2011. február 11., péntek

Hashimoto Thyroiditis


Simán a Wikipédiáról, a teljesség igénye nélkül, csak pár dolgot kiragadva:

"A Hashimoto-thyroiditis (lymphocitás vagy autoimmun thyroiditis) autoimmun betegség, amely a pajzsmirigy krónikus és fájdalommentes gyulladásához és végeredményben pusztulásához vezet. A folyamat ma még gyógyíthatatlan, de L-Thyroxinnal kezelhető. A betegséget az immunrendszer hibás működése okozza. A nevét Hashimoto Hakaru (1881-1934) japán orvosról kapta, aki 1912-ben először írta le a betegséget.
(...)
A leggyakoribb esetben (80-90%) az anti-TPO szint emelkedett (az anti-TG emelkedésével vagy anélkül) Jóval ritkábban emelkedik csak az anti-TG szint. Nagyon ritka esetben fennállhat Hashimoto-thyreoiditis a fenti antitestek jelenléte (ill. emelkedett szintje) nélkül is. Az antitestek többszöri kontrollálása értelmetlen, hiszen a betegség folyamata nem állítható meg. Egyszeri kimutatás a Hashimoto-thyreoditis jelenlétére utal.
(...)
Nők gyakrabban betegszenek meg, mint férfiak (kb. 8-10:1 arányban). A betegségre való hajlam öröklődik, amint ez látható is a családokban való halmozódásból, de ez nem jár minden esetben a betegség kialakulásával. Ismert, hogy a Hashimoto-thyroiditis kialakulása gyakran hormonális változással (pubertás, szülés, menopauza) vagy stresszel függ össze.
(...)
A betegség gyakran különböző nyomelemek hiányához vezet. Emiatt fontos lehet a vas, magnézium, cink, szelén és vitaminok (B6, B12) bevitele."

Namost, hiába vannak MÉG értékhatáron belül a TSH, T3 és T4 értékeim; 381 U/ml anti-TPO értékkel egyértelműen diagnosztizálható nálam a Hashimoto-féle pajzsmirigy-gyulladás.
Így hát a napokban elkezdtem kicsit utánanézni ennek a betegségnek, és az "orvos válaszol" rovatokat olvasgatva rögtön dobtam is egy hátast...

Nade mielőtt leírnám, miket találtam, mondom a háziorvosom véleményét:
  1. ezzel az égvilágon semmi teendő nincs, mivel a TSH értékeim MÉG határértéken belüliek. Pusztán az antitestek miatt nem szükséges semmiféle kezelés - az ráér majd akkor, amikor a betegség már előrehaladottabb stádiumba ér, és az immunrendszerem elkezdi felzabálni a pajzsmirigyemet.
  2. a TPO antitestek jelenlétének semmi köze ahhoz, hogy nem esem teherbe. Nincs kapcsolat. A ciklusaim sem emiatt csesződtek el a szülésem után.
Úgy látszik, hogy az ő egyetemi tanulmányaiban, továbbképzéseiben még nem szerepelt, hogy a Hashimoto-féle autoimmun gyulladás egyik jellemző tünete a menstruációzavar ill. a fertilitásproblémák.
Mondjuk nem hibáztatom, mert nagyon sok weboldalon is csak a pm alulműködés ill. a pm túlműködés tipikus tüneteit sorolják fel; azt a látszatot keltve, hogy pusztán az antitestek jelenléte az égvilágon semmi tünetet nem okoz; problémák csak akkor jelentkezhetnek, amikor a Hashimoto már konkrétan átcsap pm alulműködésbe.
Ez nem így van. A diagnosztizált Hashimoto, az emelkedett antitestérték már többféle tünetekkel járhat, pl.: fáradékonyság, idegesség, alvásproblémák, súlyproblémák, depresszió, hajhullás, izom/izületfájdalmak és többek közt fertilitásproblémák.

