2009. július 5., vasárnap

A tüszőrepesztőről

Közben megtaláltam a kérdésemre (hogy a tüszőrepi beadása után nő-e még a tüsző mielőtt megreped) a választ:
A hCG injekció az ovulációt kiváltó LH természetes ösztönző hatását utánozza, a petesejteket érésük befejezésére készteti, majd tüszőrepedést és petesejtkilökődést okoz. Akkor adják, ha a tüsző a min. 18 mm átmérőt már elérte - az inszemre pedig az ezt követő 36-40 óra után kerül sor. Tehát az injekciónak a tüszőrepesztés előtt tüszőérlelő hatása is van :o) (ja, és hogy kinek mekkora dózist adnak, azt a testtömegindex alapján döntik el - nálam elég volt az 5000-res is, 21.4-es TTI-vel)

A Puregont pedig azért kellett beadnom az Orgalutran mellett, mert ezzel teremtettünk egyensúlyt (ezt a doki is mondta, hogy az egyik ellensúlyozza a másiknak a hatását). A Puregon hatására a tüszők tovább növekednek, bennük a petesejtek tovább érnek - miközben az Orgalutrannal megakadályozzuk az ovulációt mindaddig, amíg a klinikán lehetőség nem lesz az inszemre. Nekem csak egyszer kellett adnom, a következő nap már repeszthettem is.

Az Orgalutrant rendesen a fecskendőben árulják, tűvel, mindennel, és hűtőben tartást sem igényel. A Puregon-t pedig a speciális tollal kell beadni, ebben már volt tapasztalatom múltkorról. Mindkettő a hasba ment, köldök alatti részre.

A tüszőrepi, a Pregnyl, na az már nem is olyan egyszerű. Külön ampullában van a víz, meg külön egy másikban maga a hatóanyag, nagyon finom por formájában. Komplett szett jár hozzá: a fecskendőhöz van egy hosszú tű, amivel a vizet fel lehet szívni az ampullából, hogy aztán a port tartalmazó ampullába beleengedjük, majd ezek összekeveredése után (nem kellett egyébként kevergetni, magától oldódott azonnal) a hosszú tűvel visszaszívjuk az ampulla tartalmát a fecskendőbe, majd tűt cserélünk: az injekció beadásához egy rövidebb és valamivel vékonyabb tű kell. A klinikán felkészítettek, hogy ez a szuri fájni fog, csíp és feszít, már csak a mennyiség miatt is (1 ml kerül befecskendezésre) Végül nem is volt vészes, bár biztos sokat segített az is, hogy ezt fenékbe kértem.
Nekem a 3 szuri közül az Orgalutran volt a legkellemetlenebb, biztos azért, mert a párom - miközben a tű már tövig benne volt a hasamban - elkezdte forgatni a fecskendőt, hogy a buborékokat elkerülje (pedig nem volt ám semmi gáz, külön mondták a klinikán, hogy ne kezdjünk pánikolni a buborék miatt, az kell, hogy kinyomja a folyadékot) Ez után a szuri után egyébként csípett, viszketett, feldagadt és ki is pirosodott a helye.

Na de a lényeg, hogy minden szurit az előírásnak megfelelően megkaptam. A tüszőrepi előtt 1 órával még totál negatív volt a kórházi LH teszt kazetta, olyannyira, hogy szinte csak a kontrollcsík látszott. A tegnapi tüszőrepi után viszont - ahogy arra számítani is lehetett - ma délután már erős pozitívat teszteltem.

Holnap pedig inszem, alig várom!!! :o))

3 megjegyzés:

nani írta...

Istenem! Annyira nagyon izgulok, már nem is nagyon tudok mást írni. Olyan biztató dolgok ezek, olyan jó, hogy holnap végre inszem!!!! Nagyon-nagyon sokat gondolok Rád, szorítok!!!

nani írta...

Minden vágyam átrakni téged a blogomon a pocakosok közé, úgyhogy keresztbe tett kézzel egész nap gondolok Rád! Menni fog!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ezüstmackó írta...

Nani, annyira tündér vagy, nagyon szépen köszönöm!!!!!!!!!! Sok-sok virtuális puszit és ölelést küldök Neked :o))