál,Edina

Kiss Tamás írta...

Gynex az interneten a legkedvezőbb áron:

http://energywebshop.hu/energy-gynex-bioinformacios-gyogynoveny-koncentratum.html

Névtelen írta...

Szia Ezüstmackó!

Én is hasonló problémával küzdök mint te. Babára várok, nagyon régen. Az orvosok sajnos ne nagyon tudnak megoldást javasolni, az alternatív gyógymódok felé fordultam. Írtad, hogy olvasol egy könyvet a magas FSH-ról, egy hölgy írta, aki maga próbálta csökkenteni, sikerrel. nekem is ez a legfőbb problémám. Nagyon sokat segítene, ha megírnád a könyv címét.

ELőre is köszi

Zaboskasa

Ezüstmackó írta...

Szia Zaboskasa!
Először is elnézésedet kérem a késői válaszért, költözés előtt állunk és azt sem tudom, hol áll a fejem... A könyv címe Inconceivable, és az írója Julia Indichova. Engem nagyon megfogott több dolog miatt is, és mindenképp fogok majd róla egy hosszabb bejegyzést is írni. Már elég régen olvastam, de ha jól emlékszem, 42-es (!!!) FSH-val kezdett (42 évesen), és ez - bár voltak hullámzások, és csökkent is némiépp - igazából nem is ment neki vissza a termékenynek minősíthető tartományba, ezért is hajtotta el őt minden orvos... aztán mégiscsak sikerült gyereket szülnie :) Az ő példája is mutatja, hogy nem igazán azt FSH csökkentésén van a hangsúly, hanem a petesejtek minőségét kell feljavítani; a testet-lelket egyaránt felkészíteni a terhességre. Szuperjó website-ja is van, rengeteg inspiráló történettel. Az utóbbi időben kissé leálltam a témával, de a költözés után ha rendeződnek egy kicsit a dolgok, újult erővel vetem bele magam újra :))