Amit amerikai cikkekből, ill. webes orvosokhoz intézett kérdésekből és válaszokból eddig leszűrtem:
  • a pajzsmirigyhormonok alapvető fontosságúak az egész szervezetünk megfelelő működéséhez
  • kutatásokkal alátámasztható, hogy a női meddőségnek, ismételt vetéléseknek a hátterében nagyon gyakran valamilyen pajzsmirigy-működési zavar áll (pl. autoimmun gyulladás, alulműködés)
  • Ha pajzsmirigy elleni antitestek vannak a szervezetben, az teherbeesési problémákat, vetélést okozhat
  • nagyon fontos a betegség felismerése és kezelése (!) abban a stádiumban, amikor még nincs pajzsmirigy-alulműködés, de a gyulladás már fennáll (magas az antitestek száma)
  • az éveken át fennálló autoimmun pajzsmirigy-gyulladás (pozitív anti-TPO eredmény) esetén a pajzsmirigy-alulműködés (hypothyroidism) kialakulása mindenképp be fog következni
  • az autoimmun gyulladás gyakran társul meddőséggel, bőrtünetekkel, hajhullással, alvászavarokkal, depresszióval, gyomorpanaszokkal stb.
  • az autoimmun gyulladás gyakran szülés után alakul ki (és olyan endokrinológus véleményt is hallottam, hogy hajlamosabb az autoimmun betegségre az, akinek fia születik - nem tudom, ebből mennyi igaz, így ezt csak zárójelben írom)
  • az autoimmun pajzsmirigy-gyulladás összefügg a szoptatással is, mert ilyenkor a magas prolaktin szint stimulálja az autoimmun B sejteket
És tudjátok, hogy a pm alulműködéses/Hashimoto-s fórumokon hány olyan Hashimotos nő hozzászólását olvastam, akiknek rövid (18-23 napos) ciklusai voltak, és a pm gyógyszer hatására a ciklusaik 28-30 naposra álltak be??? Tudjátok, mit éreztem, amikor ugyanezeken a fórumokon egyre többen és többen írták, hogy az orvosok eleinte őket is korai változókorral diagnosztiázálták a ciklusproblémáik miatt? Hogy mit éreztem, amikor egy endokrinológushoz intézett kérdésben egy olyan mondatra bukkantam, ahol a Hashimoto-s páciensnek eddig minden második ciklusa 14 napos volt, és amióta kapja a kezelést (bio-szelént szed és napi fél Euthyrox 50 tablettát), azóta szabályosan, 30-32 napra jön meg neki..."?
(Na ekkor mondjuk konkrétan azt éreztem, hogy most lövöm magam fejbe...)


De komolyra fordítva a szót, ahogy egyre inkább belemélyedtem ebbe a témába, azt éreztem, hogy végre NEM VAGYOK EGYEDÜL. Hogy nem vagyok valami reménytelen, kezelhetetlen UFO azzal, hogy akárhogy előlködtem, minden második ciklusom 12-18 napos és lehetetlen volt eddig kitörni. Ráadásul a menstruációs zavaraim és a másodlagos, megmagyarázhatatlan eredetű meddőségem is a szülésem után jelentkezett! Fiam van, akit 14 hónapig szoptattam igény szerint... a szülés utáni első menstruációm is csak akkor jelentkezett először, amikor megkezdtem az elválasztást. És utána kezdődött a ciklusfelborulás és az egész kálvária.
És lőn világosság... hát jó reggelt, kedves Ezüstmackó!

2 országban összesen 7 (hét!!!) kezelőorvosom volt az elmúlt 4 évben; köztük elég neves meddőségi specialisták és endokrinológusok is, akiknek MIND elmondtam a menstruációs zavarok kezdetét és jellegét, és mégis, egyikükben sem merült fel soha semmiféle autoimmun betegség!!! A TSH-mat (amit egyébként az agyalapi mirigy termel) rutinszerűen ellenőrizgették, de mivel az mindig jellemzően 1.5 - 2 körül mozgott, ennél tovább soha senki nem vizsgált. És most sem vizsgáltak volna tovább; az autoimmun kivizsgálásokat ÉN kértem.

A háziorvosomnak az is új volt, amikor mondtam, hogy a legtöbb endokrinológus szerint a teherbeeséshez édeskevés, ha a TSH határértéken belül van, és mindenképp 2 alatt, vagy még inkább 1 körül szeretnék látni... Tehát már az én legutóbbi 2.27-es eredményem sem a legjobb, és van olyan endodoki, aki ezt már levinné... Neem, ez érthetetlen...és megkérdezte, hogy biztos ugyanaz-e a mértékegység Mo-n, mert lehet, hogy csak ez a különbség (ez azért egy picit rosszul esett; ritkán néznek ennyire hülyének)
Ja, és egyébként anyukámnál is találtak göböket, amiket rendszeresen ultrahangoznak is - az anti-TPO értékét viszont nem tudom, mert azt nem nézték (...) A TSH, T3 és T4 értékei ugyanis neki is jók.

A fentiek fényében TUDOM, ÉRZEM, hogy itt lehet a probléma gyökere, aminek a megoldására 4 éve várok!!! Mondtam a háziorvosnak is, hogy én igenis érzem, hogy végre tényleg megtaláltam az okot, és az autoimmun betegség miatt ilyenek a ciklusaim - amit szerintem az is egyértelműen alátámaszt, hogy amint paleo táplálkozásra tértem, a ciklusaim megnyúltak, szabályosak, stabilan kiszámíthatóak lettek; megnyúlt a luteális fázisom is és megszűntek a PMS tüneteim. És azt is mondtam neki, hogy az októberi TSH és anti-TPO-s vérvételkor már 3 hónapja paleo táplálkozáson voltam, úgyhogy simán lehet, hogy az a 381-es anti-TPO érték az étrendváltásom előtt akár a többszöröse is volt...
Erre azt mondta, hogy vááárjak, ne keverjem össze, a gluténmentes táplálkozásnak semmi köze az autoimmun betegséghez. Hát, izé... az a helyzet, hogy jópár tanulmány szerint VAN.
Mostanra szerencsére már eljutottam oda, hogy tényleg hidegen hagy, mit gondol rólam az adott orvos, és mennyire lehet nekik kellemetlen és idegesítő, amikor a legújabb tanulmányok eredményeire hivatkozva ellent mondok nekik. Az ÉN életemről van szó és TŐLEM vettek el 4 évet; és ha ÉN nem állok a sarkamra, még mindig nem tartanék sehol.
Elég stresszes egyébként mostanában az életünk, ami minden bizonnyal szintén jelentős akadály. Ezen igyekszem változtatni; emellett viszont minden más hátráltató tényezőt szeretnék kizárni.

Úgyhogy most az van, hogy március közepére kaptam beutalót egy endokrinológushoz. Túl sokat nem várok tőle... de az biztos, hogy hivatalos, angol nyelvű anyagokkal felszerelkezve fogok hozzá menni, mert semmi kedvem még egyszer végighallgatni, hogy 5.5-ig teljesen jó az a TSH, nincs min aggódnom, és amúgy sincs összefüggés a menstruációs zavaraim, a majdnem pozitív tesztjeim és a magas anti-TPO között.

22 megjegyzés:

Nani írta...

Komolyan ennyire gáz az orvosok hozzáállása??? Egyszerűen hihetetlen!!! Ahogy olvastam a mostani bejegyzéseidet teljesen úgy érzem, hogy IGEN, megtaláltad a problémát és mivel nem hagyod magad, kiállsz az igazadért, ezért hamarosan meg is oldod azt!!!!
Remélem a stressz forrását is meg tudod szüntetni és ezután már semmi nem lesz akadálya a pocakosodásodnak!!!

Névtelen írta...

Hihetetlen, mintha a saját diagnózisomat olvasnám! Bár nálam már annyit eltötyörögtek az orvosok, hogy valszeg tényleg kimerült a petefészkem, az AMH 0,1 lett 37 évesen...De soha senki nem mondta, hogy rossz a TPO szint, meg Hashimoto. Én is elhagytam a glutént és azóta úgy tűnik rendeződik a ciklus - lehet, hogy pont az én bejegyzésemet olvastad az interneten:)) Kitartás és sok sikert kívánok!

nutri-meds írta...

If you have thyroid difficulties, doctors usually prescribe synthroid but in my own opinion, natural thyroid is much better than synthetics.

Ezüstmackó írta...

Névtelen: Köszönöm, hogy írtál! A neten csak olyan eseteket találtam, akiknek a pm gyógyszer hatására rendeződött a ciklusuk.
Hozzám hasonló esetbe viszont eddig még nem botlottam: azaz hogy már pm gyógyszer nélkül is, simán étrendváltással + a glutén elhagyásával rendeződjön a ciklus - de ezek szerint akkor ez Nálad is így történt :o) Neked is rövid ciklus nyúlt meg egy kicsit, vagy a hosszú rövidült le? Vagy a vérzés intenzitásában lett változás?

Nani: egy nagy virtuális ölelést és puszit küldök Neked azért, amiért hiszel bennem, érdekel a sorsom és bíztatsz... Köszönöm!!

Névtelen írta...

Szia! Pontosan ugyanez a "betegségem" van. És nagy-nagy szerencsém volt, mert eljutottam a megfelelő endokrinológushoz időben, aki azonnal diagnosztizálta a szülés utáni pajzsmirigy gyulladást és azonnal vizsgálat az anti-tpo és anti tg értékeket is. mert ahogy írod, valóban önmagában a tsh, t3,t4 nem mérvadó, komplexen más értékekkel együtt lehet ezt meghatározni. A bio szelén ragyogóan levitte a gyulladást, mellette az euthyrox 50est szedtem és barátcserje kapszulát ciklusrendezésre. nekem 22 hónapos a kislányom, nagyon szeretnénk már következő babát, de ez a gyulladás miatt kizárt volt mindeddig, most talán már eséllyel indulunk ismét. Ajánlom nagyon Prof.dr. Balázs Csaba endokrinológust Budapesten. Van magánrednelése is, a családi neten kérdésekre is válaszol, egyébként a Budai Irgalmasrendi kórházban praktizál. Látom már aránylag régi a bejegyzésed, de én csak most találtam rá és gondoltam megosztom veled én is atapasztalataimat. Üdvözlettel. Tímea

Névtelen írta...

Még mindig Timea vagyok. A kórtörténetem röviden. Szülés után 6 hónapban kóros hajhullás, bár mindenki próbált meggyőzni hogy ez nooormális, vérvétel alacsony, mérhetetlen tsh-t mutatott. 3 hónapra kaptam időpontot endo dokihoz, mire odajutottam már az egekben volt a tsh érték (53), az első orvos közölte pm alulműködés, életem végéig gyógyszer. és utána mint Te kutattam, böngésztem, "kiműveltem" magam a témában és jutottam el a fent megnevezett ragyogó endokrinológushoz aki kiröhögte az előző diagnózist és kiakadt hogy más értékeket összefüggéseiben nem néztek..4 havonta csinál teljes hormonvizsgálatot és mindent mindennel összenéz, elemez. Sztem ez nagyon korrekt és még a kérdéseimre is türelemmel válaszol..A paleo diétát viszont gondolatébresztésnek is köszönöm, eddig ilyenfajta életmódváltáson még nem gondolkodtam de most megteszem:-) remélem jól vagy! Üdv. Tímea

Névtelen írta...

Kedves Névtelen, irtó nagy izgalommal olvastam a márciusi bejegyzésed, mert éppen három napja, hogy majdnem teljesen kiborultam, mert az AMH eredményem 0,5 lett és így sajna a tudomány mai állása szerint petefészek korai kimerültést kéne, hogy diagnosztizáljanak nálam... ehhez képest két hónapja minden hormon értékem még rendben volt és 14 antrális tüszőm volt a 3. napon, ami egy kb normális szám 36 éves korban és teljesen arra utal, hogy megfelelő petefészek tartalékom van /volt akkor ... szóval senki álmában sem gondolhatott ilyen rossz dologra... ehhez képest csináltak egy stimulált inszemet, 1 hónap kimaradás, és utána az orvos 3. napon megnézte, hogy csak 4 tüszőm kezd érni, és egyszerűen közölte, hogy sajnálja, nagyon ritka, de leállás előtt vannak a petefészkeim....hidegvizes zuhany volt, aztán internet-kutatás, álmatlan éjszakák és AMH vizsgálat, aminek most jött az elkeserítő eredménye.... kérlek írd meg, hogy az alacsony AMH ellenére Neked volt-e valami, ami megerősítette, hogy nem merültek ki a petefészkeid, helyrejött minden... szomjazok minden biztatást. Egyébként nekem is van enyhe pm alulműködésem és szedek euthyroxot.... Köszi előre is, üdv ismeretlenül is.

Névtelen írta...

Szia!
Én diagnosztizált, jelenleg is kezelés alatt álló Hashimoto thyroiditises vagyok. Nálam úgy kezdődött a felismerés, hogy lett egy 2cm-es göb a pajzsmirigyemre, de tüneteim korábban is voltak. Először normális volt a THS értékem, majd két hónap múlva enyhe túltündöklést mutatott a labor, jelenleg alul működök. A legutóbbi laboreredményeim, alacsony T4 és magas THS értékei után, az endokrinológusomtól L-Thyroxint kaptam, napi 50 mikrogrammot kell szedni. Menstruációs zavaraim nincsenek, nem is voltak.

A 2,27 THS kifejezetten jó érték, hisz épp a referenciatartomány közepén van, nem beszélt az orvosod hülyeségeket e téren. Biztos nem ez befolyásolja a ciklusod, ami egyébként alul működés esetén épp, hogy hosszabb kéne legyen, nem rövidebb, mert lelassul az egész szervezet. Erre nem kaphatsz pm. gyógyszert, azaz pm. műhormont.

Ha Hashimotos lennél, akkor vagy a nyakad körfogatának lényeges nagyobbodása, vagy a nagyméretű göb jelentkezne. A TPO ref. tartomány 0-500 U/ml, tehát a 381 U/ml bőven belül van. Biztos nem Hasimotos vagy, bár gondolom ha a 7 "neves meddőségi specialisták és endokrinológusok"-nak nem hittél nekem se fogsz. Azért gondolt át még egyszer és keresd máshol a bajt.

Üdv. és mielőbbi jobbulást/diagnosztizálást kívánva, R.

Névtelen írta...

Annak a hozzászólónak, akinek 0,5 lett az AMH-ja! Ne aggódj, nekem 0,1 alatt volt, a 3. cn-i FSH-m is magas (38), aztán hat hetes akupunktúrás kezelés után mégis sikerült lombikkal, saját petesejtből teherbe esnem (még csak 8 hetes vagyok, szóval még bármi lehet belőle, de azért biztató, nem? ;-)) nekem is nagyon hirtelen lettek rosszak a hormonértékeim, az AMH volt a mélypont, akkor azt hittem, nincs tovább, de látod, mégis. Az AMH egy nagyon új vizsgálat, az orvosok egy kicsit túl nagy jelentőséget tulajdonítanak neki.

Ezüstmackó írta...

Kedves R!
Köszönöm hozzászólásodat, az alábbiakban válaszolnék is rájuk:

"A 2.27 THS kifejezetten jó érték, hisz épp a referenciatartomány közepén van, nem beszélt az orvosod hülyeségeket e téren."
1. TSH, nem THS. 2. az "orvosom", akiről a bejegyzésben írtam, sima háziorvos, és de, hülyeségeket beszélt. Ha endokrinológus lenne, akkor tudná, hogy az 5.5-ös (vagy akörüli, laborja és országa válogatja) felső érték rég idejétmúlt, és valójában 2.5 az ami reális - a világ vezető endokrinológus professzorai nem keveset dolgoztak a határérték megváltoztatásáért. Korábban írtam a blogon, hogy nekem 3 fölött is volt már a TSH-m, ahogy arról is írtam már, hogy teherbeeséshez a meddőségben profi endokrinológusok pedig 1 körül szeretnék látni a TSH értéket.

"Erre nem kaphatsz pm gyógyszert, azaz pm műhormont".
Ehhez képest 8 hónapja szedem a pm gyógyszert, 50 mcg-t naponta, és azóta tökéletes is, stabilan 1 körüli a TSH-m. A háziorvos ugyanis beutalt egy endokrinológushoz, aki - mielőtt bármit mondtam volna - a leleteim alapján diagnosztizálta a Hashimotot, és javasolta a pm hormontámogatást a Hashimoto + a teherbeesési szándék miatt. A 2.27-es értékre azt mondta, hogy a "még épphogy elmegy" kategória, de semmiképp sem középérték.

"Ha Hashimotos lennél, akkor vagy a nyakad körfogatának lényeges megnagyobbodása, vagy a nagyméretű göb jelentkezne".
Ez sem így van. Kérlek olvass utána jobban a Hashimoto-nak, mert göbök nélkül, pusztán az antitestek emelkedett jelenléte IS már egyértelműen Hashimoto. Hidd el, én örülnék a legjobban, ha nem így lenne.

"A TPO ref. tartomány 0 - 500 U/ml, tehát a 381 U/ml bőven belül van".
Javaslom a beszkennelt leletem megtekintését a 2011. február 18-i bejegyzésben. Mint látható, 60 (HATVAN) alatt kell lennie az értéknek, ami nekem 381 volt.

"Biztos nem Hashimotos vagy, bár gondolom ha a 7 "neves meddőségi specialisták és endokrinológusok"-nak nem hittél nekem se fogsz".
Valamit nagyon félreértettél. Ebből a mondatodból az jön le, mintha a leleteim alapján a 7 neves specialista mind kizárta volna a Hashimotot, és csak egyedül én ragaszkodnék a "téveszmémhez", miszerint nekem márpedig az van. :D
A blogban leírtam, hogy az említett 7 specialistában soha még csak fel sem merült, hogy egyáltalán autoimmun vizsgálatokat kérjenek - ÉN voltam az, aki végül kértem azokat. Amint meglettek a véreredmények, és amint ezekkel a kezemben eljutottam EGY endokrinológushoz, ő már egyértelműen diagnosztizálta a Hashimotot. (2011. márciusi bejegyzés)

u.i. nem vagyok az a típus, aki képzelt betegségekbe kapaszkodik, sőt. A sikertelenség okait és a válaszokat, lehetséges megoldásokat kutatom, mert más sajnos nem teszi meg helyettem. Hosszú hónapokat töltöttem a komplett "meddőség" témakör igen alapos tanulmányozásával, könyvek, szakcikkek, esettanulmányok olvasásával, az irdatlan mennyiségű (és leginkább angol nyelven elérhető) információhalmaz szűrésével, az összefüggések kisilabizálásával. Mindig mindent több forrásból is ellenőrzök, mielőtt megírnám (és jócskán lenne még miről írnom, ha lenne rá időm).

Ezüstmackó írta...

Kedves Babaváró Névtelen!
Szeretném nagyon megköszönni a hozzászólásodat; feldobtad vele az egész napomat!!!! :)))
Ilyen FSH és AMH értékekre 10 orvosból úgy 11 mondaná azt kapásból, hogy saját petesejtből úgysem fog sikerülni... és lám :)
Külföldi fórumokon én is olvastam több olyan esetet is, ahol szinte mérhetetlen, 0.1 alatti AMH-val még természetes úton is sikerült teherbe esni. Szerintem a kevés tartalék nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden petesejt silány minőségű is egyben, és hát csak 1 db kell egy babához :)

Sejtem sajnos, hogy én milyen AMH eredményre számtíthatok, nem véletlenül nem mentem el eddig erre a vizsgálatra :(( Januárban viszont kénytelen leszek szembenézni vele, mert február elejére bejelentkeztem egy új dokihoz, és ő kérni fogja.

Az akupunktúrában én is nagyon hiszek; rengeteg olyan esetet olvastam, ahol akupunktúrás kezelés után jelentősen javultak a hormoneredmények és sikerült a terhesség (lombikkal vagy anélkül), a nyugati orvosok nem kis elképedésére. :)

Nagyon-nagyon örülnék, ha néha-néha majd visszanéznél a blogra, és írnál kicsit magatokról :) Nagy szükség van pozitív példákra. Szívből gratulálok a babádhoz és még egyszer köszönöm, hogy írtál! :)

Névtelen írta...

Kedves Ezüstmackó!
Babaváró Névtelen vagyok, de annyira nem is névtelen, hanem Borcsa (már váltottunk e-mailt), csak valamiért nem sikerült bejelentkeznem. Hát igen, én sem gondoltam volna, hogy akár egy orvos is lesz, aki foglalkozik velem ilyen kilátásokal, de látod, a debreceni Kaáliban nem küldtek el, ahogy azt a tíz évvel idősebb kolléganőmet sem, akinek 25 volt az FSH-ja (nem néztek AMH-t, de 45 évesen vajon mennyi lehetett neki? hát biztosan nem magas). Ő két hónappal a 46. születésnapja előtt szülte meg a makkegészséges kislányát. Én négy nappal ezelőtt voltam a 12. heti UH-n, ahol mindent rendben találtak. Szóval vannak ám jó példák, csak nem mindenki veri nagydobra a babához vezető nehézségeket (én egyébként pont igen, de van, aki nem szeret beszélni róla - a kolléganőm például).
Mindenkinek azt kívánom, hogy 2012-ben teljesüljön a nagy álma!

Boszi írta...

Szia!
A neten olvasgatva bukkantam a blogodra. Nagyon röviden összefoglalnám, hogy állok. 15 éve szültem meg az első fiam (1997-ben, 18 évesen)8 hónapig szoptattam. 2003-ban merült fel az első gyanú a pm alulműködésre. Értékek normálisan (TSH,T3,T4) viszont az uh kimutatott egy 6 mm-es göböt a pajzsmirigyemben. Kezelést nem kaptam semmit. aTPO-t nem néztek. Ekkor 70 kiló voltam. Majd kipróbáltam az atkins diétát, ami ugye tilt minden szénhidrátot. Lefogytam 56 kilóra, kirobbanó formában voltam, a ciklusaim pontosan 28 napra jöttek meg. Majd 2005-ben az én drága jó (új) háziorvosom a nyakamra nézett és azt látta, enyhén nagyobb a pajzsmirigyem. Vérvétel jött, ami kimutatta, hogy a TSH-m 21,600 lett, T4 pedig 9,2.
Egyből megkaptam először az 50mq tiroxint, ami lassú de biztos javuláshoz vezetett. Még mindig szénhidrátmentes és emiatt ugye gluténmentes diétát tartottam (ösztönösen éreztem, hogy az kell, mert jobban vagyok mellette).
Aztán babát akartam. Első hónapban teherbe is estem. Majd a 7. héten vérezgetni kezdtem, görcsölni. A baba szerencsére megmaradt, de rögtön sárgatest hormon pótlást kaptam. A nőgyógyászom azt mondta, térjek vissza a gabonákra.... Egyből romlani kezdett a TSH érték, amit a terhességnek tudtunk be. Már 125mq lett a napi adag.
Aztán megszületett a második fiam. 2,5 évig szoptattam :) Majd szoptatás befejeztével hízni kezdtem, viszont az értékeim még mindig a "jó" tartományban voltak...Éppen 4 alatt... Hol 2 volt, hol 4. Alulm. tüneteim voltak, elég rendesen. A ciklusaim, ha a vérzést megelőző 1 hetes barnázgatást is beleszámolom, 18 naposak voltak... Baba 5 havi próbálkozás után se jött össze... Elkönyveltem magamban, hogy nem lesz harmadik.. :( Aztán megelégeltem., mármint hogy egy hozzá nem értő háziorvos kezelgessen ref. értékek alapján.
Tegnap elmentem egy endokrinológushoz.
Nagyon érdekes dolgokat tudtam meg. Hashimotos vagyok, ami gluténérzékenységgel társul. A Gl érzékenység miatt nem szívódik fel rendesen a hormon, ezért tartok már napi 150mq euthiroxnál... Valamint ez az orvos magasról tesz a ref. TSH értékekre. Azt mondta, ő csak a beteg állapotát nézi. Ha 1 felett van kicsivel az értékem, de alulműködéses panaszaim vannak, emeljünk. Egészen addig, amig jól nem leszek.
Szóval most ásom bele magam a paleoba, mert azért szénhidrát mentesen nem szeretnék élni, viszont tudom, hogy Szendi az autoimmun pm-eseknek egyáltalán nem ajánl gabonát,akár van gl érzékenység, akár nincs. Majd idővel beszámolok, hogy alakul a helyzet. Köszönöm hogy leírtad a tapasztalataidat, jó volt látni, hogy én sem vagyok egyedül :)

Névtelen írta...

Kedves Ezüstmackó!

Nagyon érdekes a blogod, sok információval. Nálunk lehet, h. férjem révén érintettek vagyunk pajzsmirigy problémában.
Az lenne a kérdésem, hogy pajzsmirigy értékeket, D-vitaminszintet hol nézettél? Tudsz e esetleg olyan elérhetőséget, ahol ezeket a paramétereket vizsgálják, akár ha fizetős,de nem kell végigjárni a háziorvosi és egyéb rendelőket...?

Ezüstmackó írta...

Drága Borcsa,
Nagyon-nagyon köszönöm, hogy írtál, az ilyen történetek tartják bennem még a lelket...

Boszi, Neked is nagyon-nagyon köszönöm, hogy írtál, nem is tudod, milyen hasznos nekem mindez!

Névtelen: nem Mo-n élünk, úgyhogy sajnos nem tudok segíteni ezekben a kérdésekben :(

Nagyon KÖSZÖNÖM mindenkinek, aki ír nekem, vagy akár csak a távolból szurkol!

Névtelen írta...

Kedves Ezüstmackó!

Mintha az én történetemet hallanám, mikor a blogod olvasom. Korai klimaxot diagnosztizáltak, AMH kimutathatatlan. Antitesteket soha nem néztek nálam, de a tünetek, megvoltak.Nem védekeztünk, mert az mondták kizárt a terhesség. 42 éves voltam. Véletlenül viszont csoda történt és azóta meg is született a gyönyörű kislányom. :) Most viszont egy pigmentprobléma miatt a bőrgyógyász kért pajzsmirigy vizsgálatot , antitest kimutatást, és hát kiderült, hogy pm alulműködésem van, anti thyreoid 487.7, tsh:5.74,FT3 4.1,FT4,11.2. Még fél éves a babám, reménykedem, hogy csak a szülés hozta ki és elmúlik, de most felmerült bennem, hogy lehet, hogy eddig is ez volt a probléma és nem a korai klímax. Nekem még csak azt mondták, hogy szedjek algát és szelént, és majd 1 hónap múlva újra megnézik. Hát ez van. Nagyon el vagyok keseredve.A babának viszont nagyon örülök.Látod vannak még csodák. Pedig azt mondta a nőgyógyász, hogy még beültetéssel sem fog sikerülni.Fel a fejjel, de kutass tovább! Senki nem foglalkozik annyira az egészségeddel, mint te magad.Kicsit hosszúra nyúlt.Ez volt az első netes hozzászólásom. Csilla

Névtelen írta...

Ezüstmaci,és mindenki, aki hozzá tud szólni! Két vetélés után kiderült, hogy az ATPO-m 500 körül van, határértéken belüli TSH mellett! Városunk legjobb endokrin-nődokija szerint a magas ATPO önmagában nem okozhatta a vetéléseket! Zavar van a fejemben azóta. TSH, FT3, FT4 rendben... Magasabb TSH-val eleve teherbe sem estem volna ugye... Vélemény??

madrin írta...

Sziasztok!

Nem kezdenék bele, hogy min mentem keresztül. 5 lombik, 3 inszem stb stb... 12 éve járok orvostól-orvosig
Hasonló problémával küzdök, mint amit itt olvasgattam. Lehet tudni kivel mi történ,mert nagyon kíváncsi lennék rá. Kaptatok vmi kezelést/gyógyszert stb. Köszönöm ha valaki válaszol :)

pluto4 írta...

Sziasztok!

Ezüstmackó! Nagyon régiek bejegyzéseid. Mi történt veled, mire jutottál a betegséggel és a terhességgel kapcsolatban?

madrin, én is hasonló cipőben járok. ha "veszed az adást" jelentkezz! :-)

madrin írta...

Szia pluto4!

Sajnos ez a fórum már nem nagyon él... Velem semmi jó nincs, sajnos úgy látja az orvos hogy semmi értelme az újabb lombiknak, mert a magas FSh miatt és a rossz uh eredmény miatt nagyjából végleg kimerűlt a petefészkem. Valószínűleg nem tett jót a sok inszem/lombik stimuláció. Így most egyelőre le vagyok törve.Szedem a gyógyszert , illetve betartom a gluténmentes étkezést. A TSH kíváló 1,57. az A-TPO-t azóta nem nézettem meg, hogy csökkent-e.

Ezüstmackó írta...

Szia Madrin,

Nagyon hosszú idő után ma jártam először a blogomon... már az az emailfiókom sem él, amire anno be volt állítva, hogy értesítést kapjak, ha valaki hozzászól. Milyen FSH értékeid vannak?
Írj az ezustmacko777 kukac gmail pont com címre, azt megkapom.

Köszi!

Névtelen írta...

Kedves Ezüsmackó!
Annyi helyen kerestem a kapcsolatfelvételt....
Végre egy friss bejegyzés....él még a POF os facebook csoportod? Sajnos csatlakoznék hozzátok ��